Äntligen landskamper igen för futsalherrarna

Under tisdagen och onsdagen ställs Sverige mot Österrike i två träningslandskamper. Det blir de första matcherna sedan i början av förra året för herrlandslaget.

Bilden: Fredrik Söderqvist kommer vara lagkapten i matcherna mot Österrike.

Det svenska herrlandslaget befinner sig just nu i Uddevalla under sex dagar där såväl träning som match står på schemat. Under tisdags- och onsdagskvällen ställs man mot Österrike i Agnebergshallen.

Nicklas Asp, assisterande förbundskapten, ser fram emot utmaningen som väntar och han har dessutom, precis som spelarna, verkligen längtat efter att få spela match igen.

– Det ska bli kul att spela landskamp igen. Vi har ju inte spelat någon riktig match sedan början av 2020, så det har varit ett ganska långt uppehåll med bara träningar. Vi gjorde en typ av omstart här förra hösten och tagit in lite nya spelare som vi jobbat med. Det ska bli kul att se de spelarna i matchspel, säger Asp.

Vad förväntar ni er av laget under matcherna?

– Vi försöker alltid dela upp de här landslagssamlingarna på ett sätt för att kunna gå igenom så många saker som möjligt. Så att vi tränar på omställning, anfallsspel, försvarsspel, fasta situationer. Så vi förväntar oss att de spelare som är nya, men också de andra, ska ta till sig det vi försöker lära ut och visar det på match. Så det är vad vi förväntar oss i de här matcherna. Vi är inte så noga med resultatet på det här lägret, vi vill se att den sportsliga utvecklingen går åt rätt håll helt enkelt.

Österrike är alltså nationen som står för motståndet. Men det är den egna prestationen som står i fokus under de båda landskamperna, menar Nicklas Asp.

– Österrike är en relativt ny landslagsnation i futsalvärlden, de har funnits i två-tre år bara. Dock så har de en liga som hållit på längre så det finns en hel del bra spelare. Vi kommer inte fokusera så mycket på dem, utan vi kommer fokusera på vårt spel och det vi vill bli bättre på här nu under den här samlingen. Så vi får se lite under de här dagarna vad det blir för typ av motstånd. Men vi kommer fokusera på oss själva.