1-5 mot Tyskland

Det blev förlust för F16/05-landslaget mot ett mycket starkt tyskt lag. Slutresultatet skrevs 1-5 i Skärhamn efter att tyskorna öppnat i högt tempo och tagit en tidig ledning.

Gästerna från Tyskland startade intensivt i mötet med Sverige på Tjörn Sparkbank Arena i Skärhamn. Med snabbt djupledsspel sårade de Sverige gång på gång innan det svenska laget kom in bättre i matchtempot och närmare i press- och duellspel.

Centrala forwarden Marie Steiner som gjorde både 1-0 och 2-0 var tillsammans med högerforwarden Loreen Bender tongivande i det tyska laget. Bender spelade fram till flera av målen och satte även en straff till 0-4 efter att hon själv blivit nergjord i straffområdet av Bea Sprung.

Sprung revanscherade sig kort därefter när hon satte Sveriges reducering till 1-4 efter att Tuva Skoog visat fin spelförståelse och slagit en frispark blixtsnabbt till Erica Persson Welin, som i sin tur stack fram bollen till Sprung.

– De får komma till 2-0-ledning lite för snabbt och enkelt, men därefter blir betydligt bättre, tycker jag. Vi fortsätter att följa vår matchplan, tar bättre och snabbare beslut och börjar hitta de ytor som Tyskland släpper och kan komma till flera lägen. Och framför allt, tjejerna går inte ner sig utan fortsätter och fortsätter, säger förbundskapten Lovisa Delby.

– Det vi kan förbättra är att vi i perioder är sena in i press och tyskorna för göra lite för mycket med bollen. Där har vi en del att träna på.

Sverige hade under perioder i matchen fint passningsspel och flera fina anfall, men inte samma spets i de sista avgörande momenten.
Mathilda Andersson i det svenska målet svarade för flera fina parader och höll siffrorna nere mot ett för dagen övermäktigt motstånd.

– Tyskland har ett fint spel och en tydlig idé om vad de vill göra. Snabba forwards som hotar i djupled hela tiden. Vi har haft två dagar på oss i förberedelser och nu får vi tre värdefulla dagar till nästa match, säger Delby.

Ny match i trenationsturneringen blir det för svensk del mot Norge på lördag kl 13.00. Även den sänds live på svenskfotboll.se. Tyskland och Norge möts i Skärhamn på torsdag klockan 18.00.

Bilden: Sveriges startelva mot Tyskland. Foto: SvFF.

Sveriges startelva: 1 Mathilda Andersson – 3 Petronella Winblad, 8 Klara Svensson Senelius, 6 Ida Garmfors, 4 Agnes Mårtensson – 7 Matilda Larsson, 11 Alva Karlsson (K), 10 Bea Sprung, 15 Victoria Svanström – 14 Erica Persson Welin, 18 Tuva Skoog.

Ersättare: 12 Elsa Strömberg, 21 Tilda Torstensson – 2 Tuva Norell, 5 Tova Persson, 9 Vilma Sjölander, 13 Thelma Gustavsson, 17 Maja Alvin, 19 Maja Johansson, 20 Line Wessman.

Ej spel: 16 Ida Åkerlund.