Nytt format för U23-landslaget

Till hösten startar Sverige tillsammans med sex andra europeiska länder upp ett initiativ för U23-landslag för att säkra kvalitativa träningslandskamper över hösten och vintern. I september inleder det svenska U23-landslaget med bortamatch mot Nederländerna.

Totalt sju länder kommer att delta i initiativet: Belgien, Italien, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien och Sverige.

Under tre landslagssamlingar mellan oktober 2021 och februari 2022 kommer samtliga nyss nämnda U23-landslag att spela totalt sex matcher vardera.

– Detta är ett mycket bra initiativ av Nederländerna och vi har haft många bra möten för att sätta modellen. Syftet är att förbereda spelarna genom att genomföra samlingar på samma sätt som A-landslaget det vill säga spela borta/hemma och även garantera ett bra matchmotstånd. Parallellt med detta fortsätter vårt arbete för att UEFA ska göra U23 till ett tävlingslandslag. Detta för att utbilda spelarna att tävla internationellt och på så sätt minska glappet till respektive A-landslag, ett viktigt led i att utveckla damfotbollen i Europa. Corona har, som på så många andra håll, gjort att andra frågor har haft prioritet vilket gör att det känns mycket bra att vi kan sjösätta detta initiativ samtidigt som arbetet för tävlingslandslag pågår, säger Yvonne Ekroth, chef för U23- och flicklandslagen.

Sverige inleder i september med match mot Nederländerna på bortaplan. Sen väntar matcher mot Belgien och Norge i oktober. I november blir det sedan en match mot Italien och avslutar därefter med två matcher mot Nederländerna och Portugal i februari.

– Att unga spelare som är på gränsen till vårt A-landslag och de som har potential att ta sig dit får spela internationella matcher mot nationer som har olika arbetssätt och annorlunda individuella egenskaper än vad spelarna är vana att möta är oerhört viktigt för deras utveckling, säger U23-förbundskaptenen Martin Möller. Några av de spelarna som vann OS-silver har gjort många matchminuter i U23 i stället för att göra korta inhopp i A-landslaget och det har gett värdefull internationell erfarenhet, säger U23-förbundskaptenen Martin Möller.

Under 2021 är spelare födda år 1998 och senare tillgängliga för spel i matcherna. Under 2022 är spelare födda år 1999 och senare tillgängliga för spel i matcherna.

Sveriges första match blir borta mot Nederländerna 19 september.

Spelschemat

19 september
Nederländerna – Sverige

21 oktober
Sverige – Belgien

25 oktober
Norge – Sverige

25 november
Italien – Sverige

18 februari
Nederländerna – Sverige

22 februari
Portugal – Sverige

Nationella partners