Sverige klara för OS-final

Sverige ska spela OS-final för andra mästerskapet i rad. Det stod klart under måndagen efter en riktig slitseger mot ett bra Australien med 1-0.
- Jag är otroligt stolt och glad över den här segern. Vi krigar in den här segern, säger segerskytten Fridolina Rolfö till Discovery Plus.

Likt vad man på förhand kunde förvänta sig blev det ett väldigt tufft semifinalmöte mellan Sverige och Australien under måndagen. 

Efter ställningskrig de första 20 minuterna tog Sverige tag i matchen i den första halvleken. Och då stod det inte på förrän Sverige genom Fridolina Rolfö skapade matchens hetaste målchans. Inte helt olikt det mäktiga skottet – och målet – mot Australien i gruppspelet. Rolfö, en av Sveriges bästa spelare, fick yta strax utanför Australiens straffområde och drog till – klockrent i ribban bakom Teagan Micah. Ruskigt nära en dröminledning för svensk del.

Sverige pressat

Men i stället kom matchbilden att vända under slutet av den andra halvleken. Sverige blev pressade högt och i kombination med slarviga uppspel och enkla frisparkar tog Australien över initiativet. Det blev nerviga slutminuter av halvleken där den australiska skyttedrottningen Sam Kerr var närmast att ge australienskorna ledning med en nicktouch strax utanför Hedvig Lindahl vänstra stolpe. Mycket farligt, men 0-0 i halvtid, lite med hjärtat i halsgropen för svensk del.

- I första halvlek får vi inte till vårt kontringsspel. Dom är tunga och vi lyckas inte med våra förstapassningar, analyserar Peter Gerhardsson.

Inget slumpmål

Om marginalerna var emot Rolfö och Sverige vid hennes ribbskott i den första halvleken så var situationen den omvända bara sekunder in i den andra halvleken. Filippa Angeldahl sköt ett skott som tog på en australisk försvarare, studsade i marken och upp i ribban. Efter uppoffrande spel av Stina Blackstenius sträckte Rolfö ut sitt högra ben och stötte in 1-0 för Sverige redan i den första minuten av andra halvlek. Men inte ett slumpmål.

- Peter (Gerhardsson) har pratat om att gå på returer och någonting har väl gått in, skrattar Rolfö i Discovery Plus efter matchen och fortsätter:

- Jag ser att den går mot ribban och min förhoppning är att den ska gå i ribban och då står jag där. 

En drömstart och ett mål som skulle räcka långt för svensk del – hela vägen till en OS-final.

Sverige höll ut

Efter målet hade Sverige kommandot i matchen i 15-20 minuter innan australisk desperation och svensk försiktighet gjorde det spännande under en period. Som en 1-0-ledning i en OS-semifinal brukar se ut med 20-30 minuter kvar av matchen med andra ord.

I den 74:e minuten kom Australiens bästa möjlighet att kvittera den svenska ledningen. Bollen rann ut till Steph Catley på vänsterkanten. Catley fick mycket tid på sig att måtta sitt skott med vinkeln var snäv och Lindahl trygg.

Mot slutet av var det som att Australiens krafter tog slut och i slutändan var det trots allt inte särskilt rafflande. Först var Blackstenius nära att avgöra och därefter rann nyinbytte Lina Hurtig igenom på övertid och tvingade fram en australiensisk målchansutvisning. Saken var klar och Sverige är därmed klara för sin andra raka OS-final.

- Det smakar så jävla bra, jag kan inte vänta på att få åka tillbaka till OS-byn och få sova på kartong, sa målskytten Rolfö i Discovery Plus.

- Vi sliter och sliter och visar ett jäkla hjärta i dag, sa Nathalie Björn och fortsatte:

- Nu får vi ladda om här. Nu ska vi bara njuta och sen ladda om. En jäkla lättnad att ha en medalj men den ska bli guld.

Klockan 04.00 på fredag morgon väntar Kanada i OS-finalen. Kanada som vann den andra semifinalen mot USA efter ett straffmål. 

OS Tokyo 2020

Kvartsfinaler

Fre 30/7 Storbritannien - Australien 3-4 e förlängning (2-2 e ord tid)

Fre 30/7 Sverige - Japan 3-1

Fre 30/7 Nederländerna - USA 4-6 e straffar (2-2 e full tid och förlängning)

Fre 30/7 Kanada - Brasilien 4-3 e straffar (0-0 e full tid och förlängning)

Semifinaler

Mån 2/8 Australien-Sverige 0-1

Mån 2/8 USA-Kanada 0-1

Bronsmatch

Tor 6/8 Australien-USA 3-4

Final

Fre 7/8 Sverige-Kanada 3-4 e straffar (1-1 e ordinarie tid och förlängning)

Nationella partners