Jelecak ny förbundskapten för P18-landslaget

För nästan exakt ett år sedan kom Mirza Jelecak under årets slut in som tillförordnad förbundskapten för pojklandslaget födda 2003. På måndag är han tillbaka som ordinarie i samma roll då han ersätter Peter Wennberg som lämnar för AIK under hösten.

- Ett ärofyllt uppdrag, att få arbeta med Sveriges bästa 18-åringar. Det blir mitt jobb att hjälpa de grabbarna framåt, säger Mirza som tycker att inhoppet förra hösten gav mersmak.

- Ja, det sa jag redan då, att det hade varit kul att få göra jobbet fullt ut. Det fick vi ju tyvärr inte då på grund av pandemin, med alla matcher och läger som blev inställda. Nu har vi förhoppningsvis ett program och ett schema att förhålla oss till och det ska bli kul att testa det här fullt ut nu.

Det var när Peter Wennberg förra hösten gick över till U21-landslaget som Mirza Jelecak kallades in temporärt till SvFF. Mirza var i blågul tjänst till december och hann bland annat ha ett läger med 03:orna.

Med tanke på att det bara blev ett läger innan all verksamhet ställdes in så kommer Jelecak egentligen åter precis där han lämnade. Laget har inte haft några samlingar sedan dess.

Nu blir det direkt in i elden då P18-landslaget har en intensiv höst med fyrnationsturnering i Norge redan vid kommande månadsskifte, en samling i oktober och därefter EM-kval på hemmaplan i november mot Andorra, Schweiz och England.

Inhoppet förra hösten är förstås till nytta för Mirza Jelecak när han nu snabbt ska ta sig an höstens utmaningar.

- Det är klart. Jag har hunnit lära känna mina kollegor, de jag ska jobba med, och det fungerade väldigt bra senast så det känns tryggt. Sedan känner jag till spelarna och jag känner också till samlingarna och hur det fungerar. För det var mycket som var nytt för mig då.

Efter inhoppet som ungdomsförbundskapten tillträdde Jelecak i januari som huvudtränare för Akropolis, men i juni gick han och Superettan-klubben skilda vägar.

- För oss var det förstås lyckligt att Mirza fanns ledig när vakansen uppstod. Mirza är en duktig utbildare och en väldigt bra förbundskapten för oss, säger Claes Eriksson, pojkelitansvarig på SvFF.

Bitarna föll på plats för både förbundet och Mirza och från att kontakten togs gick allt väldigt fort.

- Ja, det gick fort. Jag vet hur den här branschen funkar och det går ofta fort när sånt här sker, säger Mirza Jelecak som officiellt tillträder sin tjänst på måndag den 16 augusti.

Nationella partners