Matchguide Sverige - Kanada

Damlandslaget är en match från ett historiskt OS-guld. I fredagens OS-final ställs Sverige mot Kanada som är framme i sin första final i ett globalt mästerskap. Avspark sker 14.00 svensk tid på Yokohama Stadium. Matchen sänds i Kanal 5 och Discovery Plus.

Fem punkter inför matchen

Andra raka OS-finalen för Sverige
För andra OS-slutspelet i rad har Sverige lyckats ta sig till en OS-final. I Rio 2016 tog sig Sverige till final genom dubbla straffvinster mot Brasilien och USA i slutspelet. Väl i finalen blev Tyskland för svåra och Sverige fick nöja sig med silvret. I år har damlandslaget vunnit samtliga fem matcher fram till finalen och siktar på ett historiskt första guld.

Obesegrat Kanada står för finalmotståndet
Kanada står för motståndet i fredagens final. Ett Kanada som alltjämt är obesegrade. Laget slutade tvåa i gruppen efter en uddamålsvinst mot Chile och två kryss mot Japan och Storbritannien. I slutspelet har Kanada sedan hållit nollan i två raka matcher. Först besegrades Brasilien efter straffar i kvartsfinalen, därefter avfärdades USA med 1-0 i semifinalen efter ett straffmål av Chelseas Jessie Fleming.

Avsparkstiden flyttad
Efter mycket om och men flyttades avsparkstiden från 11.00 till 21.00 lokal tid vilket betyder att matchen sparkar igång klockan 14.00 svensk tid. Detta efter önskemål från båda lagen.

Härliga mästerskapsminnen mot Kanada
Sverige och Kanada har ställts mot varandra fyra gånger tidigare i ett stort mästerskap. Två gånger i VM och två gånger i OS. Sverige har ett övertag med tre vinster och en oavgjord. Den kanske mest minnesvärda segern kom i VM-semifinalen 2003 i USA. Kanada tog ledningen i matchen efter en dryg timmes spel och såg länge ut att slå ut Sverige. Då kom vändningen. I 79:e minuten kvitterade Malin Moström och i den 86:e minuten avgjorde en ung Josefine Öqvist med ett skott stolpe in. För första gången någonsin hade damlandslaget nått en VM-final.

Ny OS-mästare ska koras
Oavsett utgång i finalen kommer en ny nation att koras till olympiska mästare. Tidigare har endast USA, med fyra titlar, och Tyskland och Norge med varsin titel, vunnit OS på damsidan.

Inbördes möten

Sverige: 14 vinster | 43 gjorda mål | 23 insläppta mål
Oavgjorda: 4 matcher
Kanada: 5 vinster | 23 gjorda mål | 43 insläppta mål

Så gick det senast

Senast lagen möttes var i VM-åttondelsfinalen för två år sedan på Parc des Princes i Frankrike. Efter en mållös halvlek klev Stina Blackstenius fram och avgjorde med matchens enda mål i den 55:e minuten, framspelad av Kosovare Asllani. Sverige gick sedermera och knep VM-bronset som i sin tur gav en OS-biljetten till Tokyo.

Kanadas spelprogram i OS

Japan – Kanada 1-1 | Gruppspel
Chile – Kanada 1-2 | Gruppspel
Kanada – Storbritannien 1-1 | Gruppspel
Kanada – Brasilien 0-0 (4-3 efter straffar) | Kvartsfinal
USA – Kanada 0-1 | Semifinal
Sverige – Kanada | Fredag 6 augusti | Yokohama Stadium

Målskyttarna: Janine Beckie 2, Christine Sinclair, Adriana Leon, Jessie Fleming

Senaste startelvan (USA – Kanada 0-1 i OS-semifinalen)

Stephanie Labbé
Allysha Chapman – Kadeisha Buchanan – Ashley Lawrence – Vanessa Gilles
Quinn  – Desiree Scott – Christine Sinclair (K) – Jessie Fleming
Nichelle Prince – Janine Beckie

Motståndarprofilen

Christine Sinclair | 1983 | Mittfältare | Portland Thorns
Lagkapten och Kanadas meste landslagskvinna med sina 303 landskamper. Faktum är att det endast är tre spelare i världen med fler landskamper än Sinclair. Under sin karriär har 38-åringen hunnit med att spela fem VM-turneringar och i Tokyo gör hon sitt tredje OS. I VM-semifinalen mot Sverige 2003 spelade en 20-årig Sinclair samtliga 90 minuter när Kanada nådde sin bästa VM-placering någonsin genom sin fjärdeplats. I OS-sammanhang har det blivit två brons och i Tokyo har hon redan säkrat sin tredje OS-medalj. Utöver sitt landskampsrekord har Sinclari även gjort flest mål för Kanada, hela 187 stycken. Hon även utsetts till Kanadas bästa fotbollsspelare vid 14 tillfällen och varit nominerad till världens bästa spelare sju gånger. På klubblagsnivå har hon fyra ligatitlar i Nordamerika.

Talangen

Jessie Fleming | 1998 | Mittfältare | Chelsea FC
Debuterade i A-landslaget redan som 15-åring (!) 2013 och blev då Kanadas näst yngste spelare någonsin i damlandslaget. Året efter spelade hon både U17- och U20-VM för sitt Kanada där det blev respass i kvartsfinalen i båda turneringarna. Redan 2015 fanns hon med i Kanadas VM-trupp som 17-åring. Året efter var hon med och vann OS-brons i Rio 2016. Trots att hon bara är 23 år har mittfältaren redan hunnit med imponerande 89 landskamper. I den senaste, OS-semifinalen mot USA, skickade hon ut USA med en kylig straff och tog Kanada till sin allra första final i ett globalt mästerskap. I år var hon med och vann trippeln med sitt Chelsea.

Kanadas trupp

Målvakter: Stephanie Labbé (FC Rosengård), Kailen Sheridan (NJ/NY Gotham), Erin McLeod (Orlando Pride)

Backar: Allysha Chapman (Houston Dash), Kadeisha Buchanan (Lyon), Ashley Lawrence (PSG), Vanessa Gilles (Bordeaux), Shelina Zadorsky (Tottenham), Jayde Riviere (Michigan Wolverines), Gabrielle Carle (Florida State Seminoles), Sophie Schmidt (Houston Dash)

Mittfältare: Quinn (OL Reign), Desiree Scott (Kansas City), Christine Sinclair (Portland Thorns), Jessie Fleming (Chelsea), Julia Grosso (Texas Longhorn)

Forwards: Nichelle Prince (Houston Dash), Janine Beckie (Manchester City), Deanne Rose (Florida Gators), Adriana Leon (West Ham), Evelyne Viens (NJ/NY Gotham), Jordyn Huitema (PSG)

Förbundskapten: Bev Priestman

Fakta Kanada

Antal OS: 3 (senast 2016) | Bästa resultat: Brons (2012 & 2016)
Antal VM: 7 (senast 2019 | Bästa resultat: Fjärdeplats (2003)
Meriter: OS-brons 2012 & 2016, CONCACAF-mästare 1998 & 2010, Silver i CONCACAF 1991, 1994, 2002, 2006 & 2018, Brons i CONCACAF 1993
Världsranking: 8
Högsta ranking: 4 (augusti-december 2016, juni 2017, mars 2018)
Flest landskamper: Christine Sinclair, 303 landskamper
Flest landslagsmål: Christine Sinclair, 187 mål

Sveriges spelprogram i OS

Sverige – USA 3-0 | Gruppspel
Sverige – Australien 4-2 | Gruppspel
Nya Zeeland – Sverige 0-2 | Gruppspel
Sverige – Japan 3-1 | Kvartsfinal
Australien – Sverige 0-1
Sverige – Kanada | Fredag 6 augusti | Yokohama Stadium

Målskyttarna: Stina Blackstenius 4, Fridolina Rolfö 3, Lina Hurtig 2, Madelen Janogy, Anna Anvegård, Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson

Senaste startelvan (Australien – Sverige 0-1 i OS-semifinalen)
1 Hedvig Lindahl
4 Hanna Glas – 13 Amanda Ilestedt – 14 Nathalie Björn – 6 Magdalena Eriksson
16 Filippa Angeldahl – 9 Kosovare Asllani – 17 Caroline Seger (K)
10 Sofia Jakobsson – 11 Stina Blackstenius – 18 Fridolina Rolfö

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Julia Roddar (Washington Spirit)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Anna Anvegård (Everton FC), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Silver (2016)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Caroline Seger, 220 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners