Matchguide Australien – Sverige

Nu är damlandslaget endast en match från final. I måndagens semifinal väntar Australien – samma Australien som Sverige besegrade med 4-2 i gruppspelet för drygt en vecka sedan. Avspark sker 13.00 svensk tid på Yokohama Stadium. Matchen sänds i Kanal 5 och Discovery Plus.

Bilden: Kosovare Asllani under gruppspelsmatchen mot Australien. Under måndagen möts de igen, den här gången i semifinalen.

Fem punkter inför matchen

Första semifinalen för Australien
I fredags skrev Tony Gustavsson och hans Australien historia då landet för första gången någonsin lyckats ta sig till en semifinal i OS/VM-sammanhang. I VM har det blivit som bäst kvartsfinal (2007, 2011 & 2015) även i OS var kvartsfinal (2004 & 2016) landets bästa resultat fram till nu.

Svensk förbundskapten i Australien
Inte mindre än tre svenska förbundskaptener var med i damernas OS-turnering. Utöver Peter Gerhardsson basar Pia Sundhage över Brasilien som åkte ut i kvartsfinalen mot Kanade efter straffar i Australien är det Tony Gustavsson som sitter vid rodret. Gustavsson fanns med som assisterande förbundskapten till Pia Sundhage när det blev OS-guld med USA 2012. Han var sedan en vända till i det amerikanska landslaget som assisterande förbundskapten mellan 2014 och 2019. I fjol tog han över rollen som förbundskapten för Australien.

Australien igen!
Måndagens möte mot Australien blir det tredje sedan juni! OS-genrepet i Kalmar slutade mållöst och i OS-gruppspelet för drygt en vecka sedan vann Sverige till slut en svängig tillställning med 4-2 efter två mål av Fridolina Rolfö och varsitt mål från Lina Hurtig och Stina Blackstenius. Mötet blir även det fjärde i OS-sammanhang. Utöver den nyss nämnda matchen spelade lagen 1-1 i gruppspelet vid OS i Sydney 2000 efter mål av Malin Lovén. Fyra år senare i Aten slog Sverige ut Australien i kvartsfinalen med 2-1 efter mål av Hanna Ljungberg och Sara Larsson. Lagen har mött varandra totalt 13 gånger genom åren. Sverige har gått segrande ur åtta av dessa matcher och har endast en förlust som kom i Östersund 1997.

Stina Blackstenius tangerade Lotta Schelins målrekord i OS
Stina Blackstenius är i en ruskig målform. Under våren smällde hon in elva mål på tolv matcher för sitt BK Häcken i Allsvenskan. I OS har hon följt upp det med fyra mål på tre matcher. I och med det har hon skrivit ett stycke OS-historia. Ingen har någonsin tidigare gjort fyra mål i ett och samma OS-slutspel för damlandslaget. Blackstenius tangerar nu även Lotta Schelins rekord på sex OS-mål totalt för damlandslaget.

Sam Kerr i målform
En annan som är i makalös målform är Australiens forwards och lagkapten Sam Kerr som smällt in hela fem mål under OS-turneringen, bland annat två mål mot Sverige i gruppspelet och två mål i kvartsfinalen när Storbritannien slog ut efter förlängning. Kerr är nu uppe på 47 landslagsmål och tangerar därmed Lisa De Vannas landslagsrekord.

Inbördes möten

Sverige: 8 vinster | 26 gjorda mål | 10 insläppta mål
Oavgjorda: 4 matcher
Australien: 1 vinster | 10 gjorda mål | 26 insläppta mål

Så gick det senast

Det var en jämn och svängig match när Sverige och Australien möttes i OS-gruppspelet för drygt en vecka sedan. Sverige tog ledningen i matchen genom Fridolina Rolfö, men Australien kom tillbaka och efter två mål av storstjärnan Sam Kerr. Först kvitterade hon till 1-1 i första halvlek och i upptakten av andra halvlek gjorde hon även 1-2. Sverige replikerade omgående när Lina Hurtig kvitterade till 2-2. Efter lite drygt en timmes spel återtog Sverige ledningen när Rolfö prickade dit sitt andra mål i matchen till 3-2. I slutminuterna kunde Stina Blackstenius fastställa slutresultatet till 4-2.

Australiens spelprogram i OS

Australien – Nya Zeeland 2-1 | Gruppspel
Sverige – Australien 4-2 | Gruppspel
USA – Australien 0-0 | Gruppspel
Storbritannien – Australien 3-4 (efter förlängning) | Kvartsfinal
Australien – Sverige | 2 augusti | Yokohama Stadium

Målskyttarna: Sam Kerr 5, Mary Fowler, Alanna Kennedy, Tameka Yallop

Senaste startelvan (Storbritannien – Australien 3-4 efter förlängning i OS-kvartsfinalen)
Teagan Micah
Aivi Luik – Ellie Carpenter – Alanna Kennedy
Steph Catley  – Emily van Egmond – Tameka Yallop – Hayley Raso
Sam Kerr (K) – Caitlin Foord – Kyah Simon

Motståndarprofilen

Sam Kerr | 1993 | Forward | Chelsea FC
Redan som 15-åring (!) debuterade hon i A-landslaget 2009. Under åren har hon redan samlat på sig 97 landskamper som 27-åring. På dessa har hon mäktat med 47 mål vilket betyder att hon nu tangerar Lisa De Vannas målrekord. Kerr har spelat tre asiatiska mästerskap, tre VM-turneringar och två OS-turneringar. Hon är den första spelaren från Australien att göra ett hattrick i VM. Hon är även den första kvinnliga fotbollsspelaren från Australien som har nominerats till Ballon d’Or. Till vardags lirar hon i Chelsea där hon vann den inhemska trippeln och säkrade sin andra raka ligatitel. Hon delade även skytteligasegern i Champions Leaue där hon ledde laget hela vägen till final.

Talangen

Ellie Carpenter | 2000 | Back | Lyon
Precis som Sam Kerr debuterade Ellie Carpenter i A-landslaget redan som 15-åring. Hon blev då landets första spelare född på 2000-talet att lira i A-landslaget. Trots att hon bara är 21 år har hon redan hunnit med 49 landskamper och var med i OS redan för fem år sedan och var då hela Australiens yngsta deltagare, alla idrotter inkluderade. Dessutom är hon den yngsta spelaren någonsin att spela i ett OS på damsidan. Till vardags spelar hon sin fotboll i den franska storklubben Lyon där hon i fjol var med och vann både cupen och Champions League. Innan flytten till Frankrike hann hon med en ligatitel i Australien där hon bland annat fick priset som årets unga spelare tre år i rad.

Australiens trupp

Målvakter: Mackenzie Arnold (West Ham United), Teagan Micah (IL Sandviken), Lydia Williams (Arsenal)

Backar: Laura Brock (Guingamp), Ellie Carpenter (Lyon), Steph Catley (Arsenal), Charlotte Grant (Rosengård), Alanna Kennedy (Tottenham Hotspur), Courtney Nevin (Western Sydney Wanderers), Clare Polkinghorne (Vittsjö)

Mittfältare: Kyra Cooney-Cross (Melbourne Victory), Elise Kellond-Knight (Hammarby), Chloe Logarzo (Kansas City), Aivi Luik (Sevilla), Emily van Egmond (West Ham United), Tameka Yallop (Brisbane Roar)

Forwards: Caitlin Foord (Arsenal), Mary Fowler (Montpellier), Emily Gielnik (Vittsjö), Sam Kerr (Chelsea), Hayley Raso (Everton), Kyah Simon (PSV Eindhoven)

Förbundskapten: Tony Gustavsson

Fakta Australien

Antal OS: 3 | Bästa resultat: Kvartsfinal (2004 & 2016)
Antal VM: 7 (senast 2019 | Bästa resultat: Kvartsfinal (2007, 2011 & 2015)
Meriter: Oceaniska mästare 1994, 1998 & 2003, Silver i Oceaniska mästerskapen 1983, 1986, 1991, Asiatiska mästare 2010, Silver i Asiatiska mästerskapen 2006, 2014 & 2018
Världsranking: 9
Högsta ranking: 4 (december 2017)
Flest landskamper: Cheryl Salisbury, 151 landskamper
Flest landslagsmål: Lisa De Vanna & Sam Kerr, 47 mål

Sveriges spelprogram i OS

Sverige – USA 3-0 | Gruppspel
Sverige – Australien 4-2 | Gruppspel
Nya Zeeland – Sverige 0-2 | Gruppspel
Sverige – Japan 3-1 | Kvartsfinal
Australien – Sverige | 2 augusti | Yokohama Stadium

Målskyttarna: Stina Blackstenius 4, Lina Hurtig 2, Fridolina Rolfö 2, Madelen Janogy, Anna Anvegård, Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson

Senaste startelvan (Sverige – Japan 3-1 i OS-kvartsfinalen)
1 Hedvig Lindahl
4 Hanna Glas – 13 Amanda Ilestedt – 14 Nathalie Björn – 6 Magdalena Eriksson
16 Filippa Angeldahl – 9 Kosovare Asllani – 17 Caroline Seger (K)
10 Sofia Jakobsson – 11 Stina Blackstenius – 18 Fridolina Rolfö

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Julia Roddar (Washington Spirit)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Anna Anvegård (Everton FC), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Silver (2016)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Caroline Seger, 219 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners