Gerhardsson kan få UEFA-pris

Den svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson är en av tre tränare som kan tilldelas priset UEFA Women’s Coach of the Year. Vinnaren tillkännages vid lottningen av herrarnas gruppspel i Champions League den 26 augusti i Istanbul.

Det är en meriterad jury av tränarkollegor och fotbollsjournalister som fått rösta. Tränarna för lagen i åttondelsfinalerna av UEFA Women’s Champions League samt förbundskaptenerna för de tolv främsta nationerna i Europa har tillsammans med 20 fotbollsjournalister fått sätta poäng på de ursprungligen tio nominerade tränarnamnen.

När röstningen summerades utkristalliserades en topptrio som utöver Peter Gerhardsson bestod av de båda tränarna för årets finallag i Champions League. Vem av Peter, Chelseas Emma Hayes eller Barcelonas Lluís Cortés som samlat flest poäng kommer avslöjas vid lottningsceremonin i Istanbul den 26 augusti då även en rad andra UEFA-utmärkelser delas ut.

UEFA-priset till årets damcoach delas ut för andra gången. Vinnare ifjol var Lyon-coachen Jean-Luc Vasseur.

Bland de övriga sju tränarna som inte nådde topp-3 i omröstningen återfanns ytterligare en svensk tränare – Finlands förbundskapten Anna Signeul.

Hela listan

  • 1, 2 eller 3?: Lluís Cortés, Peter Gerhardsson och Emma Hayes.
  • 4) Olivier Echouafni, Paris Saint-Germain, 24 poäng; 5) Jens Scheuer, Bayern München, 17; 6) Rita Guarino, Juventus, 10, och Anna Signeul, Finland, 10; 8) Sarina Wiegman, Nederländerna, 7; 9) Gareth Taylor, Manchester City, 5; 10) Jorge Vilda, Spanien, 3.

Nationella partners