Världsstjärnorna: Det här krävs för att bli en superstar i dagens toppfotboll

Kom in i ett flow och var blixtsnabb i både tanke och handling. Det är vad som krävs för att lyckas i dagens toppfotboll enligt en rad världsstjärnor som adidas samarbetar med.
– Fart är allt i modern fotboll. Det är helt enkelt lättare att anpassa sig till spelet om du är snabb, konstaterar Liverpoolspelaren Mohamed Salah.

Så uppnår du speedfulness

Se videon där världsstjärnorna berättar

Adidas FW21 X Speedflow är namnet på adidas senaste innovation – en fotbollssko utvecklad för att ta spelet till nästa nivå, framtagen tillsammans med bland andra Lionel Messi.

När adidas nyligen intervjuade några av världens största fotbollsstjärnor – Lionel Messi, Mohamed Salah, Karim Benzema, Lindsey Horan med flera – var det just vikten av att kunna utföra saker snabbt på planen som stod i centrum för diskussionen.

Men snabbhet handlar inte bara om att kunna ta sig från en punkt till en annan på kortast möjliga tid. Det handlar minst lika mycket om att se och uppfatta saker innan någon annan gör det, att i tanken hela tiden vara ett steg före.

- Fotbollen har utvecklats så mycket. Just nu handlar det om att både vara snabb, och att tänka snabbt. Att kunna slå rätt passning och göra rätt dribbling i högsta hastighet, konstaterar Real Madrid-anfallaren Karim Benzema.

Hitta ditt eget flow

Att komma in i sitt eget flow är nästa steg för att kunna prestera på högsta möjliga nivå. Alla som någon gång hamnat i detta tillstånd vet vad det handlar om: Känslan som infinner sig när du är helt uppslukad av det du gör, när din tanke och handling utförs sömlöst utan att du egentligen behöver tänka.

Adidas kallar detta stadie speedfulness och Leo Messi, stjärnan bland stjärnorna, beskriver begreppet så här:

- Speedfulness uppstår när min tanke, min kropp och mina fötter samverkar i harmoni.

Tottenhamspelaren Son Heung-min utvecklar resonemanget:

- I det här tillståndet tänker jag inte ens på vad som kommer härnäst. Så snart jag har bollen och en försvarare kommer på höger sida, så viker jag bara av till vänster.

- Det här är den coolaste känslan i världen, fyller den amerikanska landslagsspelaren Lindsey Horan i.

Messi bakom nya superskon

Leo Messi har hjälpt till i framtagningen av nya Adidas X Speedflow, en sko utvecklad för att spelare ska kunna uppnå just speedfulness.

Messi beskriver uppdraget som ett privilegium. För honom har valet av skor alltid varit viktigt, ända sedan han som knatte började spela fotboll.

- När jag väljer en sko vill jag att den är så skön och lätt som möjligt. Idag utvecklas skorna för varje år. De passar bättre och bättre på din fot, och ju skönare de är, desto bättre, konstaterar världsstjärnan.

En högteknologisk innovation

Nya adidas FW21 X Speedflow beskrivs som en högteknologisk innovation, utvecklad för att spelaren ska kunna hålla högsta fart i både tanke och gärning och på så sätt komma in i sitt eget flow.

Passformen är framtagen för att man ska kunna uppnå optimal rörlighet. Engineered Agility Frame är en specialstruktur som gör att skon lindas runt foten och får en stabilitet som underlättar för den som vill accelerera och skifta tempo.

Yttersulan innehåller Carbitex Speedframe, som hjälper till att öka accelerationen genom att maximera mängden kraft som pressas mot marken när spelaren startar sina spurter.

”Besluten tas snabbare”

Varför är det då viktigt att spela i en sko som är lätt och har perfekt passform?

Serge Gnabry, Bayern München, har sin förklaring.

- Med en lätt sko känns det som att du själv är lätt. Besluten tas snabbare och du kan snabbare uppfatta vad som händer härnäst.

- I det ögonblick du drar på dig dina skor och känner att ”Oh, yeah, det här känns riktigt skönt”, så kan du fokusera helt på ditt eget spel, säger Vivianne Miedema, fotbollsspelare i Arsenal.