Tack för allt, Mackan!

I dag meddelade Marcus Berg att han slutar i landslaget. Totalt blev det 24 mål på 90 landskamper i den blågula dressen under hans 13 år långa landslagskarriär.

Bilden: EM-åttondelsfinalen mot Ukraina förra månaden blev Marcus Bergs sista landskamp.

Marcus Berg inledde sin A-landslagskarriär 6 februari 2008 när han debuterade i en träningslandskamp mot Turkiet. Året därpå gjorde han sitt första A-landslagsmål när Malta besegrades i VM-kvalet.

Totalt skulle det komma att bli hela 90 landskamper och 24 mål för anfallaren. Det är endast 14 spelare som har fler landskamper för herrlandslaget och endast tio spelare som lyckats göra fler mål för herrlandslaget.

Berg var med och spelade i tre mästerskap. Först EM 2016 där det blev respass i gruppspelet. Därefter VM 2018 när herrlandslaget tog sig fram till en kvartsfinal och lyckades vinna en utslagsmatch för första gången sedan VM 1994. I sommar gjorde han sitt tredje och sista mästerskap där det blev en tung förlust mot Ukraina i åttondelsfinalen som satte punkt för en lång landslagskarriär som sträckte sig över 13 år.

– Jag och många flera i min närhet har vetat om att EM kommer att bli det sista jag gör i landslagströjan. Tanken var att sluta efter EM förra sommaren, sedan blev mästerskapet fördröjt ett år så avslutet blev nu istället. Jag är glad att jag fick uppleva ett EM-slutspel till. Det var ett tråkigt avslut men vi ska vara stolt över prestationerna. Att Sverige går vidare från gruppen är något bra och när jag ser tillbaka på landslagstiden är jag glad och stolt över de prestationer som man varit med om under åren, säger Marcus Berg.

Marcus Berg gjorde även starkt avtryck i U21-landslaget när han vid hemma-EM 2009 smällde in hela sju mål på fyra matcher när Sverige var snubblande nära en EM-final, men föll på straffar i semifinalen mot England. Berg vann skytteligan och utsågs även till hela turneringens bästa spelare.

Förbundskapten Janne Andersson om Marcus Berg
– Marcus har varit en viktig spelare för laget och en självklar ledare i gruppen. Han har under mina år bevisat vilken skicklig spelare han är, men också vilket fullblodsproffs han är både på och utanför plan. Han har med sin arbetsvilja, lojalitet mot laget och sitt ledarskap varit en viktig kulturbärare i det svenska herrlandslaget under många år. Jag vill tacka Mackan för fina insatser och önska honom ett stort lycka till framöver.

Nationella partners