Sverige bröt USA:s svit

44 matcher, så lång blev den amerikanska sviten av förlustfria matcher. I OS öppningsmatch tog det stopp för USA efter en alldeles lysande svensk insats som gav hela 3-0 mot världsmästarnationen! Effektivt svenskt huvudspel fanns med vid alla målen.

När Sverige spelade 1-1 mot USA hemma på Friends Arena för tre månader sedan startade man med en trebackslinje med Nilla Fischer, Linda Sembrant och Magdalena Eriksson. I OS-premiären saknades alla de tre i det blågula landslaget som istället mönstrade en fyrbackslinje. Fischer och Sembrant är som bekant inte med i truppen och den svenska lagledningen valde att spara Magdalena Erikssons krafter till kommande uppgifter i den täta matchningen som OS-turneringen bjuder.

Svensk dominans

Mot bakgrund av det, och att man ställdes mot ett USA som kom med 44 förlustfria matcher i rad, var matchbilden i den första halvleken överraskande. Det var nämligen 45 minuter med stor svensk dominans vilket 6-1 i hörnor och 7-2 i avslut vittnar om. Ett rörligt och uppoffrande Sverige skapade lägen gång på gång och borde kanske ha fått en högre utdelning än 1-0.

Det målet kom välförtjänt efter 25 minuter. Hanna Glas lade ut bollen på Sofia Jakobsson som från högerkanten måttade inlägget mot främre stolpen. Där vräkte Stina Blackstenius sig fram före sin uppvaktning och kunde nicka in det svenska ledningsmålet.

Det finns ett mod hos de här spelarna som jag älskar.

Förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen

Defensivt plockade man ner alla amerikanska initiativ effektivt och enda chansen av rang kom kort före halvtid när Lavelle nickade i stolpen. Men det var i övrigt ett frustrerat USA som inte tilläts få igång sitt vägvinnande spel. I halvtidsvilan var det 1-0 med mersmak för svenskorna.

Stina Blackstenius vräker sig fram och gör 1-0 i den 25:e minuten.

Sverige fortsatte på den inslagna vägen i den andra halvleken och i den 54:e minuten kom Stina Blackstenius andra mål för dagen. Amanda Ilestedt nådde högst på en svensk högerhörna, nicken gick stolpe ut och där höll sig Blackstenius framme och kunde sätta returen i nättaket bakom Alyssa Naeher.

Hurtig målskytt igen

Blackstenius gick ut med knappa halvtimmen kvar och ersattes av Lina Hurtig. Hurtig som nickade in Sveriges mål mot USA i april (1-1 på Friends). Och visst skulle hon få upprepa det! I minut 72 tog sig Hanna Glas fram efter en svensk överlappning på högerkanten. Inlägget var av bästa kvalitet och en spänstig Hurtig kunde lyfta högt över sina utmanare och knoppa in 3-0!

Sverige hade fortsatt kontroll över matchen och kunde spela av den utan problem. 3-0 är oerhört imponerande. USA, som knappt släppt in mål de senaste åren, inkasserade sin första förlust under ordinarie speltid sedan 2008 (!). Det här var en överhalning som det amerikanska damlandslaget aldrig upplevt tidigare.

Det var förstås en mycket nöjd förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen:

- En väldigt bra prestation. Vi pratade om det innan och jag tycker vi var bättre än de i kontringsspelet och även på fasta. Det finns ett mod hos de här spelarna som jag älskar. Och ett ansvarstagande där ute där de coachar varandra väldigt bra, jag kan sitta ganska lugn.

Sverige har fått en flygande start på OS-turneringen. Härnäst väntar Tony Gustafssons Australien på lördag. Ett Australien som senare på dagen betvingade Nya Zeeland med 2-1 (2-0).

Nationella partners