Blackstenius: "Vi gör en otrolig prestation"

Sverige fick en flygande start på OS-äventyret i Tokyo när världsmästaren USA besegrades med klara 3-0. En av segerorganisatörerna var Stina Blackstenius som slog till två gånger om när damlandslaget säkrade tre poäng i OS-premiären.
– Vi gör en otrolig prestation. Vi ska vara väldigt nöjda för de här tre poängen och det här resultatet som vi får inleda med, säger Stina Blackstenius till Discovery direkt efter slutsignalen.

Bilden: Stina Blackstenius fick, precis som hela damlandslaget, en kanonstart på OS i Tokyo.

Sverige stod för en imponerande insats när OS i Tokyo smygstartade under onsdagen. Blågult tog tag i matchen direkt från avspark och släppte sedan aldrig greppet om matchen.

Efter första halvlek var det en svensk 1-0-ledning efter stor blågul dominans. När sedan andra halvlek var över och domaren blåste av för fulltid stod det 3-0 på resultattavlan för Sverige. En hållen nolla. Tre mål framåt. Tre tunga poäng ner i ryggsäcken.

– Vi gör en otrolig prestation. Vi visar direkt i första halvlek när vi kommer ut otroligt bra i vårt kontringsspel, men även i vårt anfallsspel överlag. Vi jobbar stenhårt över 90 minuter och de som kommer in ger mycket energi. Vi ska vara väldigt nöjda för de här tre poängen och det här resultatet som vi får inleda med, säger Stina Blackstenius i Discoverys sändning direkt efter slutsignal och fortsätter:

– Det är väldigt mycket som vi gör bra i dag. Att vi kan göra det så bra mot ett så bra motstånd som USA visar på kvalitet. Det finns mycket, mycket, positivt att ta med sig. Det ska bli kul att analysera den här matchen. Det var en bra start.

Blackstenius stod för två av målen i 3-0-vinsten. Först nickade hon in 1-0 på inlägg från Sofia Jakobsson i första halvlek. I andra halvlek ökade hon sedan på till 2-0 efter att ha slagit in en retur från nära håll efter att Amanda Ilestedt nått högst på Hanna Glas hörna och prickat stolpen.

Även vid OS i Rio 2016 målade Blackstenius mot USA när Sverige slog ut amerikanskorna i kvartsfinalen.

– Det är så klart kul att få göra en sån här match där vi vinner med 3-0 och jag får göra två mål.

Efter den första omgången i gruppspelet toppar Sverige gruppen på tre poäng och plus tre i målskillnad. På lördag väntar en tidig ”gruppfinal” mot Australien som vann sin öppningsmatch mot Nya Zeeland med uddamålet, 2-1.

– Självklart ska vi vara nöjda och njuta och vara glada över tre poäng. Sen behöver vi tänka på nästa match reda i morgon. Det är kort återhämtningstid och det är förhoppningsvis långt kvar i turneringen. Det blir till att njuta i kväll, men sen även blicka framåt.

Matchen mot Australien spelas lördag 24 juli med avsparkstiden 10.30 och sänds i Kanal 5 och Discovery Plus.

Nationella partners