Sverige till OS-semi

Sverige tog sin fjärde seger i OS och är klart för semifinal mot Australien på måndag. Tidiga mål i båda halvlekarna samt ett straffmål låg bakom 3-1-triumfen mot Japan i kvartsfinalen. Fridolina Rolfö assisterade vid bägge spelmålen.

Inget lag har imponerat i gruppspelet på samma vis som Sverige som fick finna sig i favoritskapet i kvartsfinalen mot Japan. Hemmanationen skulle dock utmana Sverige rejält och det var med marginalerna på sin sida som Sverige till slut kunde vinna med 3-1 (1-1) och knipa semifinalbiljetten.

- Man slutar aldrig förundras över hur fotbollsmatcher kan vara. Det händer så mycket. Det känns som vi kan ha fler mål första kvarten sedan hamnar vi ordentligt under press stundtals, säger förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen till Kanal 5.

- Det var länge sedan vi mötte den här typen av lag, asiatisk fotboll med bra teknik. Det är ett riktigt skickligt lag vi möter, en tuff match!

Fin svensk start

Sverige fick en flygande start och det osade hett kring det japanska målet gång på gång under inledningsminuterna. Efter bara sju minuters spel var det dags för svenskt 1-0. Fridolina Rolfö ryckte ner mot kortlinjen och inlägget var perfekt måttat mot Magdalena Eriksson som kraftfullt nickade in sitt nionde landslagsmål otagbart till höger om Ayaka Yamashita i det japanska målet.

I det läget kändes det som att Sverige skulle kunna göra processen kort med hemmanationen men japanskorna skulle jobba sig in i matchen och nå spelmässiga nivåer man hitintills inte förmått visa i OS. Det japanska bollinnehavet blev allt större men det svenska försvaret var inledningsvis väl samlat. Bolljagandet tog dock på de svenska krafterna och det japanska nötandet skulle ge utdelning till slut.

I minut 24 kom Yui Hasegawa loss på högerkanten och kunde måtta ett inlägg. Framstormande Mina Tanaka var steget före Amanda Ilestedt och kunde stöta in kvitteringen utom räckhåll för Hedvig Lindahl.

Det fina japanska spelet fortsatte, Sverige fick jaga mycket och var nu illa ute vid flera tillfällen. I minut 31 gick Tanaka omkull, screenad av Ilestedt, och domaren pekade på straffpunkten. Efter VAR-granskning annullerades dock beslutet och Sverige kunde andas ut. Kanske tjänade händelsen lite  som väckarklocka för Sverige som fick upp en bättre intensitet i presspelet och kunde jämna ut spelet mot slutet av den första halvleken.

VAR-granskning i svensk favör

Japan inledde andra halvlek lika fint som man avslutat den första. Det svenska ledningsmålet efter åtta minuter kom därför lite oväntat.

Återigen var det Fridolina Rolfö som assisterade, den här gången vände Rolfö kvickt i bollmottagningen och kunde sticka in en boll i djupet på Stina Blackstenius. Stina tryckte in 2-1 mellan målvakten och närmsta stolpen och Sverige var tillbaka i förarsätet.

VAR skulle visa sig vara på svensk sida denna dag. Med dryga 20 minuter kvar av matchen stoppades ett skottförsök från Kosovare Asllani av Narumi Miuras utsträckta arm. Svenskorna gestikulerade för straff men det hela verkade passera den mexikanska domaren obemärkt förbi. Signalen från granskningsrummet kom dock och efter en grundlig titt kom domare Venegas åter in på planen och pekade på straffpunkten. Väl från elva meter var Kosovare Asllani sedan iskall när hon placerade in 3-1 för Sverige.

- Jag försöker vara självsäker på mina straffar. Jag håller koll på målvakten och sedan bestämmer jag mig sent, berättade Kosse efteråt för Kanal 5.

Sverige är därmed klart för sin tredje OS-semifinal i historien. Där väntar Australien klockan 13 på måndag. Australien som idag besegrade Storbritannien efter förlängning i sin kvartsfinal. USA och Kanada möts i den andra semifinalen. Sverige var enda lag som segrade utan att förlängningsspel behövde vidtas idag.

OS Tokyo 2020

Kvartsfinaler

Fre 30/7 Storbritannien - Australien 3-4 e förlängning (2-2 e ord tid)

Fre 30/7 Sverige - Japan 3-1

Fre 30/7 Nederländerna - USA 4-6 e straffar (2-2 e full tid och förlängning)

Fre 30/7 Kanada - Brasilien 4-3 e straffar (0-0 e full tid och förlängning)

Semifinaler

Mån 2/8 Australien-Sverige 0-1

Mån 2/8 USA-Kanada 0-1

Bronsmatch

Tor 6/8 Australien-USA 3-4

Final

Fre 7/8 Sverige-Kanada 3-4 e straffar (1-1 e ordinarie tid och förlängning)

Nationella partners