Mikael Lustig tackar för sig i blågult

I dag meddelade Mikael Lustig att han slutar i det svenska herrlandslaget. Sommarens EM var Mickes fjärde mästerskap och blev hans sista. Totalt blev det 94 landskamper och sex mål under 13 år.

Bilden: Mikael Lustig under sin sista landskamp, EM-åttondelsfinalen mot Ukraina i somras.

– Att ta på sig sverigetröjan och sjunga nationalsången med min familj på läktaren, att få vinna och göra svenska folket stolta, det är det största jag varit med som fotbollsspelare. Jag vill tacka Lasse Lagerbäck, Erik Hamrén och Janne Andersson för att jag fått förtroendet, men också alla ledare och spelare som jag fått dela både glädje och sorg med genom alla år. Tack vare alla ledare och lagkamrater har tiden i landslaget varit en mycket lycklig tid för mig, säger Mikael Lustig

Lustigs moderklubb är Sandåkerns SK i Umeå. Han gjorde sin debut i herrlandslaget 19 januari 2008 i en träningslandskamp mot USA. Tre år senare gjorde han sitt första A-landslagsmål när Moldavien besegrades med 2-1 i EM-kvalet.

Totalt kom det att bli 94 landskamper och sex mål för högerbacken. Med det är han på en delad 13:e plats (tillsammans med Orvar Bergmark) över spelare med flest landskamper för herrlandslaget.

Lustig var med och representerade Sverige i fyra olika mästerskap. EM 2012 och EM 2016 blev det respass i gruppspelet. VM 2018 var han med och tog Sverige till en kvartsfinal. I somras gjorde han sitt fjärde och sista mästerskap där hans sista match blev EM-åttondelsfinalen mot Ukraina.

Han var även med och tog U21-landslaget till en semifinal vid hemma-EM 2009 där han spelade varenda minut.

Förbundskapten Janne Andersson om Mikael Lustig
– Micke har varit en bärande spelare under samtliga år som jag varit förbundskapten. En mycket klok spelare med stor spelförståelse. Hans engagemang, rutin, värme och humor har i allra högsta grad bidragit till att vi haft en så bra sammanhållning i truppen. Jag önskar honom största möjliga lycka till framöver.

Nationella partners