Matchguide Sverige – USA

Under onsdagen inleder Sverige äntligen OS-turneringen. I öppningsmatchen väntar världsmästaren och världsettan USA. Avspark sker 10.30 på Tokyo Stadium i Japan. Matchen sänds i Kanal 5.

Bilden: Magdalena Eriksson under ett träningspass i Tokyo.

Fem punkter inför matchen

Dags för OS-premiär
På grund av coronapandemin hålls OS ett år senare än planerat då det ställdes in i fjol. Fotbollen tjuvstartar de olympiska spelen redan under onsdagen när Sverige ställs mot USA. Övriga lag i gruppen är Australien och Nya Zeeland. Totalt tolv lag har kvalat in till OS. Dessa lag har lottats in tre stycken fyrlagsgrupper där gruppsegrarna och grupptvåorna samt de två bästa grupptreorna går vidare till kvartsfinalerna. OS-trupperna har utökats från 18 till 22 spelare och fem byten tillåts under matcherna. Damernas fotbollsturnering spelas i sex olika städer och pågår mellan 21 juli och 6 augusti. Sverige har varit med i samtliga sex tidigare OS-slutspel sedan damernas fotboll kom med i programmet 1996. Senast vid OS i Rio 2016 blev det en silvermedalj, damlandslagets första OS-medalj.

Regerande världsmästaren väntar
USA har flest VM-titlar av alla. Faktum är att de har vunnit hälften av alla VM-turneringar och dessutom tagit medalj i samtliga VM som har spelats. Totalt har det blivit fyra guld, ett silver och tre brons. Senast det begav sig 2019 bärgade USA sitt andra raka VM-guld, detta efter att ha vunnit samtliga sina sju matcher. Redan efter gruppspelet hade amerikanskorna hela 18-0 i målskillnad efter bland annat en 2-0-seger mot Sverige. Därefter besegrades Spanien, Frankrike och England med 2-1 på vägen fram till finalen där Nederländerna väntade. USA vann med 2-0 och säkrade sitt fjärde VM-guld.

Härliga OS-minnen mot USA
Förra OS-slutspelet stötte Sverige och USA på varandra i kvartsfinalen. Blågult tog ledningen i matchen efter en timmes spel genom Stina Blackstenius. USA kom dock tillbaka och kvitterade med kvarten kvar att spela genom Alex Morgan. Matchen togs till förlängning och sedan straffar. Där var Sverige kyligast och Lisa Dahlqvist kunde skicka blågult vidare till semifinal med den femte och sista straffen.

Hanna Bennison kan bli andra tonåringen att spela för Sverige i OS
Hanna Bennison är den yngsta spelaren i Sveriges trupp. Mittfältaren är född 2002 och kan vid speltid under OS bli den första spelaren född på 2000-talet att spela i ett stort mästerskap för damlandslaget. 18-åringen kan dessutom bli den blott andra tonåringen att lira i OS för Sverige. Hittills är det endast en 17-årig Hanna Ljungberg som lyckats med bedriften vid OS i Atlanta 1996, sex år innan Bennison ens var född…

Rutinerat amerikanskt landslag
Hela nio spelare i den amerikanska truppen har gjort över 100 landskamper. Lindsey Horan har chans att bli den tionde spelaren att nå 100 landskamper då hon för tillfället står på 98. Carli Lloyd (som gjorde sin 300:e landskamp mot Sverige i april) har gjort flest med sina 306 landskamper. Snittspelaren i USA:s trupp är strax under 30 år och har gjort 113 landskamper. Totala antal OS-matcher i truppen är 77.

Tränarcitatetet

– Skulle vi slå USA kan vi hamna i en bättre position. Det är där vi är i tankarna, spelarna tror att vi kan vinna det här. Det finns en taktisk tanke i den här matchen. Vem som kan komma in och förändra, vem som kan starta. Vi vill ju jävlas med USA i 90 minuter, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 7 vinster | 41 gjorda mål | 73 insläppta mål
Oavgjorda: 12 matcher
USA: 23 vinster | 73 gjorda mål | 41 insläppta mål

Så gick det senast

Sverige och USA möttes så sent som i våras. Den 10 april spelade lagen lika, 1-1, på Friends Arena. Lina Hurtig gav Sverige ledningen i matchen efter en läcker nick på en precis hörna från Kosovare Asllani. I halvtid var det en blågul 1-0-ledning. Sent i matchen skulle dock USA kvittera. I den 87:e minuten slog Megan Rapinoe in kvitteringen från elva meter och matchen slutade 1-1.

USA:s spelprogram i OS

Sverige – USA | 21 juli | Tokyo Stadium
Nya Zeeland – USA | 24 juli | Saitama Stadium
USA – Australien | 27 juli | Kashima Stadium

Senaste startelvan (USA – Mexiko 4-0 i OS-genrepet)
Alyssa Naeher
Kelley O´Hara, Abby Dahlkemper, Becky Sauerbrunn (K), Crystal Dunn
Rose Lavelle, Lindsey Horan, Samantha Mewis
Tobin Heath, Carli Lloyd, Christen Press

Motståndarprofilen

Megan Rapinoe | 1985 | Forward | OL Reign
Meritlistan för Megan Rapinoe kan göras lång. Hon har bland annat två VM-guld, ett OS-guld och ett VM-silver med USA. Vid senaste VM-titeln delade hon skytteligavinsten med sex mål och prisades även som hela turneringens bästa spelare. Senare under året plockade hon även hem Ballon d´Or som tilldelas världens bästa spelare. Även på klubblagsnivå har Rapinoe skördat stora framgångar med Champions League-titeln med Lyon 2013 som höjdpunkten.

Talangen

Catarina Macario | 1999 | Mittfältare/Forward | Lyon
Född i Brasilien där hon endast lirade med killag. När hon var tolv år flyttade hon till USA tillsammans med sin bror och pappa för att satsa på fotbollen. Hennes mamma blev kvar i Brasilien där hon jobbade som läkare och på så vis kunde försörja familjen. Catarina öste in mål i High School och fortsatte i samma stil i College där hon stod för 63 mål på 69 matcher för sitt Stanford University som hon ledde till två nationella titlar. Hon prisades även som den bästa spelaren i hela College-fotbollen två år i rad, vilket endast fem andra spelare lyckats med tidigare sedan priset instiftades 1988. Tidigare i år skrev hon på för Lyon i franska högstaligan och har inlett med fem mål på lika många matcher. I landslaget har det hittills blivit ett mål på sju landskamper. I Tokyo gör hon sitt första mästerskap för USA.

USA:s trupp

Målvakter Jane Campbell (Houston Dash), Adrianna Franch (Portlad Thorns FC), Alyssa Naeher (Chicago Red Stars)

Backar: Abby Dahlkemper (Manchester City), Tierna Davidson (Chicago Red Stars), Crystal Dunn (Portland Thorns FC), Casey Krueger (Chicago Red Stars), Kelley O’Hara (Washington Spirit), Becky Sauerbrunn (Portland Thorns FC), Emily Sonnett (Washington Spirit)

Mittfältare: Julie Ertz (Chicago Red Stars), Lindsey Horan (Portland Thorns FC), Catarina Macario (Lyon), Rose Lavelle (OL Reign), Kristie Mewis (Houston Dash), Samantha Mewis (North Carolina Courage)

Forwards: Tobin Heath (–), Carli Lloyd (Gotham FC), Alex Morgan (Orlando Pride), Christen Press (–), Megan Rapinoe (OL Reign), Lynn Williams (North Carolina Courage)

Förbundskapten: Vlatko Andonovski

Fakta USA

Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: VM-guld (1991, 1999, 2015 & 2019)
Antal OS: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: OS-guld (1996, 2004, 2008 & 2012)
Meriter: VM-guld 1991, 1999, 2015 & 2019, VM-silver 2011, VM-brons 1995, 2003 & 2007), OS-guld 1996, 2004, 2008 & 2012, OS-silver 2000, CONCACAF-mästare 8 gånger
Världsranking: 1
Högsta ranking: 1 (har toppat världsrankingen sedan juni 2017)
Flest landskamper: Kristine Lilly, 354 landskamper
Flest landslagsmål: Abby Wambach, 184 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Julia Roddar (Washington Spirit)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Anna Anvegård (Everton FC), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Caroline Seger, 215 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners