Matchguide Sverige – Japan

Gruppspelet avklarat. Nu väntar slutspelet. Sverige går in till kvartsfinalerna som enda lag med full pott efter gruppspelet. Under fredagen väntar hemmanationen Japan när Sverige går in i jakten på en semifinalplats. Avspark sker 12.00 svensk tid på Saitama Stadium. Matchen sänds i Kanal 5 och Discovery Plus.

Bilden: Caroline Seger under den avslutande gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland, vinst 2-0. Hennes 218:e landskamp.

Fem punkter inför matchen

Värdlandet Japan i kvartsfinal
Hemmanationen fick verkligen kämpa för att ta sig vidare från gruppspelet, avancemanget säkrades i sista matchen mot Chile där Japan vann med uddamålet, 1-0. Dessförinnan hade landet inlett med att spela 1-1 mot Kanada och följt upp det med en förlust med 0-1 mot Storbritannien.

Sverige med historiskt bra gruppspel
Tre matcher – tre vinster. För första gången någonsin tog damlandslaget maximala nio poäng i ett OS-gruppspel. Det är även första gången Sverige vinner tre matcher under ett och samma OS-slutspel. Av de åtta lagen som tog sig vidare till kvartsfinalerna är Sverige det enda laget som tog full pott i gruppspelet.

Tredje OS-mötet mot Japan
Sverige och Japan har mötts två gånger tidigare i OS-sammanhang på damsidan. 2004 i Aten blev det en 0-1-förlust i gruppspelet. När lagen möttes igen vid gruppspelet 2012 i London slutade det mållöst. Sverige jagar därmed fortfarande ett första mål och en första seger mot Japan i OS.

Två världsmästare i Japans trupp
Japan är ett av endast fyra länder som lyckats vinna ett VM-guld på damsidan. USA (4), Tyskland (2) och Norge (1) är de övriga tre i den exklusiva skaran. Japans VM-titel kom i Tyskland 2011 efter att ha besegrat Pia Sundhages USA i finalen på straffar. Saki Kumagai slog in den avgörande straffen och sköt hem ett historiskt VM-guld till Japan. Kumagai är en av två spelare i årets OS-trupp som var med vid guldet 2011. Den andra är Mana Iwabuchi som endast var 18 år när hon blev världsmästare. Året efter tog Japan OS-silver i London och i världsmästerskapet som följde blev det en ny silvermedalj.

En japanska i Allsvenskan
I Japans OS-trupp återfinns en spelare i Sverige och Allsvenskan: Honoka Hayashi i AIK. Trots att hon bara är 23 år hann hon med 150 matcher och 36 mål för sitt Cerezo Osaka innan hon inför i år anslöt till AIK. I skrivande stund står Hayashi på sex A-landskamper för Japan.

Inbördes möten

Sverige: 5 vinster | 25 gjorda mål | 13 insläppta mål
Oavgjorda: 3 matcher
Japan: 5 vinster | 13 gjorda mål | 25 insläppta mål

Så gick det senast

Senast Sverige och Japan möttes på damsidan var för fem år sedan i OS-genrepet i Kalmar. Sverige vann matchen med klara 3-0 efter tre mål sista kvarten. Lotta Schelin inledde målskyttet, Fridolina Rolfö ökade på till 2-0 och Olivia Schough fastställde slutresultatet till 3-0. Kosovare Asllani stod för två assist i matchen.

Japans spelprogram i OS

Japan – Kanada 1-1 | Gruppspel
Japan – Storbritannien 0-1 | Gruppspel
Chile – Japan 0-1 | Gruppspel
Sverige – Japan | Kvartsfinal | 30 juli | Saitama Stadium

Målskyttarna: Mana Iwabuchi, Mina Tanaka

Senaste startelvan (Chile – Japan 0-1 i OS-gruppspelet)
Ayaka Yamashita
Risa Shimizu – Saori Takarada – Saki Kumagai (K) – Nanami Kitamura
Hina Sugita – Narumi Miura – Yui Hasegawa – Honoka Hayashi
Yuika Sugasawa – Mana Iwabuchi

Motståndarprofilen

Saki Kumagai | 1990 | Mittback | Bayern München
En av hela Asiens mest framgångsrika spelare genom tiderna. Saki Kumagai har en meritlista få kan matcha: VM-guld, VM-silver, OS-silver, Asiatisk mästare, fem Champions League-titlar, fransk mästare vid sju tillfällen samt ett gäng individuella priser så som Årets spelare i Asien (2019), Uttagen i Världslaget (2018 & 2020) och även uttagen i decenniets Världselva. Inte nog med alla titlarna, mittbacken har avgjort två stora finaler genom att skjuta dit den avgörande straffen. Dels när Champions League-bucklan säkrades med Lyon 2016, dels när Japan tog ett historiskt första VM-guld 2011. Med sina 118 landskamper ligger hon för närvarande på en niondeplats på listan över flest landskamper för damlandslaget. Efter OS flyttar hon till Hanna Glas Bayern München efter åtta år och 21 (!) titlar med Lyon.

Talangen

Momoka Kinoshita | 2003 | Mittfältare | Tokyo Verdy
Yngst i Japans OS-trupp. Mittfältaren är fostrad i Tokyo Verdy som har med hela sju spelare i årets trupp, ingen annan klubb har med lika många spelare i Japans trupp. Momoka Kinoshita tävlingsdebuterade för Tokyo Verdy redan säsongen 2016 som 13-åring (!) i den japanska Ligacupen. Ligadebuten skulle dock dröja fram till fjolåret då mittfältaren noterades för 18 matcher och två mål i ligan. 2017 var hon med och tog brons i Asiatiska mästerskapen med U16-landslaget. Hon fanns även med vid U17-VM året därpå där Japan nådde en kvartsfinalplats. A-landslagsdebuten kom i år och totalt har det blivit fyra landskamper och ett mål. I sista gruppspelsmatchen mot Chile gjorde hon sin OS-debut med ett inhopp.

Japans trupp

Målvakter: Ayaka Yamashita (Tokyo Verdy), Sakiko Ikeda (Urawa Reds), Chika Hirao (Albirex Niigata)

Backar: Risa Shimizu (Tokyo Verdy), Saori Takarada (Washington Spirit), Saki Kumagai (Lyon), Moeka Minami (Urawa Reds), Asato Miyagawa (Tokyo Verdy), Nanami Kitamura (Tokyo Verdy), Shiori Miyake (Kobe Leonessa)

Mittfältare: Hina Sugita (Kobe Leonessa), Emi Nakajima (Kobe Leonessa), Narumi Miura (Tokyo Verdy), Jun Endo (Tokyo Verdy), Yuzuho Shiokoshi (Urawa Reds), Yui Hasegawa (Milan), Honoka Hayashi (AIK), Momoka Kinoshita (Tokyo Verdy)

Forwards: Yuika Sugasawa (Urawa Reds), Mana Iwabuchi (Aston Villa), Mina Tanaka (Kobe Leonessa), Yuka Momiki (OL Reign)

Förbundskapten: Asako Takakura

Fakta Japan

Antal OS: 4 (senast 2012) | Bästa resultat: Silver (2012)
Antal VM: 8 (senast 2019 | Bästa resultat: Guld (2011)
Meriter: VM-guld 2011, VM-silver 2015, OS-silver 2012, Asiatiska mästare 2014 & 2018, Silver i Asiatiska mästerskapen 1986, 1991, 1995, 2001, Brons i Asiatiska mästerskapen 1989, 1993, 1997, 2008 & 2010
Världsranking: 10
Högsta ranking: 3 (december 2011)
Flest landskamper: Homare Sawa, 205 landskamper
Flest landslagsmål: Homare Sawa, 83 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Julia Roddar (Washington Spirit)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Anna Anvegård (Everton FC), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Silver (2016)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Caroline Seger, 218 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners