Matchguide Sverige – Australien

Efter onsdagens makalösa OS-premiär där USA besegrades med 3-0 väntar nu den andra gruppspelsmatchen. En tidig gruppfinal mot Australien som slog Nya Zeeland med 2-1 i sin OS-premiär. Avspark sker 10.30 svensk tid på Saitama Stadium. Matchen sänds i Kanal 5 och Discovery Plus.

Fem punkter inför matchen

Tidig gruppfinal mot Australien
Precis som Sverige inledde Australien OS med vinst och tre poäng. I det oceanska derbyt mot grannen Nya Zeeland var det Australien som drog det längsta strået och vann matchen med 2-1. Den rutinerade mittfältaren Tameka Yallop skickade in ledningsmålet till 1-0 efter 20 minuters spel. Kvarten senare ökade lagkaptenen Sam Kerr på till 2-0 som stod sig fram matchens sista minuter då Nya Zeeland fick in en reducering. Båda lagen står därmed på tre poäng inför den tidiga gruppfinalen.

Måljubel efter ett av Stina Blackstenius två mål i 3-0-vinsten mot USA i OS-premiären.

Svensk förbundskapten i Australien
Inte mindre än tre svenska förbundskaptener är med i damernas OS-turnering. Utöver Peter Gerhardsson basar Pia Sundhage över Brasilien och i lördagens motståndare Australien är det Tony Gustavsson som sitter vid rodret. Gustavsson fanns med som assisterande förbundskapten till Pia Sundhage när det blev OS-guld med USA 2012. Han var sedan en vända till i det amerikanska landslaget som assisterande förbundskapten mellan 2014 och 2019. I fjol tog han över rollen som förbundskapten för Australien.

Tony Gustavsson har varit förbundskapten för Australien sedan ett år tillbaka.

Tredje OS-mötet mot Australien
Fredagens möte mot Australien blir det tredje mötet länderna emellan på damsidan i OS-sammanhang. Vid OS i Sydney 2000 slutade gruppspelsmatchen 1-1 efter mål av Malin Lovén. Fyra år senare i Aten slog Sverige ut Australien i kvartsfinalen med 2-1 efter mål av Hanna Ljungberg och Sara Larsson. Lagen har mött varandra totalt tolv gånger genom åren. Sverige har gått segrande ur sju av dessa matcher och har endast en förlust som kom i Östersund 1997.

Kosovare Asllani mot mäktig milstolpe
Om Kosovare Asllani får speltid mot Australien blir det 31-åringens 150:e landskamp i ordningen. Endast åtta spelare har gjort fler landskamper för damlandslaget.

Mot 150:e landskampen!

Åtta OS-debutanter senast mot USA – Nya debutanter mot Australien?
Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Lina Hurtig, Madelen Janogy, Filippa Angeldal, Julia Roddar och Hanna Benison. Samtliga åtta gjorde sina OS-debuter i OS-premiären mot USA. De tre sistnämnda gjorde dessutom sin mästerskapsdebut. Nu återstår det fem potentiella OS-debutanter i den svenska truppen: Jennifer Falk, Zecira Musovic, Emma Kullberg, Anna Anvegård och Rebecka Blomqvist. Får någon chansen mot Australien.

Inbördes möten

Sverige: 7 vinster | 22 gjorda mål | 8 insläppta mål
Oavgjorda: 4 matcher
Australien: 1 vinster | 8 gjorda mål | 22 insläppta mål

Så gick det senast

Sverige och Australien möttes så sent som förra månaden i OS-genrepet i Kalmar. Matchen slutade mållöst efter 90 jämna minuter. Det var även den här matchen Caroline Seger tog över både Sverige- och Europarekordet gällande flest landskamper då hon gjorde sin 215:e landskamp.

I 3-0-vinsten mot USA i onsdags gjorde Caroline Seger sin 216:e landskamp.

Australiens spelprogram i OS

Australien – Nya Zeeland 2-1
Sverige – Australien | 27 juli | Saitama Stadium
USA – Australien | 27 juli | Kashima Stadium

Målskyttarna: Sam Kerr, Tameka Yallop

Senaste startelvan (Australien – Nya Zeeland 2-1 i OS-gruppspelet)
Lydia Williams
Clare Polkinghorne – Aivi Luik – Ellie Carpenter
Steph Catley  – Emily van Egmond – Tameka Yallop – Hayley Raso
Sam Kerr (K) – Caitlin Foord – Kyah Simon

Motståndarprofilen

Sam Kerr | 1993 | Forward | Chelsea FC
Redan som 15-åring (!) debuterade hon i A-landslaget 2009. Under åren har hon redan samlat på sig 93 landskamper som 27-åring. På dessa har hon mäktat med 43 mål (senaste kom i OS-premiären mot Nya Zeeland) vilket betyder att hon endast är fyra mål bakom landslagsrekordet på 147 mål som Lisa De Vanna innehar för tillfället. Kerr har spelat tre asiatiska mästerskap, tre VM-turneringar och två OS-turneringar. Hon är den första spelaren från Australien att göra ett hattrick i VM. Hon är även den första kvinnliga fotbollsspelaren från Australien som har nominerats till Ballon d’Or. Till vardags lirar hon i Chelsea där hon vann den inhemska trippeln och säkrade sin andra raka ligatitel. Hon delade även skytteligasegern i Champions Leaue där hon ledde laget hela vägen till final.

Sam Kerr firar sitt 2-0-mål mot Nya Zeeland i onsdags. Australien vann matchen med 2-1.

Talangen

Ellie Carpenter | 2000 | Back | Lyon
Precis som Sam Kerr debuterade Ellie Carpenter i A-landslaget redan som 15-åring. Hon blev då landets första spelare född på 2000-talet att lira i A-landslaget. Trots att hon bara är 21 år har hon redan hunnit med 46 landskamper och var med i OS redan för fem år sedan och var då hela Australiens yngsta deltagare, alla idrotter inkluderade. Dessutom är hon den yngsta spelaren någonsin att spela i ett OS på damsidan. Till vardags spelar hon sin fotboll i den franska storklubben Lyon där hon i fjol var med och vann både cupen och Champions League. Innan flytten till Frankrike hann hon med en ligatitel i Australien där hon bland annat fick priset som årets unga spelare tre år i rad.

Trots att hon endast är 21 år gör Ellie Carpenter sitt fjärde stora mästerskap för Australien.

Australiens trupp

Målvakter: Mackenzie Arnold (West Ham United), Teagan Micah (IL Sandviken), Lydia Williams (Arsenal)

Backar: Laura Brock (Guingamp), Ellie Carpenter (Lyon), Steph Catley (Arsenal), Charlotte Grant (Rosengård), Alanna Kennedy (Tottenham Hotspur), Courtney Nevin (Western Sydney Wanderers), Clare Polkinghorne (Vittsjö)

Mittfältare: Kyra Cooney-Cross (Melbourne Victory), Elise Kellond-Knight (Hammarby), Chloe Logarzo (Kansas City), Aivi Luik (Sevilla), Emily van Egmond (West Ham United), Tameka Yallop (Brisbane Roar)

Forwards: Caitlin Foord (Arsenal), Mary Fowler (Montpellier), Emily Gielnik (Vittsjö), Sam Kerr (Chelsea), Hayley Raso (Everton), Kyah Simon (PSV Eindhoven)

Förbundskapten: Tony Gustavsson

Fakta Australien

Antal OS: 3 | Bästa resultat: Kvartsfinal (2004 & 2016)
Antal VM: 7 (senast 2019 | Bästa resultat: Kvartsfinal (2007, 2011 & 2015)
Meriter: Oceaniska mästare 1994, 1998 & 2003, Silver i Oceaniska mästerskapen 1983, 1986, 1991, Asiatiska mästare 2010, Silver i Asiatiska mästerskapen 2006, 2014 & 2018
Världsranking: 9
Högsta ranking: 4 (december 2017)
Flest landskamper: Cheryl Salisbury, 151 landskamper
Flest landslagsmål: Lisa De Vanna, 47 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (Everton FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (Paris SG), Emma Kullberg (BK Häcken), Julia Roddar (Washington Spirit)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Anna Anvegård (Everton FC), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (FC Bayern München), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (FC Barcelona), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Antal OS: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Silver (2016)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Caroline Seger, 216 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners