Marcus Berg: "Har varit en stor ära"

Marcus Berg i en intervju där han sammanfattar sin 13 år långa A-landslagskarriär.

Bilden: Marcus Berg under EM-premiären mot Spanien.

Vilket är ditt starkaste minne i landslagströjan?
– Det måste vara hela VM-resan 2018. Matcherna fram till mästerskapet och sedan hela mästerskapsupplevelsen. Om jag ska säga en match så är det nog play off-mötet mot Italien. När domaren blåste av matchen på San Siro, den känslan är oslagbar.

Hur känns det att sluta i landslaget?
– Jag och många flera har vetat om att EM kommer att bli det sista jag gör i landslagströjan. Tanken var att sluta efter EM förra sommaren, sedan blev mästerskapet fördröjt ett år så avslutet blev nu istället. Jag är glad att jag fick uppleva ett EM-slutspel till. Det var ett tråkigt avslut men vi ska vara stolta över prestationerna. Att Sverige går vidare från gruppen är något bra och när jag ser tillbaka på landslagstiden är jag glad och stolt över de prestationer som jag har varit med om under åren.

Hur tror du att det kommer kännas nästa gång landslaget spelar och du ser det på TV för första gången sedan 2008 i princip?
– Det kommer nog vara en tomhet när jag tittar på matcherna. Jag har varit med sen 2008, och de sista åren har jag varit med varje samling och spelat i princip varje match. Så det kommer att bli en konstig känsla.

– Men jag har hela tiden varit inställd på att detta blir det sista, nu får man slappna av med familjen. Att spela i landslaget är otroligt kul och en stor ära, men man måste också alltid prestera och ge järnet och man spelar alltid matcher som är otroligt viktiga. Det är otroligt påfrestande och alla ger alltid allt, den känslan har ganska skön att slippa.

Har du pratat något med Janne?
– Ja, vi har pratat flera gånger under resans gång och han har vetat om mitt beslut. Vi pratade senast i dag och vi båda har en bra förståelse för varandra och beslutet.

Nationella partners