Landslaget redo för OS-premiär

Klockan 10.30 svensk tid imorgon onsdag, 21 juli, är det dags för damlandslaget att spela sin OS-premiär i Tokyo. Världsettan USA står för motståndet och det är en tuff utmaning som väntar direkt i värmen i Japan. Men landslaget är redo och har förberett sig på bästa möjliga sätt under de knappa två veckor laget varit samlat inför premiären.
- Vi tror på vårt eget spel och den spelidé vi arbetar med, säger Sofia Jakobsson inför premiären.

OS invigs officiellt den 23 juli men redan imorgon sparkas fotbollsturneringen igång på damsidan och fotbollsintresserade i Sverige och världen får direkt ett stormöte att beskåda – när Sverige tar emot världsmästarna och världsettan USA på Tokyo Stadium.

Landslaget har nu befunnit sig i Japan i en vecka och förberett sig i det rätta klimatet. Sofia Jakobsson, Bayern Münchens nyförvärv, ser tillbaka på dagarna.

- Till en början var det väl framförallt fokus för oss att anpassa och till väder tid. Men imorgon ska vi möta världens bästa lag så mer och mer desto närmare match vi kommit har vi slipat på detaljer och förberett oss så gått det går inför den här första matchen, säger Sofia.

USA är en motståndare som mer ofta än inte dyker upp på andra sidan planhalvan för Sverige i de stora mästerskapen. Vi alla minns kvartsfinalen i senaste OS, 2016, då landslaget straffade ut nationen ur turneringen. Men sedan dess har mycket hänt och det är svårt att ta avstamp ur den insatsen för att snacka upp morgondagens premiär. Bland annat har det svenska spelet utvecklats mycket under denna period.

- Det känns verkligen som vårt spel har utvecklats genom åren. Jag tycker vi spelar ut bollen mer från målvakt till backlinje och försöker bryta oss igenom deras lagdelar på ett annat sätt, vi håller mer i bollen och jag tycker vi spelar en mer underhållande och bra fotboll, säger Sofia Jakobsson.

Med utvecklingen i bakhuvud och det faktum att landslaget var nära att bryta amerikanskornas långa förlustfria svit när de möttes senast i april på Friends Arena ligger frågan nära till hands. Har landslaget mindre respekt för motståndet nu än tidigare?

- Vi tror på vårt eget spel och den spelidé vi arbetar med och jag tycker vi har spelat en bra fotboll under hela våren. Så det känns som vi kommer kunna spela en bra fotboll och göra bra matcher i OS, men vi ska också ha med oss att vi inleder mot världens bästa lag så det gäller att vi spelar smart, avslutar Jakobsson.

Morgondagens premiär har avspark 10.30 svensk tid och sänds i Kanal 5, Discovery+ samt Radiosporten.

Nationella partners