Hanna Bennison med historisk mästerskapsdebut

Förra månaden tog hon studenten. Den här månaden lirar hon OS. 18-årige Hanna Bennison gjorde under onsdagens premiärvinst mot USA sin mästerskapsdebut. Hon blev därmed den första spelaren född på 2000-talet att spela i ett mästerskap för damlandslaget. Hon blev dessutom den blott andra tonåringen att spela OS-fotboll för damlandslaget.

Bilden: Hanna Bennison fick 15 minuters speltid i sin mästerskapsdebut.

Det har gått snabbt för Hanna Bennison. I oktober 2019 spelade hon EM-kval med F19-landslaget. Månaden senare gjorde hon A-landslagsdebut i en träningslandskamp borta mot USA.

Sen dess har hon blivit kvar i damlandslaget och har nu samlat på sig nio A-landskamper. Den senaste kom i OS-premiären mot USA i onsdags. Inte illa för en som tog studenten bara månaden tidigare.

18-årige Bennison byttes in med kvarten kvar att spela och gjorde då både sin OS-debut och mästerskapsdebut.

I och med inhoppet blev Bennison historisk som den första spelaren född på 2000-talet att representera damlandslaget i ett stort mästerskap. Hon blev även den blott andra tonåringen att lira OS-fotboll för damlandslaget.

Vid OS i Atlanta 1996 (sex år innan Bennison ens var född) gjorde en annan Hanna sin OS-debut, nämligen Hanna Ljungberg, endast 17 år gammal.

Hanna Ljungberg under sin OS-debut mot Kina i Atlanta 1996. Sverige förlorade matchen med 0-2 och åkte sedermera ut i gruppspelet.

På dagen 25 år efter Hanna Ljungbergs OS-debut gjorde alltså Hanna Bennison sin OS-debut och blev därmed den näst yngsta OS-spelaren för damlandslaget.

Hanna Ljungberg var 17 år och 195 dagar vid sin OS-debut mot Hanna Bennison som var 17 år och 278 dagar vid Sveriges 3-0-vinst mot USA i onsdags.

Nationella partners