Fem spelare slutar: ”Finns många med bra ledaregenskaper”

I dagarna har flera tongivande spelare i herrlandslaget bekräftat att man avslutar sina landslagskarriärer. Mikael Lustig, Marcus Berg, Sebastian Larsson, Andreas Granqvist och nu senast Gustav Svensson.

– Att få representera Sverige har varit en otrolig ära. Jag är tacksam över att ha fått den möjligheten och alla vänner jag fått längs vägen. Vill rikta ett extra stort tack till alla medspelare, fans och ledare för fina år säger Gustav Svensson.

Bilden: En ny generationsväxling väntar i herrlandslaget efter att Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Marcus Berg och Mikael Lustig (ej i bild) alla meddelat att de lägger ner sina landslagskarriärer.

– Gustav har varit med oss länge och alltid varit otroligt professionell trots att han inte alltid spelat så mycket. Han har alltid varit redo och alltid gjort sitt yttersta på träning som match. Önskar Gustav stort lycka till framöver säger förbundskapten Janne Andersson.

Förutom Gustav så har fyra andra spelare valt att avsluta sina landslagskarriärer. Hur skulle du summera deras betydelse för herrlandslaget under din tid som förbundskapten?

– Det är ett gäng killar som har gjort stora insatser för oss både på och utanför plan. En generation spelare som tagit ett stort ansvar när det gäller att sätta en hög nivå i allt vi företar oss som landslag. De ska alla känna sig mycket stolta över fina insatser för herrlandslaget under lång tid. Ett gäng superproffs helt enkelt.

Flera av spelarna som slutar har också varit ledare i gruppen utanför planen. Hur kommer det att påverka laget?

– Vi har, som jag sagt många gånger tidigare, flera andra spelare som har goda ledaregenskaper. Nu är det upp till dom att kliva fram och ta större plats och upp till mig att pusha dom. Jag är övertygad om att det kommer en ny generation ledare i landslaget som är lika dedikerade och professionella.

Det blev en snabb generationsväxling med många som slutade samtidigt. Hur påverkar det?

– Man ska komma ihåg att när jag började som förbundskapten så fanns det en stor oro för att flera tongivande spelare då valde att avsluta sina landslagskarriärer. Jag har varit med om generationsväxlingar förr, det är en del av fotbollen. Vi ska hantera det så bra vi bara kan.

Andreas Granqvist som varit din lagkapten slutar och även Sebastian Larsson som var kapten under EM. Hur tänker du kring lagkapten till kommande samling?

– Det får vi se. Jag kommer såklart att ha samtal med både spelare och mina närmsta ledarkollegor här under sommaren så får vi se var vi landar. Men som sagt, det finns många spelare med bra ledaregenskaper.

Nationella partners