Åtta OS-debutanter i premiärvinsten mot USA

Hela åtta spelare gjorde sina OS-debuter vid gårdagens 3-0-vinst mot USA i OS-premiären. Tre av dessa var dessutom sina allra första matcher i ett stort mästerskap.

Bilden: Filippa Angeldal var en av OS-debutanterna som även gjorde sin mästerskapsdebut.

Under onsdagens OS-premiär fick Sverige åtta nya spelare med OS-rutin. Tre av fyra i backlinjen var OS-debutanter i form av högerbacken Hanna Glas samt mittlåset med Amanda Ilestedt och Nathalie Björn. På mittfältet fick även mästerskapsdebutanten Filippa Angeldal chansen från start.

Hanna Glas
Spelade samtliga 90 minuter och stod för en assist till Lina Hurtigs 3-0-mål efter ett fint inlägg. Slog även hörnan som ledde till Stina Blackstenius 2-0-mål.

Amanda Ilestedt
Spelade också 90 minuter. Hade nicken i stolpen som Stina Blackstenius sedan slog in returen på till 2-0. Fanns med i OS-truppen 2016, men då som reserv och spelade således inte några matcher då.

Nathalie Björn
Precis som Glas och Ilestedt fick även Nathalie Björn 90 minuter mot USA. Den mångsidige 24-åringen, som även kan spela som central mittfältare, fick chansen från start som mittback med en hållen nolla som resultat.

Filippa Angeldal
Spelade 75 minuter och var involverad i mycket av Sveriges spel. Fick massvis med beröm i TV-sändningen innan hon byttes ut mot 18-årige Hanna Bennison. Matchen var hennes blott tolfte i ordningen och hennes allra första i ett stort mästerskap.

Lina Hurtig
Byttes in i 64:e minuten och endast sex minuter senare nickade hon vackert in slutresultatet 3-0. Därmed har hon gjort mål i de två senaste landskamperna mot USA då hon stod för Sveriges enda mål i 1-1-matchen hemma på Friends Arena i april.

Hanna Bennison
Byttes in med kvarten kvar att spela och blev då historisk som den första spelaren född på 2000-talet att spela i ett stort mästerskap för damlandslaget. Hon blev även dessutom den blott andra tonåringen att lira OS-fotboll för damlandslaget. Vid OS i Atlanta 1996 gjorde en viss 17-åring vid namn Hanna Ljungberg OS-debut. På dagen 25 år senare gjorde 18-årige Hanna Bennison sin OS-debut som även var hennes mästerskapsdebut.

Madelen Janogy
Byttes in samtidigt som Hanna Bennison och fick en kvart på planen. I VM-debuten för två år sedan kom hon in från bänken och gjorde mål direkt mot Chile. Hon var även nära ett mål nu mot USA, men hade inte marginalerna med sig.

Julia Roddar
Enda spelaren i Sveriges trupp som spelar sin fotboll i USA till vardags, i Washington Spirit. Har mest lirat som mittfältare, men är främst uttagen som vänsterback till OS. I den 88:e minuten bytte hon av Jonna Andersson och gjorde därmed även sin mästerskapsdebut.

Nationella partners