Tre säkra poäng mot Luxemburg

U21-landslaget fick en smakstart på EM-kvalet med 6-0 mot Luxemburg. Emil Holm och Patrik Wålemark gjorde två mål vardera, målskytt blev också den ständigt farlige Anthony Elanga.

Bilden: Emil Holm inledde målskyttet för U21-landslaget med en hoppklack efter sju minuter av första halvlek.

Förbundskapten Poya Asbaghi valde samma startelva som i genrepet mot Finland. Sverige visade tidigt tålamod i bollinnehavet, men behövde inte vänta länge på det förlösande ledningsmålet. En intränad variant på hörna gav resultat när Benjamin Nygren serverade Emil Holm som inside-klackade in avslutet vid den främre stolpen.

2-0 kom bara fem minuter senare. Luxemburgs målvakt Tim Kips försökte rensa ett tveksamt tillbakaspel, men Tim Prica hann fram och satte tvärstopp framför bollen. Kips gjorde sig olyckligt illa i situationen men absolut ingen ojusthet från Prica som lugnt rullade bollen i mål.

Med reservmålvakten mellan stolparna höll Luxemburg tätt resten av halvleken. Luxemburgarna spelade modigt utefter sina förutsättningar och stack upp med ett par halvchanser runt det svenska målet. Gästerna vågade hela tiden anfalla med 5-6 spelare och kunde också mycket väl ha fått en straff efter en misstänkt svensk hands på ett inlägg. Precis före halvtid tvingades också Samuel Brolin till en utmärkt fotparad efter ett tungt skott.

I andra halvlek gjorde Sverige en ny rivstart. Med tre minuter på klockan så pressade Emil Holm till sig till bollen ute till höger, drev in och lyfte in bollen perfekt till en helt omarkerad Anthony Elanga som avslutade med en behärskad nick till 3-0.

4-0 kom med en timme spelad. En svensk hörna från höger landade mitt i gröten där Emil Holm nådde högst av alla och nickade mål.

5-0: Ny svensk hörna från höger perfekt slagen av Benjamin Nygren, och perfekt nickad av Patrik Wålemark som byttes in ögonblicket innan hörnan slogs. Wålemark fick även fastställa slutresultatet 6-0 på tilläggstid med en nick på inlägg från Hampus Findell.

Emil Holm svarade för två mål, en assist och en helgjuten insats i matchen, men såg ändå utrymme för förbättringar efter matchen.
- Som lag gör vi en jäkla bra match, och klacken satt bra så den är jag nöjd med. Men jag tycker jag själv gör en slarvig andra halvlek om jag ska vara ärlig, och det är ett onödigt gult kort jag tar, sade Holm till C More efter matchen.

Härnäst för U21 väntar två tunga bortamatcher i EM-kvalet:  Montenegro borta 3 september och Bosnien-Hercegovina borta 7 september.

Nationella partners