Tungt uttåg ur EM

Det blev att mycket snöpligt uttåg för Sverige ur EM. Med tio man på planen och när klockan tickade mot straffavgörande nickade Artem Dovbuk in ett segermål till 2-1-seger för Ukraina på tilläggstid i förlängningen.

– Vi ska avgöra matchen på ordinarie speltid. Sedan blir det förlängning och efter utvisningen blir det ju bara att försvara och det gör vi bra det också, sammanfattade förbundskapten Janne Andersson efter matchen.
– Det är det suraste jag har varit med om i fotbollssammanhang det här att vi åker dit på slutet. Oerhört surt.

Åttondelsfinalen Sverige-Ukraina i Glasgow blev en match med flera ansikten. Sverige var spelförande under stora delar av matchen medan Ukraina, som något överraskande kom till spel med en 3-5-2-uppställning, såg ut att vara ganska tillfreds med att ligga lågt och spela på omställningar.

Sverige inledde starkt och visade fina anfallsintentioner, allt som oftast med Emil Forsberg som magnifik dirigent, och var nära att komma till flera öppna lägen under de första 20-25 minuterna. Närmast var Alexander Isak med ett skott strax utanför den högra stolpen.

Det blev dock Ukraina som tog ledningen. I en av alla omställningar fick Andriy Yarmolenko gott om tid med bollen till höger i straffområdeskanten. Han gick dock inte på avslut utan slog en yttersida tvärs över straffområdet där Oleksandr Zinchenko fanns ledig och med kraft kunde trycka in 1-0. Robin Olsen var på bollen, men kunde inte stoppa det hårda skottet.

Sverige fortsatte att trycka på framåt. Forsberg hade god hjälp av Kristoffer Olsson och Dejan Kulusevski i anfallsförsöken och strax före pausvilan kom också en svensk kvittering.
Alexander Isak spelade i sidled till Forsberg som med vänstern skickade in 1-1 bakom Georgiy Bushchan.

Matchbilden blev snarlik efter pausen. Sverige var kanske ännu mer spelförande i den andra halvleken och Ukraina kom inte i lika många omställningar, men fortfarande med spets.

Matchen öppnade upp sig och det blev en intensiv period med bud på flera mål. Tio minuter in i halvleken spelade Yarmolenko fram Sidorchuk som rammade utsidan av stolpen.
Sverige vände spelet och i andra änden var det sedan Forsbergs tur att pricka stolpen.

I den 66:e minuten var Dejan Kulusevski nära att ge Sverige ledningen. Efter en hörna fick han bollen i favoritposition i kanten av straffområdet laddade med vänstern och tvingade Bushchan till en avancerad räddning högt upp i bortre hörnet.

Ytterligare ett par minuter senare var det igen nära svenskt mål när Emil Forsberg avancerade in i banan och sköt ett skruvat skott som gick i ribban.

Mersmak för Sverige, men ingen utdelning för något av lagen och matchen gick till förlängning.

Emil Forsberg gjorde sitt fjärde EM-mål och låg bakom det mesta i det svenska anfallsspelet. Han hade också ett avslut i stolpen och ett i ribban.

Förbundskapten Janne Andersson bytte båda ytterbackarna i slutet av ordinarie tid – Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson ut, Emil Krafth och Pierre Bengtsson in. Han gjorde sedan, i början av förlängningen, ett trippelbyte för att få till en svensk forcering. Kulusevski, Isak och Sebastian Larsson ut, Robin Quaison, Marcus Berg och Viktor Claesson in.

Av forceringen blev dock intet. I stället fick Sverige spela en man kort under större delen av förlängningen efter att Marcus Danielson blivit utvisad efter en duell med inbytte Artem Besedin. Danielson var först på bollen, men han kom med stor kraft och träffade Besedin med hela sulan med skada som följd. Domaren Daniele Orsato visade först gult kort, men ändrade sitt beslut efter VAR-kontroll. Ett beslut som det av tv-bilderna att döma inte fanns något att invända emot.

Efter utvisningen gjorde Sverige sitt sista byte – mittfältare Kristoffer Olsson ut, innerback Filip Helander in – och man tvingades spela ett lägre försvarsspel för att på så sätt försöka rida ut stormen och få till ett straffavgörande.

Det allra flesta på Hampden Park trodde nog också att det hela skulle gå till straffar, men på tilläggstid i den andra förlängningskvarten kom kallduschen.
Zinchenko slog ett inlägg från vänsterkanten som Artem Dyvbuk – hårfint onside – kunde nicka in från ganska nära håll mitt i straffområdet. Ett mål som skickar Sverige ut ur EM-turneringen.

Sverige gjorde en stark match och kunde med lite större effektivitet ha avgjort matchen under ordinarie tid, men så blev nu alltså inte fallet. Ett hårt och smärtsamt slut för den svenska EM-truppen just när hoppet om en stor resultatmässig framgång tänts.

– Vi har åkt ut och det spelar ingen roll hur… Vi är en grupp som vinner och förlorar tillsammans och vi har en otroligt stolthet. Ibland måste det bara få göra jävligt ont också, summerade lagkapten Sebastian Larsson känslorna efter uttåget.

Emil Forsberg var planens lysande stjärna och tillsammans med Robin Olsen i målet de absoluta plusvarianterna i Sverige sett över hela turneringen.

– Vi gör en bra insats, har en i stolpen och en i ribban, och förtjänade ett bättre öde men det ville sig inte idag, konstaterade Forsberg efter matchen.
– Vi sa till varandra att vi inte skulle ge upp och det tycker jag inte att vi gjorde heller. Och så på sista sparken så är det inlägg och nick och så är det mål. Det är otroligt jobbigt. Det är jättejobbigt…

Nationella partners