Truppen till matcherna i juni

Två landskamper återstår innan OS-truppen ska presenteras och sommarens OS påbörjas i juli. Norge och Australien står för motståndet i de två kommande matcherna i Kalmar den 10 och 15 juni – och under tisdagen har förbundskapten Peter Gerhardsson presenterat truppen.

25 spelare är kallade till landslaget sista landskampssamling inför OS, som innehåller matcher mot Norge, den 10 juni, samt Australien den 15 juni. När OS-truppen sedan ska presenteras den 22 juni kommer truppen vara minskad, med arton ordinarie spelare och fyra reserver. Samlingen blir således ett viktigt tillfälle för både spelare och ledare i landslaget

- Alla samlingar med landslaget är viktiga men det är klart det börjar närma sig OS. Vi kommer fortsätta jobba med vår idé och det blir således en viktig samling för både oss och spelarna. Spelarna kommer vilja visa att de ska vara med i OS och för oss som lag gäller det att fortsätta göra bra prestationer både lagmässigt som individuellt. Vi har förhoppningar om att vi under samlingen ska kunna prestera bra och fortsätta skapa förutsättningar för sommaren, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inför uttagningen har förbundskapten Gerhardsson bland annat mottagit två avbräck på mittbackssidan där både Linda Sembrant och Nilla Fischer nu är otillgängliga för OS och därmed också samlingen. Tillbaka i truppen på backsidan är bland annat Nathalie Björn och Emma Berglund, som gör sin första samling med landslaget sedan hösten 2017.

- Som tränare behöver man vara väldigt konstruktiv vid återbud eller skador. Det är så fotbollsvärlden ser ut och inför samlingen gäller det i stället att tänka på andra lösningar. Vi är konstruktiva i teamet och det är i sådana här situationer som andra spelare får och tar chansen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Motståndet som väntar i juni är alltså Norge och Australien, två bra värdemätare för svenska landslaget inför sommaren. Båda matcherna spelas på Guldfågeln Arena i Kalmar.

- I båda matcherna som väntar behöver vi prestera bra för att vinna, precis som under OS som väntar, och på så sätt är det två bra motstånd att möta nu i juni. Det kommer ge oss bra indikationer på var vi står och som jag sa i samband med att matcherna blev offentliga ser jag fram emot en viktig sista samling med intressanta matcher här inför att OS-truppen ska presenteras senare i juni, avslutar Peter Gerhardsson.

Matcherna i juni

Nationella partners