Thylin: "En annan nyans av blågult"

Det fanns uppenbarligen en och annan som skämdes över Sveriges insats i Sevilla, men Janne Andersson behöver sannerligen inte be om ursäkt. Att spela oavgjort på bortaplan mot ett av EM-slutspelets favoritlag var och är en imponerande prestation.
I Sankt Petersburg kommer vi att få se en annan nyans av blågult. Nu kan och ska Sverige spela på motståndarnas planhalva.

Mot ett mycket passningsskickligt Spanien fick Sverige försvara sig i 90 minuter - och kunde faktiskt vunnit med 2-0.

Mot Slovakien kan Sverige anfalla sig till en 2-0-seger. Jag tror att Emil Forsberg, Alexander Isak, Marcus Berg, Viktor Claesson, Robin Quaison och, vem vet, en inhoppande Dejan Kulusevski kommer att skapa tillräckligt många chanser, nu när de får bekanta sig med den boll de jagade i premiären.

Det är givetvis inte önskvärt att försvara sig så djupt som Sverige tvingades göra mot ett fullständigt överlägset lag. Det hade varit önskvärt att mittfältare som Albin Ekdal och Kristoffer Olsson lyckats behålla bollen de få gånger de fick tag i den.

Ingen kan dock ifrågasätta spelarnas vilja att göra det defensiva jobbet, att hålla positionerna och vara koncentrerade i det egna försvarsområdet. Alla sprang tills de fick kramp och mjölksyra och belönades med en poäng.

Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf var giganter och de får gärna fortsätta att spela på den nivån, men jag hoppas och tror framförallt att de offensiva spelarna kommer att sätta sin prägel på matchen mot Slovakien.

Krönikör Thylin tror på Sveriges offensiva krafter efter elddopet mot Spanien.

Att Alexander Isak är en enastående talang visste både vi och spanjorerna. Han har en fascinerande teknik, balans och snabbhet. Jag blir inte förvånad om han gör ett par mål mot Slovakien; han lyser av självförtroende.

Att Emil Forsberg är kreativ vet alla och nu ser vi fram emot att få njuta av hans bollbehandling, vändningar, dribblingar och väggspel. Nu är den svåra och stundtals plågsamma premiären avklarad. Nu kliver Emil in i EM-slutspelet.

I EM 2016 gick Slovakien till åttondelsfinal, som en av de fyra bästa treorna, och förlorade där mot Tyskland, 0-3. Efter 2-1 mot Polen har förbundskapten Stefan Tarkovic förhoppningar om avancemang även i det här slutspelet.

Mot Polen startade Slovakien med följande lag, enligt 4-2-3-1: Dubravka – Pekarik, Satka, Skriniar, Hubocan – Kucka, Hromada – Harasik, Hamsik, Mak – Duda.

Marek Hamsik och Milan Skriniar firar i EM-kvalet.

Före EM-slutspelet talade alla om Marek Hamsik, landets bäste fotbollsspelare genom tiderna, med 126 landskamper på meritlistan, en ikon i Napoli. Hamsik hann inte visa mycket av sin storhet under gästspelet i IFK Göteborg, men han är fortfarande en betydelsefull och inflytelserik ledare i årets slovakiska EM-lag.

Allra bäst är dock Inters innerback Milan Skriniar, en skicklig försvarsspelare, som också kan göra mål; han blev ju segerskytt mot Polen. Sverige måste bevaka honom noggrant i samband med fasta situationer.

99 procent av alla experter tippade att Slovakien skulle komma sist i grupp E och resten ljög. Efter premiärsegern mot Polen finns det anledning att ta Milan Skriniar och hans lagkamrater på allvar, men jag tror inte att de kan stoppa Alexander Isak.

Till sist:

Jag är övertygad om att alla patetiska, ynkliga och sorgliga näthatare bidrar till att göra den svenska EM-truppen ännu starkare, precis som i VM 2018.

Stefan Thylin

Nationella partners