Svensk gruppseger efter 3-2 mot Polen

Sverige avancerar vidare som gruppsegrare efter 3-2 i en händelserik match mot Polen. Emil Forsberg gav Sverige en 2-0-ledning, men Polen kom tillbaka två gånger om genom – vem annars – Robert Lewandowski.
Viktor Claesson avgjorde på tilläggstid efter att Polen satsat allt framåt för ett tredje mål och överlevnad i turneringen.

– Kul att få göra två mål, men fantastiskt att få vinna här igen, att få vinna gruppen. Vi hade mycket tryck på oss idag och vinner trots det, kommenterade tvåmålsskytten Emil Forsberg, som också utsågs till matchens lirare.
– Jag är fantastiskt stolt över laget, vi gör det här tillsammans, det är en fantastisk känsla just nu.

Bilden: Viktor Claesson sätter matchavgörande 3-2 på tilläggstid.

Sverige fick bästa tänkbara start mot Polen då Emil Forsberg kunde placera in 1-0 redan in den andra minuten. Efter att Alexander Isak hamnat i en tuff duell med Kamil Glik fick Forsberg bollen och visade kyla när han sköt in bollen vid högra stolpen förbi täckande Jan Bednarek och målvakten Wojciech Szczęsny.

Janne Anderssons manskap fortsatte sedan på den inslagna vägen och dominerade stort de första 20-25 minuterna. Det var dock ändå oerhört nära att Polen kvitterade till 1-1 på hörna i den 15:e minuten då den fruktade skyttekungen Robert Lewandowski nickade i ribban två gånger om. Marginalerna med Sverige den gången.

Polen kom bättre in i matchen i slutet av halvleken och Sverige släppte lite väl lättvindigt till ytterligare ett stort antal hörnor och några frisparkar i ytterzon, vilket gav det polska laget många möjligheter att flytta upp mycket folk i straffområdet.
Polackerna startade också den andra halvleken inspirerat, väl medvetna om att endast en seger skulle ta dem vidare i turneringen.

Sverige bytte in Dejan Kulusevski i stället för Robin Quaison efter 55 minuter. Och Kulusevski satte avtryck i matchen mer eller mindre omedelbart genom att i en omställning arbeta fram Sveriges 2-0-mål.
Han visade styrka när han höll undan i en närkamp, fart när han drev fram bollen och sedan smartness och kyla när han serverade Forsberg skottläge för ett andra mål.

T.v. Tvåmålskytten Emil Forsberg utsågs till matchens lirare. T.h. Sveriges 1-0 på väg in förbi Jan Bednarek.

Sverige var där och då i ett utmärkt läge för att ta hem gruppsegern, men Polen och Lewandowski ville annat. Bara två minuter efter Sveriges 2-0 ordnade Lewandowski på egen hand en reducering efter en omställning på vänsterkanten. Victor Nilsson Lindelöf och Mikael Lustig dubblerade mot den polske målkungen, men ingen av dem hann in tillräckligt tätt för att hindra honom att skruva in bollen högt upp i bortre hörnet bakom Robin Olsen.

Stärkta av reduceringen och med pigga ben på några av inhopparna flyttade Polen upp mer och mer folk i offensiven och i den 84:e minuten kom också en 2-2-kvittering.
Przemysław Frankowski slog ett inlägg som hamnade hos en helt ensam Lewandowski mitt i straffområdet. Han hade gott om tid och kunde lugnt placera in bollen utan chans för Olsen, som återigen gjorde en stark insats och utöver målsituationerna fick parera en hel del vassa polska avslut under matchen.

Även Sverige hade gjort ytterligare byten under den andra halvleken – Marcus Berg, Emil Krafth och Viktor Claesson in – för att stå emot och hålla uppe spelet. Och det blev till slut Claesson som fick nöjet att avgöra matchen i slutet av tilläggstiden.
Marcus Berg och Dejan Kulusevski förarbetade och den senare stack fram bollen till Claesson, som från en position till vänster i straffområdet kunde trycka in bollen vid närmsta stolpen.

Jubel i svensklägret efter dramats två akter, ridån slutgiltigt ner för Polen.

– En berg- och dalbana känslomässigt. Vi har 2-0 och allt känns hur lugnt som helst och så kommer dom in i matchen och får in tvåan och då är man ju nere på botten igen. Men vi får det här 3-2-målet och det är otroligt skönt, sammanfattade Viktor Claesson till TV4 kort efter slutsignalen.

Sverige får nu spela åttondelsfinal mot Ukraina i Glasgow på tisdag kväll.  För vinnaren i den matchen väntar kvartsfinal mot vinnaren i mötet England-Tyskland.

EURO 2020 - åttondelsfinaler

  • Belgien - Portugal
  • Italien - Österrike
  • Frankrike - Schweiz
  • Kroatien - Spanien
  • Sverige - Ukraina
  • England - Tyskland
  • Nederländerna - Tjeckien
  • Wales - Danmark