Knapp men klar seger mot Norge

Sverige dominerade med eftertryck mot Norge i Kalmar men fick nöja sig med 1-0. Stina Blackstenius hittade rätt i minut 66 fint frispelad av Kosovare Asllani. Härnäst väntar Australien på tisdag, även den matchen spelas i Kalmar.

- Vi gör en väldigt stark match, vi hade bra kombinationer och stort bollinnehav och borde ha satt några till men det viktiga är att vi vinner, säger Kosovare Asllani efter en stark svensk laginsats.

Lagkaptenen Caroline Seger blev historisk när hon i och med matchen tangerade Therese Sjögrans 214 landskamper, flest i Sverige, och i hela Europa – Birgit Prinz, tyskan, nådde också upp till samma antal. Mot Australien på tisdag kan Seger stå ensam på täppan som rekordhållare efter en landslagskarriär som är inne på 16:e året!

- Det är som vilken landskamp som helst, kanske lite speciellt, men det är bara tangerat idag, sa Seger till SVT inför matchen och syftade därmed framåt till tisdagens match mot Australien som kan bli den verkligt historiska matchen.

De två matcherna i Kalmar utgör sista testen innan Peter Gerhardsson ska tillkännage vilka 22 (18 + fyra reserver) som ska med till Japan – OS-truppen presenteras 22 juni.

- Vi behöver spelare som kan spela i flera positioner och det är en sak att titta på i de här två matcherna vi har nu, säger Gerhardsson och fortsätter,

- Vi vet ju nu vilka spelare som är tillgängliga så de här matcherna blir de sista pusselbitarna som ska falla på plats.

Och kanske fick Gerhardsson intressanta svar i en match där Sverige överlag presterade bra och andra halvlekens inhoppare visade spelglädje.

Svenskt övertag

Det var Norge som startade bäst de första minuterna men Sverige samlade sig snart. Efter fina svenska kombinationer kunde Jakobsson spela in bollen från höger i straffområdet till Blackstenius vars avslut från nära håll parerades av Fiskerstrand i mål. Svenskorna fortsatte pumpa på, Schough hade en lyftning tätt utanför, Seger ett skott i stolpen och Asllani tvingade norska målvakten till ännu ett kvalificerat ingripande. Allt detta inom loppet av några minuter under första kvarten av matchen där Sverige gång på gång överbelastade hårt på högerkanten.

Efter 30 hade Asllani ett tungt avslut precis utanför högra stolpen men därefter bedarrade den svenska anstormningen. Intentionerna fanns där men sista passningen felade oftast.

Misstänkt straff och segermål till slut

Andra halvlek inleddes med hög svensk press. Blågult vann ideligen boll högt och Asllani hade några skarpa lägen som kunde ha resulterat. Och i den 62:a minuten skulle Kosse kanske rent av fått en straff tilldömd. Sverige kontraslog efter ett norskt anfall, Stina Blackstenius vann bollen som rensats från försvaret och förlängde i djupet på en löpande Asllani som fri mot mål flippade bollen över utrusande Fiskerstrand som kapade svenskan bryskt men utan åtgärd från domaren.

Utdelningen kom till slut. Kosovare Asllani tajmade framspelningen i djupled till Stina Blackstenius som kunde slå bollen under den utrusande målvakten i minut 66.

I 77:e jublades det igen, men lite för tidigt. Nyinbytta Filippa Angeldahl hade ett tungt avslut som Fiskerstrand lämnade retur på rakt ut. Stina Blackstenius var dock i offsideposition när hon satte returen.

Historisk utjämning nära

Och visst borde Sverige ha säkrat segern med ytterligare något mål. En kuriosadetalj är att ett mål till skulle ha utjämnat den totala målstatistiken lagen emellan. Norges historiska övertag är numera så när som utraderat, blott en seger och ett mål krävs för likaläge mellan nabolagen. Det står nu 22-21 i segrar för Norge och målskillnaden är 88-87.

Nationella partners