Truppen till OS i Japan

Förbundskapten Peter Gerhardsson har nominerat truppen till sommarens OS i Japan, som inleds med match mot USA den 21 juli.
- Det ska bli oerhört skönt att komma igång nu, säger Peter Gerhardsson.

USA, Australien och Nya Zeeland står för motståndet i gruppspelet i sommarens OS i Japan. Senast landslaget var samlat var i Kalmar för två veckor sedan. Det har varit intensiva dagar med många funderingar för firma Gerhardsson och Magnus Wikman sedan dess.

- Under den här perioden har vi tittat på många matcher naturligtvis, både från utländska ligor och från OBOS Damallsvenskan. Och så har vi båda två sett om matcherna mot Norge och Australien både en och två gånger. Det har naturligtvis varit mycket diskussioner och funderande för att till slut nå fram till den trupp som nu presenteras, säger Peter Gerhardsson.

Med tanke på att det är en mindre trupp som nu tagits ut än vad det brukar vara. Har det varit den svåraste truppen att ta ut under den tid som förbundskapten?

- Det är klart det varit svårare än normalt sett. Det går inte tänka två spelare per position som vi brukar utan måste ha spelare som kan spela på olika positioner. Dessutom behöver vi tänka på den totala belastningen med tanke på hur tätt det är mellan matcherna. Det är många faktorer som vägts in, men Magnus och jag har nog aldrig pratat och diskuterat så mycket detaljer kring en uttagning som vi gjort inför den här.

Sverige kvalificerade sig för OS genom segern mot Tyskland i VM 2019. Efter bronsmedaljen i VM har förberedelserna pågått genom landskamper och kvalmatcher, dessutom ett år längre på grund av pandemin som fick det olympiska spelet uppskjutet ett år. På torsdag nästa vecka drar nu sista förberedelserna igång med den uttagna truppen – och den 12 juli reser laget till Japan inför premiären nio dagar senare.

- Det ska bli oerhört skönt att komma igång nu. Det går inte att komma ifrån att inspireras av herrarnas EM-slutspel som pågår och den känslan som finns kring mästerskap. Det är häftigt att nu få gå från känslan som supporter till att själv bli deltagare i en turnering. Det är häftigt att få uppleva det här med mästerskap, avrundar Peter Gerhardsson.

Nationella partners