Olsen inför gruppavgörandet

Imorgon kväll spelar herrlandslaget sin sista gruppspelsmatch i EM. Hittills har Sverige inte släppt in ett enda mål i turneringen. Vi tog ett snack med Robin Olsen om turneringen hittills och vad som väntar mot Polen under morgondagen.

Igår blev det klart att Sverige kommer spela åttondelsfinal i EM. Hur påverkar det er i era förberedelser inför matchen?

- Det är såklart skönt att det är klart att vi kommer spela åttondelsfinal. Det gör att vi kan gå in i matchen lite mer avslappnade. Men samtidigt är det fullt fokus på matchen mot Polen. Vi möter ett bra lag och behöver få till en bra prestation för att vinna matchen och gruppen.

Du har hållit nollan i båda matcherna hittills. Vad är det som funkat bra hittills?

- Vårt försvarsspel har fungerat väldigt bra generellt. Jag har fått göra några bra räddningar, absolut, men har också väldigt bra hjälp från övriga spelare i laget. Backlinjen med Ludde, Mackan, Vigge och Micke har gjort ett bra jobb. Målsättningen är alltid att hålla nollan och det är skönt med en bra start. 

Givet att ni redan är klara för åttondel, hur viktigt är det att vinna matchen imorgon?

- Vi vill vinna gruppen. Alla fotbollsspelare vill alltid vinna matcher men det är klart att det är bra för självförtroendet och känslan i gruppen om vi kan ta oss vidare som gruppsegrare.

I matchen mot Polen ställs du och ni mot en av världens bästa anfallare i Robert Lewandowski. Hur förbereder ni er inför det?

- Det är en väldigt duktig spelare som gjort många mål och levererat i toppklubbar under många år. Men vi lägger inte alltför mycket fokus på en spelare. Det finns många duktiga spelare i Polen men jag och Maths (Elfvendal, målvaktstränare) kommer säkert att titta på lite detaljer kring hur han brukar agera inför matchen.

Just Maths Elfvendal har blivit klar för Parma i dagarna. Hur är det att jobba med Maths?

- Först och främst är det väldigt kul för Maths. Jag är inte förvånad. Maths är en väldigt duktig och noggrann tränare som alltid är väl förberedd. Vi har jobbat ihop sedan Janne tog över landslaget och han har hjälpt mig att bli en bättre målvakt. Han kommer göra ett bra jobb i Parma och jag är glad att han kommer fortsätta att jobba med oss i landslaget.

I senaste matchen mot Slovakien var det en hel del svenska fans på plats. Hur är det att spela när publiken är tillbaka?

- Det är en väldigt stor skillnad. Man har ju hunnit bli van med att spela utan publik men nu när publiken är tillbaka så inser man hur mycket man saknat det. Det är alltid en stor ära att representera Sverige och jag som varit med i mästerskap tidigare vet hur mycket våra matcher betyder för alla våra fans. Jag och vi spelar ju inte bara för oss själva utan för hela landet och alla våra supportrar. Deras stöd betyder otroligt mycket för oss.

Matchen mot Polen imorgon har avspark 18.00 och sänds i TV4.

Nationella partners