Matchguide: Sverige – Norge

Efter tre dagars bra förberedelser i Kalmar väntar nu första landskampen under det sista lägret inför OS. Damlandslaget matchas mot grannarna Norge på Guldfågeln Arena med matchstart 18.30 i SVT 2.

Bilden: Kosovare Asllani i senaste matchen mot Norge, 2018, som finns beskriven senare i matchguiden.

Fem punkter inför matchen

Caroline Seger kan tangera Sverige- och Europarekord

Under många år har det varit två spelare – Therese Sjögran och Birgit Prinz – som haft Europarekordet över antal landskamper: 214. Om Sveriges lagkapten Caroline Seger får speltid i kvällens match mot Norge kliver Seger upp på 214 och skriver in sig i historieböckerna tillsammans med Sjögran och Prinz.

Första damlandskampen i Kalmar sedan 2016

Senast damlandslaget spelade i Kalmar var i juli 2016 när Japan togs emot på Guldfågeln Arena i en match som Sverige vann med 3-0. Då som nu handlade det om OS-förberedelser, då matchen mot Japan var den sista som landslaget spelade innan man lämnade Sverige och reste till Brasilien för OS 2016.

Målskyttar i den matchen var Lotta Schelin, Fridolina Rolfö och Olivia Schough. Kosovare Asllani spelade fram till de två första målen.

Publiken välkommen tillbaka

En lång väntan är över för landslaget – och i matchen mot Norge välkomnas publik återigen på hemmaplan i Sverige. 500 personer förväntas se matchen mot Norge ikväll och spelarna är laddade för att få kliva ut och prestera inför hejarop från supportrar igen.

- Det blir otroligt kul med publik igen och det ger oss ett extra stöd, sa lagkapten Caroline Seger under gårdagens presskonferens.

Emma Berglund tillbaka i blågult efter fyra år

Under hösten 2017 gjorde Emma Berglund den senaste samlingen med blågult, men nu är hon åter tillbaka i Peter Gerhardssons trupp. Emma har en stark säsong hittills bakom sig i FC Rosengård, som börjat ligan bra och leder med fem poäng före BK Häcken efter åtta spelade omgångar. Emma har hittills noterats för 55 landskamper för Sverige och är nu med i kampen om backplatserna i den OS-trupp som presenteras den 22 juni.

Martin Sjögren – svensk förbundskapten i Norge

Det är inte bara en förbundskapten på sidlinjen idag som är svensk. Även norska lagets förbundskapten kommer från Sverige och heter Martin Sjögren. Martin vann SM-guld med Linköping 2016 med bland annat Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i truppen - innan han i december samma år blev klar som förbundskapten för Norges landslag. 2019 tog han Norge till en kvartsfinal i VM där det för norsk del tog stopp efter 0-3 mot England.

Tränarcitatet

- Efter träningen i dag (läs onsdag) är det 23 spelare som vi får använda i morgon och därmed är det två vi ställer över. Det är Rebecka Blomqvist, som är i en stegringsfas av sin rehab, och Fridolina, som kom i går och gjorde sitt första pass i dag. Alla 23 spelare som vi kommer att använda i morgon är 90-minutersspelare, sade förbundskapten Peter Gerhardsson inför kvällens match.

Inbördes möten

Sverige: 20 vinster | 86 gjorda mål | 88 insläppta mål

Oavgjorda: 12 matcher

Norge: 22 vinster | 88 gjorda mål | 86 insläppta mål

Så gick det senast

Senast lagen möttes var i Helsingborg under hösten 2018, i en landskamp som Sverige vann med 2-1 inför 2639 åskådare. Olivia Schough öppnade målskyttet redan efter 13 minuter och firade glädjefyllt i regnet på Olympia. 2-0 kom sedan på norskt självmål efter dryga halvtimmen spelad innan Norge i slutet av matchen skapade nerv genom att göra 2-1 med fem minuter kvar att spela. Sverige höll dock ut matchen igenom och vann senaste mötet med 2-1.

Olivia Schough firar sitt mål i regnet mot Norge 2018.

Norges trupp

Målvakter: Cecilie Fiskerstrand (Brighton & Hove Albion FC), Aurora W. Mikaelsen (Tottenham Hotspur Women), Guro Pettersen (Piteå IF)

Backar: Emilie Bragstad (Rosenborg BK), Heidi Elisabeth Ellingsen (Linköpings FC), Tuva Hansen (Sandviken IL), Ingrid Moe Wold (Everton FC), Synne Skinnes Hansen (Linköpings FC), Maria Thorisdottir (Manchester United), Emilie Marie Aanes Woldvik (LSK Kvinner FK).

Mittfältare: Julie Blakstad (Rosenborg BK), Vilde Bøe Risa (Sanviken IL), Lisa Fjeldstad Naalsund (Sandviken IL), Emilie Haavi (LSK Kvinner FK), Frida Leonhardsen Maanum (Linköpings FC), Amalie Vevle Eikeland (Reading FC Women), Malin Skulstad Sunde (Brøndby IF), Ingrid Syrstad Engen (VfL Wolfsburg), Karina Sævik (Avaldsnes IL), Elisabeth Terland (Sandviken IL), Olaug Tvedten (Avaldsnes IL).

Forwards: Synne Sofie K. Jensen (Vålerenga Fotball), Elise Thorsnes (Vålerenga Fotball), Lisa-Marie Utland (Rosenborg BK).

Förbundskapten: Martin Sjögren

Senaste startelvan (Tyskland – Norge 3-1 i en träningslandskamp i april 2021)

Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Tuva Hansen, Maria Thorisdottir, Julie Blakstad, Frida Maanum, Vilde Bøe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten, Caroline Graham Hansen, Lisa-Marie Utland.

Motståndarprofilen

Ingrid Moe Wold | 1990 | Back | Everton FC

Försvararen Ingrid Moe Wold har under säsongen spelat för Everton i engelska ligan och noterats för 21 matcher. I mitten på maj meddelade backen att hon avslutar sin fotbollskarriär efter säsongen, som nu är slut i Everton, vilket innebär att lägret som bland annat innefattar matchen mot Sverige ikväll blir hennes sista även i landslaget.

Moe Wold meddelade sitt beslut via Twitter den 18 maj och beskrev tacksamt allt hon fått uppleva i fotbollen: bland annat tio otroliga år i LSK Kvinner med tolv titlar, EM- och VM-spel för Norge och avslutningsvis utlandsspel i Madrid CFF och Everton FC.

Inför kvällens match står Ingrid Moe Wold noterad på 76 landskamper och kan om hon får speltid i båda kommande norska matcherna komma upp i 78 matcher.

Ingrid Moe Wold har beslutat att lägga skorna på hyllan och gör nu sin sista samling med Norge.

Fakta Norge

Antal EM: 11 | Bästa resultat: Guld (1987 & 1993)

Antal VM: 8 | Bästa resultat: Guld (1995)

Meriter: VM-guld 1995, VM-silver 1991, EM-guld 1987 & 1993, EM-silver 1989, 1991, 2005 & 2013, OS-guld 2000, OS-brons 1996

Världsranking: 12

Högsta ranking: 2 (juli 2003)

Flest landskamper: Hege Riise, 188 landskamper

Flest landslagsmål: Isabell Herlovsen, 67 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Emma Berglund (FC Rosengård), Nathalie Björn (FC Rosengård), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (FC Bayern München), Emma Kullberg (BK Häcken)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Madelen Janogy (Hammarby IF), Mimmi Larsson (FC Rosengård), Julia Roddar (Washington Spirit), Fridolina Rolfö (Vfl Wolfsburg), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (BK Häcken)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: Guld (1984)

Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)

Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016

Världsranking: 5

Högsta ranking: 3 (juni 2007)

Flest landskamper: Therese Sjögran, 214 matcher

Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners