Matchguide Sverige – Polen

Efter två omgångar står Sverige på fyra poäng och har redan säkrat avancemanget till åttondelsfinalen, men går nu för gruppsegern. Polen å sin sida har inlett med en poäng på två matcher och är piskade att vinna för att nå slutspelet. Avspark sker 18.00 i Sankt Petersburg, Ryssland.

Fem punkter inför matchen

Sverige redan klart för åttondelsfinalen
Efter 0-0 mot Spanien och 1-0 mot Slovakien står Sverige på fyra poäng inför kvällens drabbning mot Polen. Sverige är därmed klara för slutspelet då laget som sämst blir en av de bästa grupptreorna, men Janne Andersson och hans manskap går för gruppsegern i kväll. Vid seger vinner Sverige gruppen. Även ett kryss kan räcka till gruppseger beroende på hur Spanien – Slovakien slutar.

Med sina fyra inspelade poäng är Sverige garanterade en plats i åttondelsfinalerna oavsett resultat i kvällens match mot Polen.

Polen jagar slutspelsplats
Polen däremot ligger för närvarande på sistaplatsen i gruppen. Polackerna inledde med en uddamålsförlust mot Slovakien med 1-2, men spelade sedan 1-1 mot Spanien i andra matchen. Polen står därmed på en poäng inför onsdagens avslutande gruppspelsmatch och är piskade att vinna för att ta sig vidare till slutspelet.

Åter fulltalig trupp
Till förra matchen återanslöt Dejan Kulusevski till truppen efter att ha tillfrisknat från covid. Nu är även Mattias Svanberg helt frisk och tillbaka i truppen. Därmed är samtliga 26 spelare med på plats i Sankt Petersburg inför matchen mot Polen.

I dagarna har Mattias Svanberg gjort sina första träningar med laget sedan han blev frisk från covid. Mittfältaren finns även med laget i Ryssland.

Kacper Kozlowski yngst i EM någonsin
16 oktober 2003 (!) föddes Kacper Kozlowski. Förra veckan hoppade han in i EM-matchen mot Spanien och blev därmed EM:s yngsta spelare någonsin med sina 17 år och 246 dagar. Rekordet tog han från en annan 03:a i form av Englands Jude Bellingham som bara fick ha sitt rekord som EM:s yngste i några dagar. Den gångna säsongen noterades mittfältaren Kozlowski för ett mål och tre assist på 20 matcher för sitt Pogon Szczecin i den polska högstaligan.

Vad gjorde du som 17-åring? Kacper Kozlowski lirade EM mot Spanien...

Obesegrade mot Polen sedan 1991
Sverige har sju raka matcher mot Polen utan förlust. Sex av dessa har slutat med vinst medan en match slutade oavgjort. För att hitta den senaste förlusten behöver du backa till 1991 då Polen vann en träningsmatch i Gdynia med 2-0. Lagen har ställts mot varandra i sju tävlingsmatcher. Sverige har vunnit samtliga kvalmatcher, men den enda mästerskapsmatchen lagen emellan drog Polen det längsta strået. I VM 1974 vann Polen med 1-0. Dagens match blir den första lagen emellan i EM.

Kennet Andersson firar sitt mål i 2-0-vinsten mot Polen i EM-kvalet på Råsunda 1999.

Tränarcitateten

– Vi vill vinna gruppen då det hade gett oss mer vila inför åttondelsfinalen. Vi möter ett väldigt fysiskt och motiverat polskt lag. De springer mycket under matcherna, kämpar och sliter, inte helt olikt oss själva. Sen har de även Robert Lewandowski längst fram. Vi måste hantera deras press bättre än vad vi gjorde mot Spanien för att ge oss själva utrymme som vi kan nyttja, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

– Sverige är ett moget lag som försvarar sig väldigt bra. De har bara släppt in ett mål på sina sju senaste matcher. De är bland de bästa lagen på att vinna boll och i närkampsspelet. De är även ett av Europas bästa lag när det kommer till kontringar. Det kommer att bli väldigt svårt för oss, men vi har några idéer, säger Polens förbundskapten Paulo Sousa.

Inbördes möten

Sverige: 14 vinster | 56 gjorda mål | 37 insläppta mål
Oavgjorda: 4 matcher
Polen: 8 vinster | 37 gjorda mål | 56 insläppta mål

Henrik Larsson med sin klassiska målgest efter ett mål mot Polen.

Så gick det senast

Det var längesedan Sverige och Polen möttes, hela 17 år sedan för att vara exakt. Sverige genrepade inför EM 2004 mot Polen på Råsunda och vann matchen klart med 3-1. Henrik Larsson gav Sverige ledningen strax innan halvtidsvilan och i upptakten av andra halvlek slog mittbacken Andreas Jakobsson till och gjorde 2-0 för blågult. Med cirka 20 minuter kvar av matchen stänkte inhopparen Marcus Allbäck dit 3-0. I slutminuterna fick Polen in ett tröstmål, det var deras första mål på Sverige sedan 1997 då Sverige lyckats hålla nollan mot Polen i de fyra föregående matcherna.

Polens väg till EM

Österrike – Polen 0-1
Polen – Lettland 2-0
Nordmakedonien – Polen 0-1
Polen – Israel 4-0
Slovenien – Polen 2-0
Polen – Österrike 0-0
Lettland – Polen 0-3
Polen – Nordmakedonien 2-0
Israel – Polen 1-2
Polen – Slovenien 3-2

Målskyttarna: Robert Lewandowski 6, Krzysztof Piatek 4, Kamil Glik, Kamil Grosicki, Damian Kadzior, Przemyslaw Frankowski, Arkadiusz Milik, Grzegorz Krychowiak, Sebastian Szymanski, Jacek Goralski

Polens spelprogram i EM

Polen – Slovakien 1-2
Spanien – Polen 1-1
Sverige – Polen | 23 juni | Sankt Petersburg

Målskyttarna: Robert Lewandowski, Karol Linetty

Senaste startelvan (Spanien – Polen 1-1 i EM)
Wojciech Szczesny
Bartosz Bereszynski, Kamil Glik, Jan Bednarek
Kamil Jozwiak, Jakub Moder, Mateusz Klich, Tymoteusz Puchacz
Karol Swiderski, Piotr Zielinski
Robert Lewandowski (K)

Motståndarprofilen

Robert Lewandowski | 1988 | Forward | Bayern München
Anses av många som en av världens absolut bästa anfallare och målgörare. Totalt har Robert Lewandowski noterats för över 500 mål på lite drygt 800 matcher i klubb- och landslag. Han har vunnit skytteligan i Bundesliga hela sex säsonger. Senaste säsongen smällde han ditt smått osannolika 41 mål på 29 matcher (!) och slog därmed Gerd Müllers rekord från 1971/72. Totalt har det blivit 277 mål i Bundesliga för polacken, endast just Gerd Müller har gjort fler med sina 365 mål. Han har även öst in mål i Champions League, hela 73 stycken. Endast Cristiano Ronaldo och Lionel Messi har gjort fler. Han har självfallet hittat nätet även i den polska landslagsdressen. Med sina 67 mål på 121 landskamper innehar han både rekordet för flest landskamper och flest landslagsmål. Har utsetts till Polens bästa spelare vid hela nio tillfällen. Lika många gånger har han vunnit Bundesliga. Två gånger med Borussia Dortmund och sedan har han vunnit ligan under samtliga sina sju säsonger i Bayern München.

Robert Lewandowski firar sitt mål mot Spanien som gav ett poäng.

Polens trupp

Målvakter: Lukasz Fabianski (West Ham), Wojciech Szczesny (Juventus), Lukasz Skorupski (Bologna)

Backar: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Pawel Dawidowicz (Heerenveen), Kamil Glik (Benevento), Michal Helik (Barnsley), Tomasz Kedziora (Dynamo Kiev), Kamil Piatkowski (Rakow Czestochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskva)

Mittfältare: Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire), Kamil Jozwiak (Derby), Mateusz Klich (Leeds United), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grezegorz Krychowiak (Lokomotiv Moskva), Karol Linetty, (Torino), Jakub Moder (Brighton), Prezemyslaw Placheta (Norwich), Piotr Zielinski (Napoli)

Anfallare: Robert Lewandowski (Bayern München), Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf), Karol Swiderski, (Hertha Berlin), Jakub Swierczok (Piast Gilwice)

Förbundskapten: Paulo Sousa

Fakta Polen

Antal EM: 3 (senast 2016) | Bästa resultat: Kvartsfinal (2016)
Antal VM: 8 (senast 2018) | Bästa resultat: Brons (1974 & 1982)
Meriter: VM-brons 1974 & 1982, OS-guld 1972, OS-silver 1976 & 1992
Världsranking: 21
Högsta ranking: 5 (augusti 2017)
Flest landskamper: Robert Lewandowski, 121 landskamper
Flest landslagsmål: Robert Lewandowski, 67 mål

Zbigniew Boniek är en av Polens största fotbollsspelare genom tiderna. 1982 ledde han sitt land till ett VM-brons med bland annat fyra mål i turneringen.

Sveriges trupp

Målvakter: Karl-Johan Johnsson (FC Köpenhamn), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği), Robin Olsen (Everton)

Backar: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pierre Bengtsson (Vejle), Marcus Danielson (Dalian Pro), Andreas Granqvist (Helsingborgs IF), Filip Helander (Rangers), Pontus Jansson (Brentford), Emil Krafth (Newcastle), Mikael Lustig (AIK), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)

Mittfältare: Jens Cajuste (FC Midtjylland), Viktor Claesson (Krasnodar), Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus), Sebastian Larsson (AIK), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Ken Sema (Watford), Mattias Svanberg (Bologna), Gustav Svensson (Guangzhou City)

Forwards: Marcus Berg (Krasnodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Jordan Larsson (Spartak Moskva), Robin Quaison (Mainz)

Förbundskapten: Janne Andersson

Fakta Sverige

Antal EM: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Semifinal (1992)
Antal VM: 12 (senast 2018) | Bästa resultat: Silver (1958)
Meriter: VM-silver 1958, VM-brons 1950 & 1994, OS-guld 1948, OS-brons 1924 & 1952
Världsranking: 19
Högsta ranking: 2 (november 1994)
Flest landskamper: Anders Svensson, 148 matcher
Flest landslagsmål: Zlatan Ibrahimovic, 62 mål

Nationella partners