Matchguide Sverige – Australien

Under tisdagen avslutar damlandslaget sin samling i Kalmar med en träningslandskamp mot Australien. Lagens första möte med varandra sedan 2017. OS-förberedelserna fortsätter. Avspark sker 18.45 i Kalmar. Matchen sänds i TV12.

Fem punkter inför matchen

Caroline Seger kan slå Sverige- och Europarekordet
I dag är dagen kommen. I dag kan Caroline Seger slå Sverige och Europarekordet för flest spelade landskamper. För tillfället står hon på mäktiga 214 landskamper och tangerar därmed rekordet tillsammans med Therese Sjögran och tyskan Birgit Prinz. Om Seger får speltid i dagens match mot Australien blir hon historisk med sin 215:e landskamp.

Stort fokus inför matchen har legat på Caroline Seger som kan skriva historia i kväll.

OS-genrep
Matchen mot Australien blir ett sista test inför OS som drar igång i Tokyo nästa månad. Sverige och Australien möts sedan även i OS 24 juli då lagen lottades in i samma grupp tillsammans med Nya Zeeland och USA.

Svensk förbundskapten i Australien
Precis som senaste landskampen mot Norge har motståndaren en svensk förbundskapten. I Australien är det Tony Gustavsson som styr och ställer som förbundskapten. Han fanns med som assisterande förbundskapten till Pia Sundhage när det blev OS-guld med USA 2012. Han var sedan en vända till i det amerikanska landslaget som assisterande förbundskapten mellan 2014 och 2019. I fjol tog han över rollen som förbundskapten för Australien.

Australisk kvartett i Allsvenskan
Inte mindre än fyra spelare i Australiens trupp spelar sin fotboll i Sverige till vardags. Vittsjöduon Clare Polkinghorne och Emily Gielnik samt Elise Kellond-Knight från Hammarby och Charlotte Grant som kan göra sin landslagsdebut.

Härlig statistik mot Australien
Sverige har ett kraftigt övertag på Australien historiskt sett. Lagen har mötts elva gånger och Sverige har gått segrande ur sju av dessa matcher och har endast en förlust som kom i Östersund 1997. Dagens match blir endast den tredje matchen lagen emellan på svensk mark. Den första sedan den där förlustmatchen för 24 år sedan.

Måljubel i OS-kvartsfinalen 2004 i Grekland. Sverige besegrade till slut Australien med 2-1.

Tränarcitatetet

– Vi jobbar för att fortsätta se de intentionerna som vi har sett senaste landskamperna. Vi har fortsatt bra självförtroende för att spela den fotbollen vi vill spela, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 7 vinster | 22 gjorda mål | 8 insläppta mål
Oavgjorda: 3 matcher
Australien: 1 vinster | 8 gjorda mål | 22 insläppta mål

Så gick det senast

Lite drygt fyra år sedan har gått sedan Sverige och Australien möttes senast. Då var det Algarve Cup i Portugal och Sverige avgick med en 1-0-seger efter att Lotta Schelin gjort matchens enda mål.

Lotta Schelin rullar in bollen i öppet mål vid senaste matchen lagen emellan.

Australiens trupp

Målvakter: Mackenzie Arnold (West Ham United), Teagan Micah (IL Sandviken), Lydia Williams (Arsenal)

Backar: Laura Brock (Guingamp), Ellie Carpenter (Lyon), Steph Catley (Arsenal), Caitlin Cooper (Illawara Stingrays), Beatrice Goad (Meppen), Charlotte Grant (Rosengård), Alanna Kennedy (-), Courtney Nevin (Blacktown Spartans), Clare Polkinghorne (Vittsjö)

Mittfältare: Alex Chidiac (-), Kyra Cooney-Cross (Blacktown Spartans), Amy Harrison (PSV Eindhoven), Elise Kellond-Knight (Hammarby), Aivi Luik (Sevilla), Emily van Egmond (-), Tameka Yallop (West Ham United)

Forwards: Caitlin Foord (Arsenal), Mary Fowler (Montpellier), Emily Gielnik (Vittsjö), Sam Kerr (Chelsea), Hayley Raso (Everton), Kyah Simon (PSV Eindhoven)

Förbundskapten: Tony Gustavsson

Senaste startelvan (Danmark – Australien 3-2 i en träningslandskamp)
Mackenzie Arnold
Ellie Carpenter – Clare Polkinghorne – Aivi Luik – Steph Catley
Hayley Raso – Emily van Egmond – Tameka Yallop – Kyah Simon
Caitlin Foord – Sam Kerr (K)

Motståndarkollen

Sam Kerr | 1993 | Forward | Chelsea FC
Redan som 15-åring (!) debuterade hon i A-landslaget 2009. Under åren har hon redan samlat på sig 90 landskamper som 27-åring. På dessa har hon mäktat med 42 mål vilket betyder att hon endast är fem mål bakom landslagsrekordet på 147 mål som Lisa De Vanna innehar för tillfället. Kerr har spelat tre asiatiska mästerskap, tre VM-turneringar och två OS-turneringar. Hon är den första spelaren från Australien att göra ett hattrick i VM. Hon är även den första kvinnliga fotbollsspelaren från Australien som har nominerats till Ballon d’Or. Till vardags lirar hon i Chelsea där hon vann den inhemska trippeln och säkrade sin andra raka ligatitel. Hon var även med och lirade finalen i Champions League i Göteborg där det blev förlust mot Barcelona.

Sam Kerr är lagets stora stjärna och bär även kaptensbindeln.

Fakta Australien

Antal OS: 3 | Bästa resultat: Kvartsfinal (2004 & 2016)
Antal VM: 7 (senast 2019 | Bästa resultat: Kvartsfinal (2007, 2011 & 2015)
Meriter: Oceaniska mästare 1994, 1998 & 2003, Silver i Oceaniska mästerskapen 1983, 1986, 1991, Asiatiska mästare 2010, Silver i Asiatiska mästerskapen 2006, 2014 & 2018
Världsranking: 9
Högsta ranking: 4 (december 2017)
Flest landskamper: Cheryl Salisbury, 151 landskamper
Flest landslagsmål: Lisa De Vanna, 47 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Hedvig Lindahl (Atletico Madrid), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Emma Berglund (FC Rosengård), Nathalie Björn (FC Rosengård), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (FC Bayern München), Emma Kullberg (BK Häcken)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Kosovare Asllani (Real Madrid), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Madelen Janogy (Hammarby IF), Mimmi Larsson (FC Rosengård), Julia Roddar (Washington Spirit), Fridolina Rolfö (Vfl Wolfsburg), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (BK Häcken)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Therese Sjögran och Caroline Seger, 214 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners