Mållöst i Segers rekordmatch

Damlandslaget spelade oavgjort 0-0 i OS-genrepet mot Australien i en match som för alltid kommer att bli ihågkommen för att Caroline Seger slog landskampsrekord när hon spelade sin 215:e landskamp för Sverige.

– Det har varit helt underbart att få dela detta med mina lagkamrater här och det har bara varit positivt inför matchen. Synd att vi inte kan vinna idag, men jag är å andra sidan väldigt glad över prestationen. Det är många byten och nya spelare, men en bra prestation och vi tar med oss två bra matcher inför OS, kommenterade Caroline Seger själv efter matchen.

Sverige var det spelförande laget genom i stort sett hela OS-genrepet. Motståndaren Australien, som också väntar i OS-turneringen, kom mestadels fram genom omställningsspel. Och det var Sverige som genom rappare passningsspel och av och till effektivt presspel tvingade australiensiskorna till att ägna stor del av kvällen till försvarsspel.

Sverige skapade en hel del halv- och trekvartschanser under matchen, men de helt öppna lägena var ganska lätträknade. Johanna Rytting-Kaneryd som tog hand om högerkanten för dagen var inblandad i de flesta av dessa.

I slutet av den första halvleken snappade hon upp en dålig australisk passning, pausfintade sig till ett helt öppet läge i straffområdet, men skottet gick utanför.
I den andra blev hon frispelad till höger i straffområdet av Kosovare Asllani, men valde att passa i stället för att gå rakt mot mål.

Trots att Sverige var dominanta kunde det med lite otur ha blivit en 0-1-förlust. Australiens stjärnforward Sam Kerr hade ett skott mot närmsta krysset i en situation där Emma Kullberg backade in i eget straffområde och lämnade yta åt Kerr. Jennifer Falk i det svenska målet kunde dock se skottet ta i ribban och ut.

Sverige gjorde en hel del byten i den andra halvleken, men också ett i den första då Magdalena Eriksson tvingades kliva av på grund av något som såg ut som en vadskada.

– Totalt sett har vi kanske ett spelövertag som vi ska kunna förvalta till något mål. Sedan tycker jag att Australien är tydliga och giftiga i sitt kontringsspel, analyserade förbundskapten Peter Gerhardsson efter matchen.
– Men jag hade gärna velat vinna matchen naturligtvis.

Nu väntar en vecka av ovisshet för ett antal spelare i väntan på att Peter Gerhardsson ska ta ut sin OS-trupp. Den får bara bestå av 18 spelare och därtill fyra reserver, men de får bara plockas in i turneringen om någon av de 18 ordinarie uttagna tvingas utgå.

– Jag fick en hel del svar och något frågetecken naturligtvis, men det ska jag ha. Jag har en vecka på mig till den 22:a innan jag ska ta ut truppen, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Under VM hade vi 23 spelare i truppen och det var 20 som spelade och det var ganska tufft och vi gick långt. OS är ännu tuffare kanske, med tightare mellan matcherna, så det gäller att fundera ordentligt.

215:e landskampen för Caroline Seger

Tidigare rekordhållaren Therese Sjögran var en av de som gratulerade Caroline Seger på plats i Kalmar.

Nationella partners