IOK tillåter 22 spelare i OS-truppen

De fyra uttagna reserverna till OS blir en del av den ordinarie truppen till OS i sommar. Det beslutet har nu fattats av IOK och meddelades de deltagande nationerna av FIFA under gårdagen. Det innebär att samtliga 22 spelare i OS-truppen är uttagningsbara till varje match, men att det fortsatt är 18 spelare som nomineras till respektive matchtrupp.
- Skönt att beslutet äntligen är fattat och att det är ett bra sådant, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Under onsdagseftermiddagen meddelade FIFA de deltagande nationerna i sommarens OS att IOK nu accepterat en mer flexibel syn på fotbollstrupperna. FIFA meddelar att 18 spelare fortsatt kommer behöva nomineras till varje match, men att landslaget kan ta ut matchtruppen från samtliga 22 spelare i OS-truppen.

- Det känns naturligtvis bra att IOK har tagit det här beslutet till slut. Vi i Sverige har tillsammans med andra nationer lagt ner ett aktivt och hårt jobb i frågan och det känns väldigt bra att det gett resultat på det sätt vi önskat, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

- Jag har under en längre tid känt och uttryckt att det här vore det rätta beslutet, och det känns bra och logiskt att det nu är fattat när vi faktiskt har 22 spelare i truppen på plats i Japan. Det är bra jobbat av Marika i dialog med andra förbund och visar att det är viktigt att vi bryr oss och ligger på i den här typen av frågor, säger förbundskapten Peter Gerhardsson och fortsätter:

- Det är ett logiskt beslut som ger oss bättre möjligheter att ta hänsyn till spelarnas belastning och förutsättningar att prestera under det tuffa matchandet i Japan.

FIFA meddelar avslutningsvis att förändringen specifikt gäller sommarens OS-slutspel, och att det inte är ett prejudikat för framtida OS.

Nationella partners