Janne Andersson summerar EM

I tisdags kväll åkte Sverige ut EM efter förlust mot Ukraina på övertid. Janne Andersson ger sin syn på matchen och Sveriges mästerskap.

Det har gått ett dygn sedan nederlaget i Glasgow. Hur mår du?

Jag mår helt okej. Det är såklart väldigt tufft att åka ut på det sättet vi gör. Jag tycker att vi är det bättre laget och skapar tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Men såhär kan fotbollen vara. Killarna gör en mycket bra insats och ska känna sig stolta även om det såklart känns väldigt surt just nu.

Hur skulle du summera EM?

Jag tycker vi gör en klart godkänd insats. Nu har vi två mästerskap i rad lyckats vinna gruppen och ta oss vidare till slutspelsmatcher. Det är starkt och bra gjort. Sen tycker jag att vi blivit bättre och bättre i varje match. Det kändes som att vi hade en uppåtgående formkurva. Men på totalen så ska vi vara nöjda med vårt försvarsspel, jag tycker det offensiva spelet blev bättre och bättre.

Emil Forsberg är första svenska spelare att göra fyra mästerskapsmål. Vad säger du om hans betydelse?

Emil har gjort det väldigt bra. Han har spetsegenskaper som är väldigt viktiga för oss. Sen är det kul att han hade sådan fantastiskt form i det här mästerskapet och kunde bidra med så många fina mål. Vi som jobbat med Emil länge vet ju vilket kvalité han har, det var roligt att han fick visa det för alla som såg matcherna nu också.

Du startade med ett historiskt ungt anfallspar i Dejan Kulusevski och Alexander Isak i åttondelsfinalen. Vad säger du om deras EM?

Väldigt bra. Tråkigt såklart för Dejan att han åkte på Covid och därför fick en ganska bökig start på turnerningen. Men sedan kommer han in och gör det bra. Han har kavliteter av högsta internationell klass och kommer vara väldigt nyttig för oss framöver. Alex gör det också väldigt bra. Han har ju ett fantastiskt driv med bollen och lyckas skapa många bra lägen för oss. Sen är det såklart synd att han inte får göra mål också men det kommer.

Det finns några spelare som avviserat att man ska sluta i landslaget efter detta mästerskap. Har du fått definitiva besked?

Andreas Granqvist kommer att sluta. Sen har jag faktiskt inte fått några andra definitiva besked. Så vi får väl se. Vi har ju några killar som varit med oss sedan starten och som gjort ett fantastiskt jobb för oss. Men vi kommer ta ett snack här framöver så får vi se.

Det har varit ett utspritt EM med inte så mycket publik. Hur har det varit?

Jag har sagt från början att jag inte tycker det här upplägget på turnering varit bra. Att lag får spela flera hemmamatcher osv tycker jag är konstigt ur ett sportsligt perspektiv. Sen är det såklart tråkigt att vi på grund av pandemin inte kunnat haft så mycket folk som vi varit bortskämda med i till exempel VM i Ryssland. Men alla som kom och såg oss nu bidrog verkligen men det är klart att man saker att kunna spela inför fullsatta läktare. 

Blir det lite semester nu?

Ja det blir det. Jag ska spendera mycket tid med fru, barn och barnbarn. Blir nog en sväng ned till Halmstad också. Det ska bli skönt med lite ledigt efter intensiva veckor. Men sedan börjar förberedelserna inför VM-kvalet i höst. Spännande utmaningar med Spanien hemma och Grekland bort direkt.

Nationella partners