Skönt svenskt EM-genrep på Friends Arena

Fem raka segrar av fem möjliga. Det är Sveriges facit under 2021 inför EM efter en välförtjänt 3-1-seger även i mästerskapsgenrepet mot Armenien hemma på Friends Arena. – Det känns bra. Vi har haft en fin vecka och vi gjorde en bra första halvlek, vi kontrollerade spelet och gjorde två mål. Sen gick det inte lika bra i den andra halvleken, det blev lite energifattigt, men vi kommer härifrån med en bra känsla, säger Emil Forsberg till C More.

Med nio dagar kvar till det svenska landslagets EM-premiär mot Spanien i Sevilla spelade Sverige sitt genrep inför mästerskapet inför 500 åskådare på Friends Arena. Armenien, som inte kvalificerat sig för EM, stod för motståndet och förbundskaptenen Janne Andersson fick med sig fina besked inför vad som komma skall i matchen.

Med variationsrik offensiv och en Pierre Bengtsson som mer såg ut som en ytter än vänsterback var det Sverige som stod för fiolerna i den första halvleken där Albin Ekdal bara saknade ett par centimetrar i passet från att ge Anderssons landslag 1-0 redan i den åttonde minuten efter en hörna.

1-0 på frispark

Men det välförtjänta ledningsmålet lät inte vänta på sig. I den 16:e minuten tog Emil Forsberg tillvara på en frispark från runt 30 meter. Bollbanan ställde den armeniske målvakten som trots allt bör ha stoppat Forsbergs vobblande boll från nätmaskorna.

– Det var väl en målvaktstavla, det såg inte ut att vara helt otagbart, men det tar jag. Det är kul, säger Emil Forsberg i C More. 

Sverige fortsatte på den inslagna vägen under halvleken och var utan tvekan det bättre laget. Alexander Isak skapade sig själv ett jätteläge men var ur balans i avslutsögonblicket och sköt över. I den 34:e minuten kom dock även 2-0, och den här gången med Forsberg som framspelare.

Forsberg slog hörnan som Marcus Danielson nådde högst på och – med en touch på en armenisk försvarare – fick göra sitt tredje landslagsmål. Danielson är en tillgång på offensiva hörnor och ett fint ess i rockärmen för Janne Andersson.

Bara fyra minuter senare hade Sverige drömläge att utöka än en gång. Svenskarmeniern André Calisir fick bollen på handen i eget straffområdet och domaren blåste för straffspark. Sebastian Larsson klev fram men fick se sin straff bli räddad av den armeniske målvakten vid hans vänstra stolpe.

2-0 i halvtid, med mersmak.

Armenisk reducering i andra halvlek

I den andra halvleken gjorde Armenien två byten som spelade in bortalaget i matchen. Sverige drog ner på takten samtidigt som bortalaget vann fler närkamper och lyfte sitt spel betydligt jämfört med den första halvleken.

Det gav också resultat. Vahan Bichakhchyan testade Robin Olsen i det svenska målet med ett distinkt skott men returen gick ut till samme Bichakhchyan som nickade in reduceringen från nära håll i den 63:e minuten.

Därefter byttes många spelare hos båda lagen och lite av matchintensiteten självdog. Men Sveriges anfallspar i EM-kvalet, Robin Quaison och Marcus Berg, fixade slutresultatet – mycket tack vare en stark Kristoffer Olsson – i den 85:e minuten. Quaison fick mycket tid utanför det armeniska straffområdet och kunde snyggt chippa in bollen till en friställd Berg som satte sitt 24:e landslagsmål.

– Frågan förstår jag, men jag ser det inte som två olika anfallsspar, säger Janne Andersson till C More apropå Isak och Kulusevski samt Berg och Quaison som anfallspar och fortsatte:

– Tillsammans (Isak och Kulusevski) blir det inte så mycket kombinationer. Det tar ett tag. Mackan och Robin hittar varandra lite tydligare.  Vi kunde satt Alex och Dejan i spel lite oftare. Men det var okej genomfört precis som resten av laget. Mackan får göra mål, det är roligt, säger Janne Andersson.

"Måste upp på toppnivå mot Spanien"

3-1 blev också slutresultatet i det sista svenska testet inför EM-premiären mot Spanien den 14 juni. Fem segrar av fem möjliga under 2021 för det svenska landslaget som uppladdning inför mästerskapet.

– Det är klart att vi måste komma upp på vår absoluta toppnivå för att vinna, och det vill vi göra, avslutar Alexander Isak.

Highlights

Nationella partners