Gerhardsson inför kvällens match

Vid 18.30 sparkas damlandslagets näst sista match inför OS igång och för motståndet står Norge. Två matcher återstår för ledningen att vässa laget och få ihop gruppen inför truppsläppet till OS den 22 juni. En spännande första uppgift står Norge för – där förbundskapten Gerhardsson mest av allt vill se en vinst.
- Det är alltid viktigast att vinna matcher, så det vill vi se här ikväll, säger Gerhardsson.

Ja, vinster i all ära. Det är viktigast för självförtroendet och känslan i gruppen. Men matcherna fyller också en viktig funktion att få ihop laget inför sommarens mästerskap i Japan. En utmaning sportsliga ledningen med Gerhardsson i täten står inför är en relativt nykomponerad backlinje som behöver få speltid ihop. Linda Sembrant och Nilla Fischer är inte med på samlingen och inte heller tillgängliga för OS – och kampen om startplatserna i backlinjen är precis som tidigare hård.

- Linda och Nilla är två spelare som varit med väldigt mycket men det är alltid så här som tränare och när det väl är dags för matcher i mästerskap vet vi inte heller i vilket läge vi hamnar i. Så förberedelserna här blir att titta på några spelare som kanske inte har riktigt lika mycket erfarenhet men kanske framförallt inte har så mycket speltid ihop med de andra tidigare. Så det är en viktig del att få ihop såklart, säger Gerhardsson.

Tre dagars förberedelser är genomförda. Som alltid kommer spelarna till samlingen med olika förutsättningar, speltid och belastning. Men Gerhardsson är nöjd med inledningen på veckan som nu mynnat ut i ett landslag som är redo för match.

- Det har varit fokus på de taktiska delarna och mindre på de fysiska. Men som alltid bra inställning och fart på träningarna hittills, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Hela tiden är siktet inställt mot OS och någon spelare kanske får spela i en position de inte är helt vana vid, för att öppna upp möjligheterna under OS då vi åker med en mindre trupp.

Två matcher återstår. Vad vill du se från laget ikväll?

- Det är alltid viktigast att vinna matcher, så det vill vi se här ikväll. Men sedan vill jag se ett bra kontringsspel som är en viktig del i vår offensiv. Men det gäller också att få stopp på Norges kontringar, som är skickliga på det som lag. Den spelmässiga delen vill vi naturligtvis vara bättre på än Norge ikväll, för det tror vi också kommer bli viktigt under OS.

Matchen mot Norge har avspark 18.30 och sänds i SVT2.

Nationella partners