Seger med nytt Europa- och Sverigerekord

215 landskamper i den blågula tröjan för Sverige - det har Caroline Seger nu åstadkommit och noterats för. Svenska lagkaptenen kliver därmed om tidigare medspelaren, nuvarande sportchefen och bästa vännen Therese Sjögrans landskampsrekord och är nu störst i både Sverige och Europa.
- Jag har verkligen sett fram emot detta. Och att få uppleva rekordet med det här fantastiska gänget på hemmaplan gör det extra speciellt, säger Caroline Seger.

Det var i torsdagens match mot Norge som Caroline Seger spelade sin 214:e match för Sverige och tangerade Sjögrans rekord i Sverige, och Birgit Prinz och Therese Sjögrans rekord i Europa. Och redan i torsdags såg Caroline och fotbollsvärlden fram emot dagens match där nu Caroline Seger precis sparkat igång sin 215 landskamp för Sverige. Nu är hon störst av alla i Europa och Sverige.

- Jag är väldigt glad för att nu ha slagit det här rekordet och det känns väldigt bra såklart. Therese har sagt till mig att rekord är till för att slås, så hon visste att förr eller senare skulle någon ta det från henne. Och hon sa att hon inte kunde önska sig någon bättre spelare än mig till att ta rekordet - det är så stora ord från en stor människa och stor fotbollsspelare, säger Caroline Seger.

Landslagsresan började för Caroline redan 2005. Debut mot Tyskland under Algarve Cup och samma sommar blev det mästerskapsdebut vid EM i England. 16 år senare med otroliga minnen i bagaget har nu Caroline Seger passerat Europas rekord över antal landskamper.

Gick det drömma om detta när du precis började i landslaget?

- Det gjorde det såklart inte. När jag började spela fotboll var min högsta dröm att få lov att spela i landslaget. Jag var stolt när jag fick göra min debut och att nu fått äran att dra på mig tröjan i 215 landskamper är otroligt stort för mig, säger Caroline Seger.

Caroline Seger är nu störst i Europa och Sverige - 215 landskamper är rekord!

Fyra EM, fyra VM, tre OS och dubbla Diamantbollar. Silver i OS 2016, VM-brons 2011 och 2019. Caroline Segers meritlista med landslaget kan göras lång och många minnen har det blivit under karriären. När Seger ombes att välja ut någon extra speciell landskamp, något extra speciellt mästerskap, landar första tanken tillbaka till VM 2019 i Frankrike.

- Det är så svårt att välja, men då det är så färskt i minnet finns VM 2019 verkligen där. Sättet vi spelade fotboll på och hur fotbollen växte ännu mer. Kvalitén på spelet och att få vara på plats och uppleva det mästerskapet med massa fans. Det var stort – och att dessutom få ta med sig ett brons hem är pricken över i. Jag kan tänka tillbaka på många häftiga mästerskap men det är nog mitt absolut favoritmästerskap i svenska tröjan, säger Seger och fortsätter:

- På samma sätt minns jag bronsmatchen starkt, som jag kommer bära med mig för resten av livet. Där jag får uppleva min 200:e landskamp, men även spela hem ett brons med fantastiska människor runt omkring mig. Det är verkligen ett minne jag aldrig kommer glömma.

Svenska Fotbollförbundet och hela svensk fotboll gratulerar Caroline Seger till landskampsrekordet om 215 matcher – både i Sverige och hela Europa. Resan mot ännu fler fortsätter.

- Att få uppleva rekordet med det här fantastiska gänget på hemmaplan gör det extra speciellt, säger Caroline Seger.

Röster om Caroline Seger

Therese Sjögran

- Då har du äntligen slagit mitt rekord! Jag vet att du kanske velat ha en annan reaktion av mig än du fått. Men du vet också att när jag säger att jag enbart är glad för din skull, så säger jag det med hela hjärtat. Massa grattis från mig!

Lotta Schelin

- Stort grattis min kära, kära, vän. Seger du har gjort det helt fantastiskt hittills. Du är stört i Europa när det kommer till antal landskamper, och så du har gjort det. Fantastiskt, jag är så glad för din skull!

Marta

- Jag är så stolt över att ha spelat med dig och se hur mycket du betyder och gjort för damfotboll. Så fortsätt i 100 landskamper till - vi ses snart!

Ada Hegerberg

- Seger, din stjärna! Grattis till det helt otroliga rekord. Nu är det bara en sak att göra och det är att gå för 215 landskamper till. Du är en äkta vinnare och idag är en stor dag - njut!

Marika Domanski Lyfors

- Tänk att jag fick bli den förbundskapten som tog ut dig till din första landskamp. Mitt hjärta säger kärlek, min hjärna säger passion, mod, attityd, teknik, speluppfattning och mycket glädje. Det kommer ta dig långt i livet. Du kommer alltid finnas i mitt hjärta, och jag kommer alltid följa dig vart du än går.

Nationella partners