Sandell ny i landslagsledningen till hösten

Under hösten inleds kvalet till VM 2023 för damlandslaget. Ny i landslagsledningen till höstens samlingar är Victoria Sandell, med 166 landskamper och 68 mål från sin landslagskarriär, som går in som assisterande tränare med inriktning mot individuell träning.

I fredags lottades kvalet till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland och för svensk del lottades man in i grupp A tillsammans med Finland, Irland, Slovakien och Georgien. Nu är det klart att tidigare landslagsforwarden Victoria Sandell kliver in i landslagsledningen vid höstens tre samlingar - som assisterande tränare med inriktning mot individuell träning.

- Victorias stora erfarenheter som spelare är naturligtvis något vi kan använda på ett positivt sätt i landslagssammanhanget. Under samling finns det individuella bitar för spelarna som är bra och viktiga att jobba med, och med Victoria får vi in en ytterligare bra resurs som kan jobba med spelarna, säger landslagets förbundskapten Peter Gerhardsson.

Med start i VM-kvalet ska deltagande nationsförbund ha en kvinna med i tränarteamet. Landslaget har nu fått möjligheten att utöka damlandslaget tekniska team och få in Victoria i staben, och därmed få in ytterligare spetskompetens kring spelarna.

- Det är positivt att vi får in ytterligare kompetens i ledningen och i arbetet med spelarnas individuella kvalitéer. Det är få som kan mäta sig med Victorias erfarenhet om vad som krävs som landslagsspelare och med ”Vickan” kommer vi bli ännu starkare som team och lag, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Victoria Sandell har efter spelarkarriären haft olika tränaruppdrag både i ungdomslandslag som klubblag. Under landslagskarriären blev det många samlingar, matcher och mästerskap i gulblåa tröjan, men i höst gör nu Sandell sina första samlingar med damlandslaget som tränare.

- Det är såklart väldigt roligt att först få frågan om att bli en del av teamet, och sedan fått möjligheten att prata med Peter om rollen. För oss båda är det givetvis viktigt att jag kliver in och tillför något i gruppen. Förutom den tränarerfarenhet jag hittills fått har jag också varit på yttersta nivån som spelare och vet vad det handlar om, att hantera vissa situationer och prestera på högsta nivå, säger Victoria Sandell och avslutar:

- Det vill jag kunna bidra med till spelarna samtidigt som jag i rollen ska jobba mer med individerna. Och där faller det sig så klart naturligt att kika lite extra på de offensiva positionerna och lagdelarna. Jag ser fram emot första samlingen i höst.

Victoria Sandell som vi är vana att se henne i svenska landslagströjan - i höst återfinns hon i landslaget som assisterande tränare.

Nationella partners