Intervju med Poya Asbaghi efter truppsläppet

Tidigare under tisdagen presenterade Poya Asbaghi sin första trupp för det nya U21-landslaget. Nu riktas fokus mot Falkenberg och lagets första samling. Efter en lång väntan är EM-kvalpremiären alldeles runt hörnet.
– Jag ser fram emot att det äntligen drar igång, säger U21-förbundskaptenen Poya Asbaghi.

I november presenterades Poya Asbaghi som ny U21-förbundskapten. Cirka halvåret senare har han nu äntligen tagit ut sin första trupp för det nya U21-landslaget med spelare födda 2000 och senare.

– Det känns väldigt kul att äntligen få presentera truppen. När man har gjort det vet man att det börjar närma sig, det är det här vi har gått runt och väntat på. Att få sätta igång med tränandet och matchandet och att få träffa alla spelare så klart, säger Poya Asbaghi.

Truppen som togs ut var en ung sådan. Inte mindre än nio av truppens 23 spelare har åldern inne för att vara spelbara även i nästa EM-kval för nästa U21-kull.

– Först och främst har vi tagit ut de spelare som vi har trott kan prestera bäst här och nu och inte tänkt så mycket på vad som komma skall om 3-4 år. Att vi ändå kan ta ut nio spelare som kan vara med nästa kval visar att det finns väldigt lovande och intressanta spelare därute. Jag ser väldigt mycket fram emot att jobba med de framöver, säger Asbaghi.

Måndag 31 maj samlas laget i Falkenberg för första gången då det tilltänkta lägret i mars blev inställt på grund av coronapandemin.

– Det kommer att bli ett väldigt packat schema där vi ska få ihop en ledarstab som ska jobba tillsammans och en spelartrupp som ska träffa varandra och bli introducerade i vårt sätt att arbeta. När vi lämnar samlingen hoppas vi att vi känns som en enhet först och främst. Men att vi även vet hur vi vill bedriva försvars- och anfallsspel och kontrollera olika skeenden. Det kommer att bli intensivt, men spelarna i den här truppen är spelare vi känner klarar av att vara här och samla intryck och sedan omsätta teori till praktik på ett bra sätt.

Vad tror du blir viktigt den här första samlingen?
– Det gäller att vi är väldigt effektiva i det vi gör. Vi har inte lika mycket tid med spelarna som i ett klubblag där du kan påverka spelarna varje dag under en lång tid. Vi har de dagarna vi har och det gäller att vi får ut vår idé snabbt. Att vi har ett effektivt ledarskap. Samtidigt har vi höga förväntningar på spelarna, att de kommer hit och är redo på vad som komma skall. Det kommer att hända mycket, men det ser vi fram emot och tycker att det ska bli kul.

Sverige inleder samlingen i Falkenberg med en träningslandskamp mot grannlandet Finland 3 juni. Därefter väntar EM-kvalpremiären mot Luxemburg 8 juni.

– Luxemburg var med i vår kvalgrupp senast och är ett lag som Sverige har mött. Sen ska man komma ihåg att det skiljer sig mycket från kval till kval med olika trupper och kanske olika spelsystem. Det är svårt att sia om vilket Luxemburg det är vi kommer att möta, men vi har ett litet hum om hur det har sett ut tidigare och sen kommer de också hinna spela en träningsmatch innan vi ställs mot varandra i EM-kvalpremiären.

Utöver Luxemburg lottades Sverige in i en grupp bestående av Italien, Irland, Bosnien-Hercegovina och Montenegro. De nio gruppsegrarna i kvalet samt den bästa grupptvåan är klara för U21-EM 2023 i Rumänien och Georgien medan övriga åtta grupptvåor gör upp om de fyra sista EM-platserna i ett play off.

– Det är en intressant grupp på många sätt. Italien, Irland och Luxemburg var ju alla i samma kvalgrupp som Sverige i senaste kvalet. Vi har lite revansch att utkräva mot Italien och Irland, men vet om att det är bra nationer. Bosnien-Hercegovina och Montenegro kan komma med jättebra spelare en generation och någonting annat en annan generation. Det är väldigt svårt att veta vilka som kommer att stå sig bäst då det på förhand känns som en bra kvalgrupp, även om Italien är favoriter.

Nationella partners