Granqvist och Larsson med i Jannes EM-trupp

Förbundskapten Janne Andersson har offentliggjort vilka 26 spelare som ska försvara Sveriges färger i sommarens EM-slutspel. Det är i stort de förväntade namnen, alltifrån de äldsta i form av 85:orna Andreas Granqvist och Sebastian Larsson till de yngsta, 99:orna Mattias Svanberg, Jens Cajuste och Alexander Isak.

Hur har processen varit med att ta ut truppen?

– Det är en lång och svår process. Det finns många variabler jag behöver ta hänsyn till. Inte minst nu när vi ska leva tillsammans i en bubbla under lång tid. Men till sist handlar det om att få till den trupp som jag tror ger oss bäst möjligheter att vinna så många matcher som möjligt.

UEFA meddelande för några veckor sedan att man utökar antalet spelare från 23 till 26. Hur har det påverkat din uttagning?

– Det var ett välkommet besked. Jag har tidigare valt att ta ut några spelare till på våra senaste samlingar inte minst på grund av Corona. Samtidigt så måste gränsen fortfarande dras någonstans.

Andreas Granqvist blir uttagen trots skadebekymmer och begränsat med speltid. Varför är Granen viktig att ha med?

– Granen har varit otroligt viktig för oss och jag tyckte han visade tydligt på senaste samlingen vad han också bidrar med utanför planen. Han bidrar med väldigt bra och positiv energi och är klok. Givet de speciella förutsättningar som gäller under detta mästerskap så är det viktiga kvalitéer att ha med oss. Men han kommer med som femte mittback. Jag räknar inte med att han kommer spela särdeles mycket under mästerskapet.

Även Martin Olsson är tillbaka inför mästerskapet. Varför blev det Martin?

– Martin har varit med oss mycket tidigare och har nu varit skadefri och spelat en hel del. Han har dessutom kvaliteter som gör att vi kan använda honom på flera olika positioner vilket kan bli användbart under ett långt mästerskap.

Bland de yngre spelarna så kommer även Jens Cajuste, Jordan Larsson och Mattias Svanberg med i truppen. Hur ser du på deras utveckling.

– Både Jens och Mattias har vuxit för varje samling som gått. Två rejäla, fysiska och kraftfulla mittfältare. Jordan är en smart och kvick spelare som verkligen visat vilken målskytt han är den senaste säsongen.

Hur viktigt är det att ha en bra blandning?

– Jag tycker vi har fått till en bra mix i truppen. Vi har flera rutinerade spelare som har ett par mästerskap i ryggsäcken samt ett gäng unga och hungriga spelare som ska göra sitt första mästerskap. Den balansen tror jag är viktig.

Det har kommit besked sent angående var matcherna ska spelas och var ni ska ha er bas. Hur har det påverkat er?

– Vi har hittat en bra plats på Sankt Jörgen där det finns möjlighet till olika aktiviteter, samtidigt som vi kan hålla på restriktionerna och vara i vår bubbla. Det är klart att det kommer bli speciellt men det är samma för samtliga lag. Vi har i grunden en väldigt bra stämning i landslaget och det tror jag kommer bli extra viktigt givet förutsättningarna som gäller i detta mästerskap.

EURO 2020 - tröjnumrering

 1. Robin Olsen   
 2. Mikael Lustig
 3. Victor Nilsson Lindelöf
 4. Andreas Granqvist
 5. Pierre Bengtsson*
 6. Ludwig Augustinsson
 7. Sebastian Larsson
 8. Albin Ekdal
 9. Marcus Berg
 10. Emil Forsberg
 11. Alexander Isak
 12. Karl-Johan Johnsson
 13. Gustav Svensson
 14. Filip Helander
 15. Ken Sema
 16. Emil Krafth
 17. Viktor Claesson
 18. Pontus Jansson
 19. Mattias Svanberg
 20. Kristoffer Olsson
 21. Dejan Kulusevski
 22. Robin Quaison
 23. Kristoffer Nordfeldt
 24. Marcus Danielson
 25. Jordan Larsson
 26. Jens Cajuste

*Bengtsson ersatte Martin Olsson den 31 maj

Nationella partners