Bekväm 2-0-seger mot Finland

Sverige besegrade Finland med 2-0 i den första av två förberedande landskamper inför EM-slutspelet. Robin Quaison och Sebastian Larsson (straff) gjorde målen i en match som Sverige helt och hållet kontrollerade.

– Jag tycker vi har kontroll på matchen egentligen från första till sista minut. Sista kvarten, kanske lite med bytena och kanske lite vänskapskaraktär, dör väl matchen ut lite. Som helhet är jag ganska nöjd, summerade förbundskapten Janne Andersson en stund efter slutsignalen.

Sverige ägde boll och kontrollerade det mesta i EM-uppladdningsmatchen mot Finland. Gästerna hade låga utgångspositioner i sitt försvarsspel, mycket folk centralt i banan och lämnade åt svenskarna att driva upp tempot och försöka tränga igenom den finska muren.

Tempot var lågt långa stunder och när klockan tickade förbi 22 minuter och Sverige plötsligt gjorde 1-0 kom det på matchens första rejäla målchans efter att Sverige sågat sönder Finland centralt i banan. Emil Forsberg drev fram bollen och stack in den till Mattias Svanberg, som visade kyla och timing när han i sin tur lade bollen framför fötterna på Robin Quaison som kunde bredsida in 1-0 lågt vid den högra stolpen.

Just Forsberg och Svanberg var de spelare som stack ut ur mängden i ett svenskt lag som i övrigt uppträdde stabilt. Det dröjde till den sista kvarten, efter att en stor mängd byten gjorts, innan Robin Olsen fick träda i aktion och göra en kvalificerad räddning.

Sveriges 2-0 gjorde Sebastian Larsson på straff i den andra halvleken efter att finske målvakten Jesse Joronen gjort ner Marcus Berg, som sprungit sig fri och fått bollen serverad av Forsberg.

Båda lagen utnyttjade sina sex byten. Janne Andersson gjorde dels ett trippelbyte i den 67:e minuten när Forsberg, Larsson och Berg ersattes av Ken Sema, Jens Cajuste och Jordan Larsson, dels ett dubbelbyte tio minuter senare när Dejan Kulusevski och Gustav Svensson kom in i stället för Viktor Claesson och Mattias Svanberg. Sist in var Alexander Isak som ersatte Robin Quaison (84’).

Finland tilläts sticka upp lite under de sista tio minuterna och kom till några farliga avslutslägen. Onni Valakari var genom hela matchen den som det mesta kretsade kring.

Sammantaget en match av typisk träningsmatchkaraktär, men samtidigt en mer än godkänd insats av det svenska laget, som gjorde så mycket som krävdes för att vinna matchen på ett kontrollerat sätt.

– Det kanske är få som glänser men det är också väldigt många som gör det bra. Det är väl ungefär vad man kan förvänta sig egentligen av en vänskapsmatch inför ett mästerskap, om jag ska vara ärlig, säger Janne Andersson.
– Det är gediget på något sätt och vi ser ut som Sverige Vi ser ut som jag vill vi ska göra som helhet och det gläder mig. Totalt sett en bra match.

Den svenska truppen har nu ett par lediga dagar och återsamlas igen i Stockholm på onsdag och genrepar sedan mot Armenien hemma på Friends Arena den lördag 5 juni

Mattias Svanberg utsågs till matchens lirare.

Nationella partners