Kvalet till VM 2023 lottat

Under fredagen lottades damlandslagets kvalspel till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Landslaget var placerade i seedningsgrupp 1 och drogs som allra första lag i lottningen in till grupp A. När ytterligare 50 bollar dragits och lottningen slutförts stod det klart att Finland, Irland, Slovakien och Georgien lottats in i Sveriges grupp.
- Ett favoritskap i en sådan här kvalgrupp får man räkna med när vi är seedade i första gruppen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Rekordmånga 51 nationer deltar i Europas kvalspel till VM 2023. Nio grupper lottades fram från UEFA:s högkvarter i Nyon och Sverige lottades in i en av femlagsgrupperna – grupp A.

- Nu ska vi planera spelschemat för kvalspelet och när det är klart får vi också bättre koll på om vi kan planera in och spela någon eller några träningslandskamper under spelfönstren, säger Gerhardsson.

Kvalet spelas mellan september 2021 och september 2022, och i gruppen lottades Sverige tillsammans med motståndarna Finland, Irland, Slovakien och Georgien.

- Som alltid med lottningar är det främst skönt att få motståndet klart och en möjlighet att kunna börja planera och analysera för vad som väntar oss med start i höst, säger Gerhardsson och avslutar:

- Vi har såklart respekt för alla motståndare som väntar i ett sådant här kvalspel. Slovakien hade vi i EM-kvalet sist men för nuvarande landslagsledning är de tre andra lagen, Finland, Irland och Georgien, motstånd vi kommer spela mot för första gången.

De nio gruppsegrarna går direkt till VM i Australien och Nya Zeeland medan gruppernas andraplacerade lag spelar playoff om de två, eventuellt tre, sista europeiska platserna till slutspelet 2023. Hur playoff-spelets upplägg ser ut kan läsas i följande artikel.

Så snart spelschemat i VM-kvalet är bekräftat kommer det publiceras här på svenskfotboll.se.

VM-kvalgrupperna

Grupp A: Sverige, Finland, Irland, Slovakien, Georgien

Grupp B: Spanien, Skottland, Ukraina, Ungern, Färöarna

Grupp C: Nederländerna, Island, Tjeckien, Belarus, Cypern

Grupp D: England, Österrike, Nordirland, Nordmakedonien, Lettland, Luxemburg

Grupp E: Danmark, Ryssland, Bosnien och Hercegovina, Azerbadjan, Malta, Montenegro

Grupp F: Norge, Belgien, Polen, Albanien, Kosovo, Armenien

Grupp G: Italien, Schweiz, Rumänien, Kroatien, Moldavien, Litauen

Grupp H: Tyskland, Portugal, Serbien, Israel, Turkiet, Bulgarien

Grupp I: Frankrike, Wales, Slovenien, Grekland, Kazakstan, Estland

Nationella partners