Sent svenskt avgörande i Łódź

I en match med sex mål och två tvåmålsskyttar drog Sverige det längsta strået mot Polen. Två gånger Blackstenius slog två gånger Pajor när Polen-Sverige slutade 2-4 (1-2) i Łódź sedan inhoppande Seger och Hurtig avgjort i matchens slutskede.

Förbundskapten Peter Gerhardsson tog verkligen tillfället i akt att inventera sitt spelarmaterial. Han  vaskade om totalt och ställde mot Polen ut en helt ny startelva jämfört med vid lördagens 1-1-match på Friends mot USA.

- De som startar har gjort det väldigt bra på träningarna så det är ett bra test att få se dem här idag, menade Gerhardsson inför avspark.

Polen är förvisso ett helt annat motstånd än USA, 29:a på FIFA-rankingen men med en hel del kvalitetsspelare i truppen och man hade en oväntat aggressiv approach från start vilket nog överraskade Sverige en del.

Polen förmådde hota i djupled men blottade sig samtidigt för svenska omställningar i en matchöppning som böljade fram och tillbaka.

Första kvalificerade läget kom när Polens Ewa Pajor tvingade Musovic till en bra räddning på kontring efter svensk hörna i den tionde minuten. Och när samma Pajor någon minut senare fick chans igen fick Musovic sånär släppa skottet under sig. Svensk rensning framför mållinjen räddade blågult från underläge den gången.

I 22:a minuten var det nära att ett svenskt ledningsmål noterades. Amanda Ilestedt hade läget att bredsida in Olivia Schoughs inspel från höger men placerade bollen på fel sida Kiedrzyneks stolpe.

Ewa Pajor, som varit så nära två gånger tidigare, var till slut den som skulle få utdelning. Ett svenskt bolltapp på mitten och snabb polsk leverans på djupet igen satte Pajor fri. Med ett klassavslut överlistade wolfsburgstrikern till slut Zecira Musovic i minut 26. Inte helt oförtjänt i det läget.

Sverige skulle dock komma tillbaka.

Stina Blackstenius, som svarat för flera fina aktioner tidigare, utjämnade i 37:e. Om Pajors avslut var snyggt så var Stinas, även hon friställd i djupled (av Filippa Curmark), minst lika läckert när hon dundrade upp bollen i nättaket.

Målet gav syre till Sverige som klev fram med besked och tog över kommandot i slutskedet av första halvlek. Ett distinkt avslut från Blackstenius, på ett lika resolut inspel från Rebecka Blomqvist, satte Sverige i ledning i 43:e. Och målet kom efter ett exemplariskt svenskt anfall som rullat upp hemmaförsvaret på handbollsvis.

Andra halvlek inleddes med en rejäl svensk kalldusch. Pajor blev matchens andra tvåmålsskytt när hon nådde före en Musovic som hamnat på mellanhand och Pajor kunde knoppa in 2-2. Bollen seglade retfullt långsamt in i det tomma svenska målet.

Pajor och Blackstenius var heta den här kvällen. Båda högg som kobror på initiativ i djupet och härnäst var det Stina som var närmst en tredje fullträff men avslutet räddades med visst besvär av Kiedrzynek.

Den andra halvleken blev en ryckig tillställning. Sverige försökte hitta rytmen men stördes av ideliga avbrott och viss egen frustration över det som upplevdes som nyckfulla domslut. Innan avgörandet kom hade lagens båda målskyttar så långt lämnat plats för nya krafter.

Sveriges adelsmärke skulle ge utdelning även denna dag även om det satt långt inne. En bra överlång svensk frispark möttes av Lina Hurtig som nickade in centralt där Caroline Seger störtade fram och kunde stöta in svenskt 2-3 med pannan från nära håll (bilden överst i artikeln). På övertid följde sedan Hurtig upp med att skjuta in 2-4 via polskt försvarsben.

Segern bärgades alltså sent omsider i en match som bjudit på omväxlande intryck för svenskt vidkommande.

- Det blir ingen rytm i spelet där ute men hur som haver är det starkt av oss att vända matchen, sa Caroline Seger som fick komma in göra mål i sin 213:e landskamp – en match från att tangera Therese Sjögrans landslagsrekord (!).

Svenska startelvan i Lodz: Övre fr v: Stina Blackstenius, Josefine Rybrink, Emma Kullberg, Amanda Ilestedt och Zecira Musovic. Nedre fr v: Filippa Angeldal, Jessica Wik, Rebecka Blomqvist, Hanna Bennison, Filippa Curmark och Olivia Scough.

Nationella partners