Gerhardsson inför USA-mötet

Det närmar sig avspark på Friends Arena och stormötet mot USA. Lördag 19.10 sparkas matchen igång och en härlig utmaning väntar det svenska landslaget.
- Vi vill alltid vinna fotbollsmatcher, det är det absolut bästa för självförtroendet, säger förbundskapten Peter Gerhardsson inför matchen.

USA:s landslag har inte förlorat en match sedan i början av 2019. Det är världens bästa lag som Sverige ställs mot i uppladdningen inför OS och ett bra resultat i svensk favör vore bra för självförtroendet och den fortsatta laddningen inför sommarens OS. Förbundskapten Peter Gerhardsson ser verkligen fram emot matchen som väntar:

- Spelarna ser väldigt bra ut ute i sina klubbar och har gjort bra träningar här i veckan. Så vi känns väldigt förberedda. Både offensivt och defensivt är det mycket som ska klaffa för att vi ska kunna rå på en sådan här motståndare, men jag känner att det här kan vi fixa.

- Det är viktigt att känna känslan att möjligheten finns till vinst, och den känslan tror jag att både vi ledare och spelare har. Det ska bli väldigt roligt med matchen imorgon.

Men det är ett klart steg upp jämfört med matcherna mot Österrike och Malta sist. Senast Sverige spelade mot USA var november 2019 och då blev det förlust 3-2 efter en tuff start där USA gick upp i ledning 3-0 tidigt i matchen.

- USA straffade oss något oerhört i kontringsspelet då, och det är självklart något vi pratat om. Vi måste ha en hög noggrannhet i vårt eget passningsspel så de inte får möjligheten att kontra på oss på det sättet. Vi har tittat på detta under veckan, och på bilder från vår förra match och det är så vi kan förbereda oss.

Så vad krävs för att undvika samma start? Och vad blir viktigaste nyckeln till seger mot detta lag?

- Vi måste bli ännu bättre i vårt eget passningsspel mot den här typen av motstånd, så att de inte kan straffa oss på samma sätt i sina kontringar. I varje läge USA får så vill de spela framåt när de vinner bollen. De är väldigt framåtlutade när de vinner boll och det handlar om att ha en bra balans för oss.

- Vi har ett stort mod att våga spela oss ur situationer men det är klart att mot ett sådant motstånd som USA är det extra viktigt att göra det på ett bra sätt. Vi vill gärna ge USA en match och vara bättre i kontringarna och det vore kul att imorgon efter matchen kunna säga att vi lyckades med det och stod för en bra prestation.

Matchen mot USA spelas klockan 19.10 imorgon lördag och sänds i SVT2 och SVT Play. Matchen kan även följas i Radiosporten.

Nationella partners