Matchguiden Polen – Sverige

Efter lördagens oavgjorda match mot USA har fokus skiftat till tisdagen och bortamatchen mot Polen. Avspark sker 18.30 på Stadion Miejski Widzewa Lodz i Polen. Matchen sänds i SVT2.

Bilden: Caroline Seger i en närkamp senast det begav sig mot Polen.

Fem punkter inför matchen

Hundraprocentiga mot Polen
Sverige och Polen har mötts sju gånger tidigare och Sverige har vunnit samtliga och har en övertygande målskillnad, 27-1. Lotta Schelin har gjort flest mål mot Polen med sina fyra baljor. I dagens trupp är det sju spelare som gjort mål mot Polen.

Möjlig blågul comeback för Madelen Janogy
När Peter Gerhardsson presenterade sin trupp i slutet av mars fanns Madelen Janogy med för första gången sedan Algarve Cup 2020. I lördagens match mot USA blev det ingen speltid, men mot Polen får hon en ny chans till comeback i den blågula dressen efter drygt ett år års frånvaro.

Madelen Janogy under en träning i Stockholm. Blir det comeback på tisdag mot Polen?

Caroline Seger kan närma sig landskampsrekordet ytterligare
Hon kryper sig allt närmare Therese Sjögrans rekord för flest landskamper någonsin. I lördags gjorde Caroline Seger sin 212:e landskamp. Med det är hon endast två matcher från Sjögrans rekord på 214 landskamper. Blir det speltid mot Polen knappar hon in ytterligare och är då bara en match från att tangera rekordet.

Första träningslandskampen mot Polen sedan 2002
Tisdagens match mot Polen är den första träningslandskampen länderna emellan på nästan 20 år. Sverige vann matchen 2002 med hela 8-0 vilket är den största blågula vinsten mot Polen. Bland annat gjorde Hanna Marklund två av sina sex landslagsmål i den matchen.

Träningslandskampen avslutar aprillägret
Efter cirka 1,5 vecka avslutas aprillägret i och med bortamatchen mot Polen. I lördags blev det som bekant 1-1 mot världsmästarna USA efter ett sent baklängesmål på en straff. Härnäst väntar ett sista läger i juni för damlandslaget innan det är dags för avfärd till Tokyo och OS.

Inbördes möten

Sverige: 7 vinster | 27 gjorda mål | 1 insläppt mål
Oavgjorda: 0 matcher
Polen: 0 vinster | 1 gjort mål | 27 insläppta mål

Så gick det senast

Senast lagen möttes var i Polen för fem år sedan i EM-kvalet. Amanda Ilestedt gav Sverige ledningen minuterna innan halvtidsvilan. I andra halvlek lossnade målskyttet och Sverige petade in ytterligare tre bollar i nät och vann matchen med komfortabla 4-0. Målskyttarna i andra halvlek var Lotta Schelin, Kosovare Asllani och Fridolina Rolfö. Året innan vann Sverige det första mötet med 3-0 hemma på Gamla Ullevi.

Lotta Schelin firar ett av sina totalt fyra mål mot Polen. Ingen annan svensk spelare har gjort fler mål mot Polen.

Polens trupp

Målvakter: Katarzyna Kiedrzynek (VfL Wolfsburg), Anna Palińska (GKS Górnik Łęczna), Oliwia Szperkowska (TME UKS SMS Łódź)

Backar: Zofia Buszewska (GKS Katowice), Paulina Dudek (Paris Saint-Germain), Aleksandra Dudziak (Śląsk Wrocław), Katarzyna Konat (TME UKS SMS Łódź), Małgorzata Mesjasz (1. FFC Turbine Potdam), Anna Rędzia (TME UKS SMS Łódź), Martyna Wiankowska (Czarni Sosnowiec), Wiktoria Zieniewicz (TME UKS SMS Łódź)

Mittfältare: Adriana Achcińska (TME UKS SMS Łódź), Dominika Grabowska (Fleury 91), Gabriela Grzywińska (Zenit St. Petersburg), Klaudia Jedlińska (TME UKS SMS Łódź), Nikol Kaletka (Czarni Sosnowiec), Ewelina Kamczyk (GKS Górnik Łęczna), Kinga Kozak (GKS Katowice), Natalia Padilla-Bidas (Servette FC), Joanna Wróblewska (Śląsk Wrocław), Emilia Zdunek (GKS Górnik Łęczna)

Forwards: Nikola Karczewska (GKS Górnik Łęczna), Ewa Pajor (VfL Wolfsburg)

Förbundskapten: Nina Patalon

Senaste startelvan (Spanien – Polen 3-0 i EM-kvalet)

Katarzyna Kiedrzynek
Aleksandra Rompa, Sylwia Matysik, Małgorzata Messjasz, Paulina Dudek, 8. Natalia Chudzik
Dominika Grabowska, Joanna Wróblewska, Adriana Achcińska, Ewelina Kamczyk
Nikola Karczewska

Håll ett extra öga på…

Ewa Pajor | 1996 | Forward | Vfl Wolfsburg
Anfallaren Ewa Pajor är den starkast lysande stjärnan polsk damfotboll har fått fram. Blott 15 år gammal blev hon den yngsta spelaren någonsin att spela i den polska högstaligan som hon vann två gånger innan hon lämnade för Vfl Wolfsburg. Under sina sex år i Tyskland har hon hittills spelat hem nio titlar, fyra raka seriesegrar och fem raka cuptitlar. Dessutom ledde hon Polen till ett sensationellt guld i U17-EM 2013. Polen hade aldrig tidigare kvalat in till ett U17-EM och har heller inte gjort det efter EM-guldet 2013. Pajor blev så klart utsedd till turneringens bästa spelare. Nu är hon 24 år gammal och är redan endast tolv mål från att bli den främsta målskytten för Polens damlandslag.

Ewa Pajor jagar nya landslagsmål mot Sverige. Målrekordet i Polen är redan inom räckhåll för 24-åringen.

Fakta Polen

Antal EM: 0 | Bästa resultat: –
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 29
Högsta ranking: 27 (december 2005)
Flest landskamper: Maria Makowska, 111 landskamper
Flest landslagsmål: Marta Otrebska, 48 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Emma Holmgren (Eskilstuna United DFF), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (FC Bayern München), Emma Kullberg (BK Häcken), Josefine Rybrink (Kristianstads DFF), Linda Sembrant (Juventus FC), Jessica Wik (FC Rosengård)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (Vfl Wolfsburg), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Therese Sjögran, 214 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål