Matchguide Sverige – USA

Sverige fortsätter sina OS-förberedelser, på lördag väntar tuffast möjliga motstånd. Regerande världsmästarna USA kommer på besök. Avspark sker 19.10 hemma på Friends Arena. Matchen sänds i SVT2.

Bilden: Fridolina Rolfö i aktion under gruppspelsmatchen i VM 2019 mot USA som vann den matchen med 2-0.

Fem punkter inför matchen

Regerande världsmästaren väntar
USA har flest VM-titlar av alla. Faktum är att de har vunnit hälften av alla VM-turneringar och dessutom tagit medalj i samtliga VM som har spelats. Totalt har det blivit fyra guld, ett silver och tre brons. Senast det begav sig 2019 bärgade USA sitt andra raka VM-guld, detta efter att ha vunnit samtliga sina sju matcher. Redan efter gruppspelet hade amerikanskorna hela 18-0 i målskillnad efter bland annat en 2-0-seger mot Sverige. Därefter besegrades Spanien, Frankrike och England med 2-1 på vägen fram till finalen där Nederländerna väntade. USA vann med 2-0 och säkrade sitt fjärde VM-guld.

Första damlandskampen på Friends Arena sedan publikrekordet mot Tyskland 2019
Lördagens match mot USA blir Sveriges första hemmalandskamp sedan oktober i fjol när EM-avancemanget säkrades mot Island. Matchen är dessutom den första damlandskampen på Friends Arena sedan publikrekordet i träningslandskampen mot Tyskland 6 april 2019. Då var det hela 25 882 personer på plats när det blev en uddamålsförlust med 1-2. Som bekant spelas matchen mot USA inför tomma läktare.

Härlig inramning senast damlandslaget spelade på Friends Arena. Lördagens match mot USA spelas däremot inför tomma läktare.

Lång historia med matcher mot USA
Sverige och USA har mötts 40 gånger genom åren. Allt från VM och OS till Algarve Cup och träningslandskamper. USA har plusstatistik och har för tillfället tre raka segrar. Senast Sverige gick segrande ur en match var i OS-kvartsfinalen 2016 där straffar krävdes för att skilja lagen åt.

Kvartett i dagens trupp som gjort mål mot USA
I dagens svenska trupp finns det fyra spelare som har gjort mål mot USA. Sofia Jakobsson, Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius har samtliga gjort varsitt mål mot USA. Flest mål mot amerikanskorna har däremot Lotta Schelin, Hanna Ljungberg och Victoria Sandell Svensson gjort, tre vardera.

Mäktig milstolpe inom räckhåll för Carli Lloyd
Om Carli Lloyd får speltid i lördagens match mot Sverige gör hon sin 300:e (!) A-landskamp för USA. Hon hade i så fall blivit den tredje amerikanska spelaren att nå den bedriften. Flest landskamper för USA har Kristine Lilly som spelade smått osannolika 354 landskamper, följt av Christie Pearce Rampone som samlade ihop 311 landskamper.

Tränarcitatetet

– Vi har mött USA två gånger under min tid som förbundskapten, dels i VM och dels i en träningslandskamp. Oavsett om det handlar om försvarsspel eller anfallsspel vill vi känna att vi kan rå på dem. Det fanns delar i båda matcherna som vi klarar av bra. Sen fanns det situationer där vi blir straffade, i första matchen var det fasta situationer och i andra matchen var det kontringsspelet vilket är två styrkor USA har. Vi hoppas att vi har närmat oss de och får med oss ett bra resultat, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

  • Sverige: 6 vinster | 35 gjorda mål | 71 insläppta mål
  • Oavgjorda: 11 matcher
  • USA: 23 vinster | 71 gjorda mål | 35 insläppta mål

Så gick det senast

Senast lagen möttes var hösten 2019 i en träningslandskamp i USA. Amerikanskorna sprang ifrån till en 3-0-ledning redan efter en halvtimmes spel. Sverige ryckte upp sig i andra halvlek och reducerade två gånger om genom Anna Anvegård och föll till slut med uddamålet, 3-2. Detta var även matchen då en Hanna Bennison debuterade i A-landslaget. Den nyblivne 17-åringen byttes in i andra halvlek och stod bland annat för en riktigt läcker assist till ett av målen.

Hanna Bennison under sin A-landslagsdebut mot USA där hon direkt noterades för en assist.

USA:s trupp

Målvakter Jane Campbell (Houston Dash), Casey Murphy (North Carolina Courage), Alyssa Naeher (Chicago Red Stars)

Backar: Alana Cook (Paris Saint-Germain), Abby Dahlkemper (Manchester City), Tierna Davidson (Chicago Red Stars), Crystal Dunn (Portland Thorns FC), Kelley O’Hara (Washington Spirit), Margaret Purce (Sky Blue FC), Becky Sauerbrunn (Portland Thorns FC), Emily Sonnett (Washington Spirit)

Mittfältare: Julie Ertz (Chicago Red Stars), Lindsey Horan (Portland Thorns FC), Rose Lavelle (Manchester City), Kristie Mewis (Houston Dash), Samantha Mewis (Manchester City), Andi Sullivan (Washington Spirit)

Forwards: Carli Lloyd (Sky Blue FC), Alex Morgan (Orlando Pride), Christen Press (Manchester United), Megan Rapinoe (OL Reign), Sophia Smith (Portland Thorns FC), Lynn Williams (North Carolina Courage)

Förbundskapten: Vlatko Andonovski

Senaste startelvan (USA – Argentina 6-0 i She Believes Cup)
Jane Campbell
Kelley O´Hara, Becky Sauerbrunn (K), Tierna Davidson, Casey Krueger
Rose Lavelle, Julie Ertz, Kristie Mewis
Christen Press, Carli Lloyd, Megan Rapinoe

Håll ett extra öga på…

Megan Rapinoe | 1985 | Forward | OL Reign
Meritlistan för Megan Rapinoe kan göras lång. Hon har bland annat två VM-guld, ett OS-guld och ett VM-silver med USA. Vid senaste VM-titeln delade hon skytteligavinsten med sex mål och prisades även som hela turneringens bästa spelare. Senare under året plockade hon även hem Ballon d´Or som tilldelas världens bästa spelare. Även på klubblagsnivå har Rapinoe skördat stora framgångar med Champions League-titeln med Lyon 2013 som höjdpunkten.

Megan Rapione med VM-bucklan, VM-medaljen, VM:s guldsko och VM:s guldboll.

Fakta USA

Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: VM-guld (1991, 1999, 2015 & 2019)
Antal OS: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: OS-guld (1996, 2004, 2008 & 2012)
Meriter: VM-guld 1991, 1999, 2015 & 2019, VM-silver 2011, VM-brons 1995, 2003 & 2007), OS-guld 1996, 2004, 2008 & 2012, OS-silver 2000, CONCACAF-mästare 8 gånger
Världsranking: 1
Högsta ranking: 1 (har toppat världsrankingen sedan juni 2017)
Flest landskamper: Kristine Lilly, 354 landskamper
Flest landslagsmål: Abby Wambach, 184 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (BK Häcken), Emma Holmgren (Eskilstuna United DFF), Zecira Musovic (Chelsea FC)

Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (FC Bayern München), Emma Kullberg (BK Häcken), Josefine Rybrink (Kristianstads DFF), Linda Sembrant (Juventus FC), Jessica Wik (FC Rosengård)

Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (BK Häcken), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (BK Häcken), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (BK Häcken), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Madelen Janogy (Hammarby IF), Fridolina Rolfö (Vfl Wolfsburg), Johanna Rytting Kaneryd (BK Häcken), Olivia Schough (FC Rosengård), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Högsta ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Therese Sjögran, 214 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners