1-1 för damlandslaget mot USA

Damlandslaget spelade oavgjort 1-1 mot USA på Friends Arena. Lina Hurtig nickade in 1-0 på hörna i slutet av den första halvleken och Sverige var nära att spräcka de regerande världsmästarinnornas långa svit av matcher utan förlust. Megan Rapinoe kunde dock till slut kvittera till 1-1 på straff i slutet av matchen.

– Tufft såklart att de kvitterar så här pass sent. Vi gör en okej match, det är tufft, vi får slita mycket, men vi stod emot bra och, som sagt, synd på kvitteringen, kommenterade Lina Hurtig till SVT kort efter slutsignalen.

Bilden: Lina Hurtig jublar efter sitt 1-0-mål i den första halvleken.

Sverige inledde matchen med bra passningsspel mot ett, åtminstone de första minuterna, något avvaktande USA. När amerikanskorna så småningom flyttade upp och gick in med betydligt högre press mot den svenska backlinjen tog de också över kommandot på allvar.
Under en period på femton till tjugo minuter mitt i halvleken hamnade Sverige av och till i tidsnöd när man vann boll och USA kunde relativt enkelt återerövra bollen och komma i nya anfall.

I den perioden skapade USA en riktigt vass målchans (21’). Rose Lavelle fick iväg ett vasst skott högt upp mot Jennifer Falks högra hörn, men Falk svarade med en minst lika vass parad och styrde undan bollen till hörna.
Lavelle och Lindsey Horan, som vid ett par tillfällen uppvaktades hårt av tidigare lagkamraten i PSG Kosovare Asllani, var de som drev spelet för USA under de första 45 minuterna.

Sverige fick efterhand bättre ordning på både positions- och passningsspel och kom tillbaka starkt i slutet av halvleken. Det ledde också fram till ett ledningsmål i den 38:e minuten och som så ofta under det senaste året var det en hörna som resulterade.

Asllani slog en välavvägd boll mot främre ytan där Lina Hurtig vann sin duell och nådde huvudet högre än Lynn Williams och nickade bollen i mål, stolpe in i bortre hörnet, bakom Alyssa Naeher. Naeher missbedömde situationen helt och hamnade i ingenmansland när Hurtig nådde högst i nickduellen.

På tilläggstid var Sverige av bara farten nära att öka på till 2-0. Fridolina Rolfö tog sig på egen hand fram till ett friläge i straffområdet, men Naeher kunde komma ut och avvärja.                        

USA skruvade upp tempot i början av den andra halvleken, fortsatt med Lavelle som motor på det centrala mittfältet, och Sverige hamnade åter i tidsnöd i uppspelsfasen vid några tillfällen. Man kom också till en hel del avslut, men Falk var hela tiden med på noterna.

Sverige fick en möjlighet att öka ledningen efter en omställning i den 55:e minuten. Rolfö stack fram bollen i djupet till Jakobsson, som petade bollen förbi Naeher, men hamnade ur vinkel. Hon lyckades ändå hitta in med bollen till Rolfö, som dock inte fick träff i öppet läge framför mål.

Båda lagen gjorde byten med cirka timmen spelad. USA bytte bland annat in meriterade namn som Megan Rapinoe och Alex Morgan, men det som märkets mest i matchbilden var att mittfältsmotorn Lavelle klev av. USA tappade lite av strukturen i sitt anfallsspel och det faktum att Sverige också bytte in Filippa Angeldal i stället för Fridolina Rolfö skapade också mer defensiv balans på Sveriges centrala mittfält.

Filippa Angeldal gjorde ett starkt inhopp med halvtimmen kvar. Här vinner hon en duell med USA:s Lindsey Horan.

Spelet jämnade ut sig, men under den sista knappa kvarten pressade USA på hårt igen i takt med att några svenskorna såg ut att ha lite trötta ben.
Den svenska trebackslinjen Eriksson-Sembrant-Fischer tog hand om det mesta som kom in i luften, men det var farligt vid några tillfällen när bollen spelades in längs marken.

Till slut bjöds också USA på ett läge till kvittering. Sofia Jakobsson fällde Kelly O’Hara och domaren Lina Lehtovaara pekade på straffpunkten. Ett beslut som sannolikt omvärderats om VAR hade funnits tillgängligt då kapningen såg ut att ske utanför straffområdeslinjen, även om O’Hara ramlade in innanför linjen.
Rapinoe stegade fram och slog in straffen hårt nere vid vänstra stolpen. Falk gick åt rätt håll, men kunde inget göra.

Sammanfattningsvis en väl genomförd match av Sverige mot tuffast tänkbara motstånd och sånär hade man också spräckt amerikanskornas långa svit av matcher utan förlust.

– Lite blandade känslor på så sätt att det var så nära att vi kunnat slå dom, men prestationsmässigt tycker jag att vi gör det bra.
– Vi har modiga tjejer… Försvarsmässigt och attitydmässigt tycker jag att vi gör det här väldigt bra. Vårt kontringsspel är riktigt giftigt emellanåt och vi skapar högkvalificerade chanser. Vi var inte långt ifrån även om det är ett bra USA och de har sina chanser, summerade förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT efter matchen.

En match återstår under den här landslagsperioden, mot Polen i Lodz på tisdag kväll. Avspark klockan 18.30, matchen sänds av SVT.

Noterat

  • Lina Hurtigs 1-0-nick var hennes 11:e A-landslagsmål.
  • USA:s lagkapten Carli Lloyd gjorde sin 300:e landskamp. Hatten av.