Tre poäng i VM-kvalpremiären

1-0-seger i den första matchen av åtta i VM-kvalspelet. En planenlig vinst mot Georgien på Friends Arena där inte så mycket annat än just tre poäng var en ljuspunkt för svensk del.
- Det blev en jobbig match och jag är glad för tre poäng men egentligen inte så himla mycket mer, konstaterade förbundskaptenen Janne Andersson i CMore efter matchen.

Tre poäng. Det är det som räknas i en kvalmatch. Och det tog Sverige mot Georgien när Janne Anderssons landslag kickade igång VM-kvalet hemma på nationalarenan Friends Arena. Det var inte en särskilt imponerande insats som Sverige bjöd på. Men jobbet gjordes och tre viktiga poäng inkasserades.

Matchinledningen blev den förväntade. Sverige ägde det mesta av bollen medan Georgien låg lågt för att försöka straffa hemmalaget med kontringar. Och georgierna var vassa. Med ett ganska lågt svenskt tempo och i vissa lägen slarvigt passningsspel öppnade sig stora ytor för förbundskaptenen Willy Sagnols landslag. Vid flera tillfällen kom Georgien loss och skapade riktigt vassa omställningar; bland annat ett rent friläge som Kristoffer Nordfeldt i det svenska målet dock enkelt kunde rädda.

En bra tiominutersperiod räckte

Men ungefär 25 minuter in i matchen kom Sveriges bästa tiominutersperiod som också kom att räcka till seger i slutändan. Först var det Alexander Isak, Sveriges för kvällens kanske bäste offensive spelare, som fick chansen. Sebastian Larsson skickade in bollen i straffområdet till Viktor Claesson som nickade ner bollen till Isak som fick till ett bra avslut. Men också en bra räddning ut till hörna av den georgiske målvakten Giorgi Loria.

Bara minuter senare skapade Isak återigen en fin möjlighet men en georgisk försvarare kom emellan i sista stund. I den 35:e minuten kom dock matchens enda mål. Och det kom genom två tekniska nummer. Mikael Lustig slog in bollen mot Zlatan Ibrahimović i straffområdet som tog ner den på bröstet och spelade in den på volley direkt snett inåt bakåt till Viktor Claesson som fick med sig bollen - en svår aktion - långt bakom sig och kastade sig fram till 1-0 för Sverige.

"Det är målet och segern man tar med sig"

Som Claesson konstaterade efteråt i CMore:
- Det är väl målet och segern man tar med sig. Vi famlar lite efter spelet så vi får vara nöjda att vi vinner här i dag, analyserade målskytten efteråt.

Zlatans kommentar om målet:

- Det var bra. Han sa till mig innan att han kommer bakom så jag visste vad jag hade honom så blev det mål.

I den andra halvleken försökte Georgien göra vad de kunde för att få till en kvittering. Georgierna höll i bollen betydligt mer än i den första medan Sverige ställde laget något lägre och motverkade på så sätt deras vassa omställningar. Men samtidigt var avsaknaden av svenska målchanser påtaglig.

Nordfeldt räddade tre svenska poäng

Isak skapade en fin möjlighet i den 80:e minuten men det var Georgien som var närmare en kvittering än Sverige en utökad ledning. Bara två minuter senare hade Sagnols landslag en jättemöjlighet efter tryck i det svenska straffområdet där Levan Shengelia fick både boll och yta kring straffpunkten och fick till ett avslut som Nordfeldt stod för en imponerande räddning lågt vid sin högra stolpe.

Det slutade med tre mycket viktiga poäng för Sverige i premiärmatchen av det här VM-kvalet, vilket var två poäng mer än Spanien som spelade 1-1 mot Grekland på hemmaplan.

- Det saknades lite. Det var ingen lätt match. Vi gav dom lite för mycket respekt. Hade vi pressat och stressat dom högre, vilket vi gjorde stundtals. Det var då vi vann mycket boll längre fram och kunde skapa fler lägen. Men vi vann match och i slutändan handlar det om tre poäng, sa Zlatan i CMore efter matchen.

"Det stämmer inte helt enkelt för oss"

Förbundskaptenen var inne på samma sak, tre viktiga poäng men annars fanns det inte särskilt mycket att jubla åt i den svenska insatsen.

- Totalt sett inte en prestation som jag är nöjd med. Men tre poäng och Spanien spelade 1-1 mot Grekland. Alla matcher är inte självklara, dom ska avgöras på planen. I dag har vi en sån där dag där få spelare kommer rätt och vi kommer sent in i dueller. Det stämmer inte helt enkelt för oss. Varför kan jag inte förklara men vi får inte till det. Vi var inte tillräckligt bra.

Redan på söndag klockan 20.45 väntar nästa VM-kvalmatch. Då mot Kosovo på bortaplan.

- Det kommer att krävas mer än det här nere i Kosovo om vi ska få tre poäng där, säger Andersson och fortsätter:

- Det gäller att göra det bra och göra det rätt. På förhand så är det en svårare match än vad det här är, klart svårare. Vi samlar ihop det igen, men det finns ingenting som säger att vi inte kan göra det. Tvärtom.

Startelvan:

23 Kristoffer Nordfeldt (MV) - 2 Mikael Lustig, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 14 Filip Helander, 6 Ludwig Augustinsson - 21 Dejan Kulusevski, 20 Kristoffer Olsson, 7 Sebastian Larsson (K), 17 Viktor Claesson - 11 Zlatan Ibrahimović, 15 Alexander Isak.

Ersättare:

1 Robin Olsen (MV), 12 Karl-Johan Johnsson (MV), 4 Carl Starfelt, 5 Pierre Bengtsson, 8 Albin Ekdal, 9 Jens-Lys Michel Cajuste, 10 Emil Forsberg, 13 Jesper Karlsson, 16 Emil Krafth, 18 Ken Sema, 19 Mattias Svanberg, 22 Robin Quaison.

Nationella partners